Turizem osvobaja

Kristina Božič
03.07.2019 18:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damijan Toplak

Nerazvite države so od nekdaj sijajno okolje za turizem. Poceni delavke in delavci, razvrednoteni z mizernim plačilom in ponižujočimi pogoji dela. Če jih ni dovolj, ekskluzivni turistični kompleksi črpajo iz bazena študentov ali migrantskih delavk, ki jim oblasti načrtno otežujejo ureditev položaja, kar bi jim olajšalo, da zahtevajo svoje pravice. Slovenska vlada je sklenila posebne sporazume, s katerimi so delavkam in delavcem iz BiH in Srbije za leto dni odvzeli pravico zamenjati delodajalca. Ko si svobodo pridelajo, mnogi takoj iščejo pot naprej - na bolje.
Pregovorno zasluženi oddih v času napetih odnosov in prevelikih egov tako postaja še eno polje utrjevanja občutkov večvrednosti zgolj na podlagi tega, kdo plača.
In kaj plačuje država?
Hoteli v njeni solasti so pred leti po vzoru drugih evropskih turističnih destinacij začeli pospešeno outsourcati čistilke in sistematično deprofesionalizirati poklice. Slovenski državni holding trdi, da se zelo resno ukvarja s skrbjo za poslovne interese države. Zato vse do posredovanja informacijske pooblaščenke ni hotel razkriti absolutno javnih podatkov o sodelovanju z nekdanjo predsednico uprave. Potem ko so jo aprila predhodno razrešili, Lidija Glavina nima več pogodbe za trajanje štiriletnega mandata, ampak je pa ostala zaposlena na SDH. Mesečno prejme plačilo, ki ga delavke in delavci z minimalno plačo v turizmu komaj napraskajo v letu dni. Med njenimi nalogami je priprava strategije turizma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta