TEŠ 6: Zakaj po dvomesečnem remontu najnovejši in najdražji blok ponovno ne obratuje

13.08.2021 14:55
Po remontu blok 6 stoji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ponedeljek naj bi blok 6, ki so ga po le nekaj dneh delovanja po remontu ustavili, končno znova zagnali. 
Rozmari Petek

Blok 6 Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), ki je bil od letošnjega maja pa do konca julija v rednem remontu, zadnje dni znova ne obratuje. Podatek se zdi nekaterim nadvse nenavaden, saj so po remontu sporočili, da je bil uspešen. V sklopu velikega remonta so namreč izvedli generalna popravila po programih proizvajalcev opreme ter odpravili še zadnje reklamacijske točke po pogodbi za dobavo in montažo bloka 6. Temeljito so obnovili tudi posamezne sklope turbine, ki so jih prav zato odpeljali v tovarno v Berlinu ...

Zakaj torej blok 6 znova že teden dni stoji? "Zaustavitev je bila potrebna zaradi finih nastavitev na posamezni strojni in elektro opremi, nastavitev sistemov vodenja bloka in optimizacije obratovanja, ki sledijo po izvedbi tako obsežnega remonta. Ta je bil hkrati tudi priprava na posodobitve lokalnega sistema vodenja bloka, nadgradnje v sistem napovednega vzdrževanja in povečanja učinkovitosti bloka, vse v skladu z letos podpisano poravnavo. Tudi v prihodnje pričakujemo izvedbo posameznih preizkusov," so nam odgovorili v Termoelektrarni Šoštanj.

Kot dodajajo, bo blok 6 ponovno sinhroniziran z omrežjem v ponedeljek, 16. avgusta, zjutraj. Zaustavili pa so ga v petek, 6. avgusta, zvečer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.