Upokojenci, po pokojnine tokrat raje ne v poslovalnice

Gregor Grosman Gregor Grosman
27.03.2020 18:37

Banke, hranilnice in pošta pozivajo upokojence, ki sodijo zaradi pandemije koronavirusa med najbolj občutljivo populacijo, naj ne hodijo v njihove poslovalnice oziroma naj pridejo le, če je nujno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Starejši naj svoje kartice in številke PIN nikoli ne zaupajo neznancem. Fotografija je simbolična.
Marko Vanovšek

Omejevanje osebnih stikov zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa od vseh nas zahteva prilagoditev življenja. Tudi upokojenci so morali v minulih dneh korenito spremeniti vsakdanje navade, prihodnji teden jim, da se ne bi po nepotrebnem izpostavljali zdravstvenim tveganjem, odsvetujejo tudi vsakomesečni obisk banke. Pozivu se pridružuje Pošta Slovenije, ki upokojencem svetuje, naj se na dan izplačila pokojnin v poslovalnici ne oglasijo takoj zjutraj, če to ni nujno potrebno, in obiska pošte ne načrtujejo že prvi dan, ampak ga preložijo na prihodnje dni. Razmeram so prilagodili način izplačila pokojnin v dostavi na domovih upravičencev pokojnine.

Zadnji dan v mesecu bodo bankomati verjetno najbolj obiskani, zato skušajte obisk preložiti. V vsakem primeru upoštevajte varnostno razdaljo vsaj 1,5 metra do drugih ljudi.
Janko Rath

Poslujte brez gotovine

Če za račun staršev ali starih staršev niste pooblaščeni in ne morete založiti denarja za plačilo položnic ali nakupov, se skupaj z njimi odpravite do bankomata in jim pomagajte dvigniti nujno gotovino. Upoštevajte tudi, da zaradi dnevnega limita ne boste mogli dvigniti celotne pokojnine. Posebej velja opozoriti, naj starejši svoje kartice in številke PIN nikoli ne zaupajo neznancem. Pri NLB so opozorili, da so se že pojavili prevaranti, ki razmere izkoriščajo. "Obiščejo starejše ljudi in jim ponudijo, da zanje z njihovo kartico opravijo nakup, ali jih skušajo drugače ogoljufati," so zapisali. Goljuf lahko s kartico in številko PIN dvigne denar zase, ne za starostnika.

V ustanovah do pokojnine le s pooblastilom

Glede na izredne razmere je tudi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) začasno spremenil način izplačila pokojninskih prejemkov, in sicer za prejemnike v centrih za usposabljanje, delo in varstvo, varstveno-delovnih centrih, zavodih in domovih za starejše občane oziroma v drugih ustanovah institucionalnega varstva. Pokojninskih nakaznic, naslovljenih na prejemnike, ki so nastanjeni v ustanovah institucionalnega varstva, pismonoše ne bodo izplačevali na naslovu kot do zdaj, saj vstop v te ustanove ni dovoljen.

Če pooblastila s strani uživalcev pokojnin in drugih prejemkov niso urejena, pa jih bodo morale ustanove sedaj pridobiti. V nasprotnem primeru bo Pošta Slovenije neizplačane zneske pokojninskih prejemkov vrnila zavodu, zavod pa bo posledično ustavil izplačevanje prejemkov.
Igor Napast
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta