Stavka v Tušu: Večina zaposlenih bo stavkala, vodstvo pa kupce prepričuje, da bodo trgovine odprte

Rozmari Petek Rozmari Petek
29.12.2023 15:14

Po letih zatišja se je oglasil Mirko Tuš, ustanovitelj trgovin Tuš: "Danes se še lahko odločite in jutri normalno delajte, da bodo trgovine odprte in da boste imeli zato bolj sigurno prihodnost"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katera Tuševa trgovina bo jutri delovala nemoteno in katera ne, trenutno še ni znano. 
Andrej Petelinšek

Kakor trenutno kaže, bodo jutri stavkale trgovke in trgovci (ponekod tudi delovodje) v več kot 80 Tuševih trgovinah. Uradnih podatkov (še) ni. Vodstvo Tuša je sicer medijem sporočilo, da bodo seznam sproti objavljali na njihovi spletni strani, a na tej je trenutno videti le, da je vse lepo in prav ter da bodo nekatere Tuševe trgovine jutri ne le obratovale, temveč imele celo podaljšan delovni čas. Katere Tuševe trgovine bodo jutri obratovale in katere ne, tako danes še ni mogoče videti ali preveriti. Odločitev, ali bodo zaradi pomanjkanja delavcev katere ostale zaprte ali pa si bodo pomagali z najeto delovno silo, mora sprejeti uprava Tuša.

Zagotovo bodo odprte franšizne trgovine. Obratovale bodo tudi tiste, v katerih bodo zaposleni popustili pritiskom vodstva, med katerimi se je pojavil tudi nekdanji ustanovitelj podjetja Mirko Tuš. "Težko verjamem, da ste pripravljeni s stavko na zadnji delovni dan v decembru prispevati k uničevanju Tuša. Več kot 30 let smo skupaj gradili to podjetje. Ko nam je šlo dobro, ko smo v podjetju imeli denar, sem vedno poskrbel za nagrade in pošteno plačilo. In tudi v teh zadnjih letih, ko smo imeli težke čase, smo plačevali več, kot bi morali po kolektivni pogodbi," je zapisal in vsaj med komentatorji na družbenih omrežjih požel val kritik o tem, kako je sam obogatel in postal eden najbogatejših Slovencev, trgovkam pa vsak mesec dodajajo, da pridejo vsaj do minimalne plače.

Dostojna plača v višini minimalne je tisti minimum, na katerega trgovke, ki so se medtem sindikalno organizirale, pristanejo. In niti evra manj. Vodstvo podjetja jim je v zadnjem tednu ponudilo še 50 evrov več, to je 1150 evrov bruto plače, delavke zahtevajo 1.203 evre. Letno bi tak dvig delodajalca stal 310 tisoč evrov več. "Ne razumem lastnika, da se pri takem izkupičku kot ga ima, ne more odreči 300 tisoč evrom in da trmasto vztraja pri svojem. Mislim, da gre tu le za princip kapitala," meni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladislav Rožič. "Vendarle se pogajamo o 50 evrih, o 25 evrov neto. Pogajamo se o enem kosilu. Sama stavka bo pa povzročila izredno veliko škodo zaradi odpisanega blaga, ker se ga ne bo prodalo. Obenem veliki centri delajo čez 2 milijona evrov prometa dnevno."

Zaposleni računajo na razumevanje kupcev, saj so v pretežni meri v zelo podobni situaciji. Dela je vedno več, delavcev vedno manj, plače stagnirajo, cene življenjskih potrebščin pa rastejo. Zato apelirajo, naj kupci danes opravijo vse nakupe in jutri solidarnostno ne obiščejo konkurenčnih trgovin. Navsezadnje je le redkokje drugje kaj boljše, dodajajo. Zato svoj boj posvečajo vsem, ki jih delodajalci premalo plačujejo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta