Študenti na izmenjavi v tujini: "Za Carigrad smo se odločili trije Mariborčani, zato smo skupaj tudi najeli stanovanje"

Brina Kerič
25.02.2022 11:00

V okviru programa Erasmus+ je na izmenjavo v tujino po podatkih Univerzitetne službe za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani v zimskem semestru odšlo okrog 540 študentov, v drugem semestru približno 340 študentov, za celoletno izmenjavo pa se je odločilo približno 100 študentov. Največ slovenskih študentov se odloča za izmenjavo v Nemčiji, Španiji, Avstriji, na Portugalskem in Češkem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Žagar
Osebni Arhiv

22-letna Nika Žagar je študentka 3. letnika novinarstva na ljubljanski fakulteti za družbene vede, trenutno pa je na celoletni izmenjavi v Utrechtu na Nizozemskem, kjer študira psihologijo medijev in marketing. "Moja prva izbira je bila Danska, saj sem si želela iti na sever Evrope, Danska pa se mi je zdela mirna in varna država, a žal nisem bila sprejeta. Moja druga izbira pa je bila Nizozemska, vendar nisem želela v Amsterdam, zato sem se odločila za Utrecht, ki je majhno in prijetno študentsko mesto," je povedala 22-letnica, ki v Utrechtu živi s fantom. Študenti, ki na Nizozemsko pridejo na izmenjavo, lahko zaprosijo za sobo v študentskem domu, vendar morajo pravočasno oddati prijavo. "Pred prihodom na izmenjavo sem se želela prijaviti za sobo v študentskem domu, a sem bila žal prepozna. Prijave so se odprle ob deveti uri, jaz pa sem spletno stran, ki ima sicer na voljo kar veliko prostih sob, obiskala petnajst minut kasneje, a so bila vsa mesta že zasedena," je pojasnila sogovornica. S fantom sta nato pričela iskati stanovanje, vendar je stanovanjska problematika na Nizozemskem velika, zato stanovanja nista takoj našla. "Imela sva srečo, da imava na Nizozemskem družinskega prijatelja, ki živi blizu Utrechta in je šel namesto naju na ogled stanovanj in nama našel stanovanje, v katerem živiva sedaj," je pojasnila Žagarjeva.

Težav s prilagajanjem na novo okolje ni imela, opazila pa je, da je določene stvari na Nizozemskem težje urediti kot pa v Sloveniji. "Težje je odpreti bančni račun ali pa se dogovoriti za vpogled v izpit. Velikokrat ljudje tukaj preprosto sklepajo, da si Nizozemec in da razumeš njihov jezik, čeprav ga ne," je pojasnila študentka novinarstva, ki se je nizozemščine sicer skušala naučiti, vendar je obupala, kljub temu pa nima večjih težav s sporazumevanjem, saj skoraj vsi govorijo angleško. Težav s prilagajanjem na študij ni imela, opazila pa je, da je študij na Nizozemskem bolj praktično usmerjen, saj jih učijo, kako delati v skupini in sodelovati z drugimi, malo pa je izpitov, kjer bi se bilo treba na pamet naučiti cele knjige, več je dela v skupini in pisanja seminarskih nalog.

Čas, ki ga je preživela na izmenjavi, je dobro izkoristila tudi za potovanja. "S fantom sva velikokrat v Amsterdamu. Super je, ko se zjutraj zbudiva in ne veva, kaj bi tisti dan počela, Amsterdam pa je pol ure stran in lahko tisti dan preživiva kar tam. Obiskala pa sva še Haag, Groningen, Texel in Bredo. Sedaj pa bova preostali čas izkoristila še za potovanja po Evropi. Načrtujeva potovanje v London in Pariz," je pojasnila študentka fakultete za družbene vede, ki jo je izkušnja z izmenjavo tako navdušila, da bi rada na podiplomskem študiju izkoristila možnost še kakšne izmenjave.

"Preostanek svoje mladosti želim preživeti v tujini"

Tit Lesnik
Osebni Arhiv

Tudi za Tita Lesnika celoletna izmenjava v Carigradu ni bila prva izbira, želel si je v Lizbono, kamor pa zaradi velikega števila prijavljenih ni uspel priti. "Mesto ni bilo v mojem ožjem izboru destinacij, na koncu pa se je izkazalo kot blagoslov. Carigrad me je zares presenetil," je pojasnil 23-letni študent ljubljanske ekonomske fakultete. Ker se v Carigradu mešata zahodna in vzhodna mentaliteta, je potreboval kar nekaj časa, da se je privadil na novo okolje, opazil pa je tudi kar nekaj razlik v načinu življenja. Študent mednarodnega poslovanja pravi, da je življenje v turški prestolnici precej umirjeno in da se ljudje ne obremenjujejo z vsakodnevnimi stvarmi, zaradi katerih se Slovenci včasih preveč vznemirjamo. Tako kot Nika Žagar na Nizozemskem je tudi sam opazil, da je urejanje dokumentacije v Turčiji težje kot pri nas. "Urejanje viz oziroma dovoljenj za bivanje, celo urejanje mesečnih vozovnic se tukaj na prvi pogled zdi misija nemogoče. V Turčiji so glede tega bolj neorganizirani, v glavnem pa je tudi znanje angleščine pri njih slabše, zato tudi urejanje dokumentacije traja dlje časa in vzame ogromno energije in volje," je pojasnil Lesnik, ki se je skupaj s punco in prijateljem odločil, da bodo v času izmenjave najeli stanovanje. "Za izmenjavo v Carigradu smo se odločili trije Mariborčani, zato smo skupaj najeli stanovanje v soseski Sisli, ki je zelo blizu samega centra mesta. Čeprav je stanovanje od naših fakultet oddaljeno približno eno uro, je bila to vseeno odlična odločitev, saj smo blizu vsega dogajanja in na tak način doživljamo tisti pravi Carigrad, ki ga naši kolegi, ki bivajo v kampusih, ne doživljajo na tak način," je pojasnil 23-letnik, ki težav s prilagajanjem na študij v Turčiji ni imel. Izpostavil pa je prednost predavanj, ki temeljijo na razpravi med profesorji in študenti, česar na ljubljanski ekonomski fakulteti ni v tolikšni meri. "Zdi se mi, da smo na tak način študenti nagnjeni k proaktivnosti, kar doprinese k večji količini in kvaliteti znanja, ki ga pridobimo na predavanjih," je pojasnil Lesnik.

Prvi semester je na njegovi fakulteti potekal v živo, študenti pa so imeli tudi možnost obiskovanja predavanj na daljavo. "Vsaka učilnica na moji univerzi je opremljena s kamerami, kar je namenjeno predvsem študentom, ki se iz kakršnihkoli razlogov ne morejo udeležiti predavanj v živo. Ti posnetki pa so kasneje objavljeni tudi v spletni učilnici in so dostopni vsem študentom. Ta sistem se mi zdi mnogo boljši, saj študentom olajša študij in učenje za izpit," je razložil sogovornik. Potovanja po Turčiji je prihranil za toplejše mesece, v okviru študija se je za zdaj odpravil Kapadokijo, ki ga je navdušila, en vikend pa je preživel tudi v Ankari. Kot pravi, je izmenjava v okviru programa Erasmus+ presegla njegova pričakovanja in mu razširila obzorja, izkušnjo pa bi priporočal vsem študentom. "Preostanek svoje mladosti želim preživeti v tujini z namenom pridobivanja novih izkušenj in poznanstev ter grajenja kariere," je zaključil Lesnik.

"V nadstropju sem bila še s šestnajstimi drugimi študenti"

Urša Brelih
Osebni Arhiv

Urša Brelih, študentka kadrovskega menedžmenta na ljubljanski fakulteti za družbene vede, je v zimskem semestru študirala v Tilburgu na Nizozemskem. "Za izmenjavo na Nizozemskem sem se odločila, ker me je pritegnil način življenja, nizozemska mesta, hiše in kanali. Prav tako pa me je navdušila univerza, ki spada med dvajset najboljših univerz v Evropi, in univerzitetni kampus," je pojasnila 22-letnica, ki pa je v času izmenjave bivala izven univerzitetnega kampusa. "Bivala sem v kompleksu, kjer je bilo pet stavb, dve pa sta bili namenjeni mednarodnim študentom. V nadstropju sem bila še s šestnajstimi drugimi študenti, s katerimi sem si delila kopalnico, dnevno sobo in kuhinjo, v sobi pa sem bila sama," je povedala študentka kadrovskega menedžmenta.

S prilagajanjem na novo okolje ni imela posebnih težav, prve dni ji je bilo malo neprijetno, vendar pravi, da če si komunikativen in pripravljen spoznavati nove ljudi, nimaš posebnih težav in se hitro znajdeš. "Na Nizozemskem so ljudje zelo odprti, zelo so umirjeni in tudi v večjih mestih se nikomur nikamor ne mudi. Všeč mi je bilo to, da te, ne glede na to, kako izgledaš, nihče ne obsoja in nate ne gleda drugače. Vsi ljudje so zelo prijazni in pripravljeni pomagati na vsakem koraku," je pojasnila Brelihova. V času izmenjave pa je opazila, da je študij na Nizozemskem zahtevnejši kakor študij v Sloveniji, saj imajo drugačen šolski sistem, več je sprotnega dela, prav tako pa so kriteriji ocenjevanja strožji, kar je zanjo predstavljalo kar velik šok pri opravljanju izpitov. "Opazila sem, da so zahteve profesorjev na izpitih zelo visoke. V Sloveniji za opravljanje izpitov velikokrat nismo rabili prebrati niti obvezne literature, dovolj so bili že zapiski s predavanj, na Nizozemskem pa ni tako. Tukaj je potrebno natančno prebrati vso obvezno literaturo, saj na tem temelji izpit," je pojasnila 22-letnica, ki pravi, da so profesorji kljub visokim standardom zelo prijazni, odzivni in odprti za različna mnenja.

Predavanja je obiskovala v živo, čeprav je imela možnost, da jih cel semester spremlja preko spleta. "Predavanja sem v živo obiskovala zaradi tega, ker sem tako bolj pozorna in osredotočena, prav tako pa sem imela možnost spoznati študente, ki redno študirajo v Tilburgu in so mi znali svetovati, kako se lotiti študija na njihovi univerzi," pravi Brelihova, ki je izmenjavo izkoristila tudi za potovanja po Nizozemskem, kjer imajo dobre povezave z vlaki. S prijatelji so načrtovali tudi potovanje v Pariz, vendar zaradi epidemioloških razmer tja na koncu niso odpotovali. "Od vseh mest na Nizozemskem sta me najbolj navdušila Utrecht in pa seveda Tilburg. Utrecht je mesto, ki je zelo podobno Amsterdamu, ampak je manjše in veliko bolj prijetno. Posebno mesto v mojem srcu pa bo vedno imel Tilburg," je poudarila študentka kadrovskega menedžmenta, ki je zaradi izmenjave postala bolj samostojna. "Izmenjava je presegla moja pričakovanja. Spoznala sem veliko novih ljudi in kultur, prav tako pa sem spoznala tudi veliko novih stvari o sebi," je sklenila Brelihova, ki zaenkrat ne načrtuje nadaljevanja študija v tujini, vendar pa zaradi te izkušnje pušča odprte vse možnosti tudi za vnovičen odhod v tujino v prihodnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.