Upravljanje migracij: Slovenija in Hrvaška bosta okrepili mešane patrulje, na meji dodatna tehnična sredstva

STA, M. St.
28.09.2023 11:20

Kaj je prinesel sestanek slovenskega in hrvaškega notranjega ministra v Bruslju zaradi povečanih nezakonitih prehodov meje in zaostrenihr razmer ob njej?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Poklukar in Davor Božinović v Bruslju
Mnz

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je ob robu današnjega zasedanja Sveta za pravosodje in notranje zadeve v Bruslju sestal s kolegom Davorjem Božinovićem. Prvo informacijo so na MNZ objavili na Facebooku. Dogovorila sta se za dodatno okrepitev sodelovanja policij obeh držav v obliki mešanih patrulj, krepitev izravnalnih ukrepov, ki vključujejo tudi za ta namen posebej usposobljene policiste, in z dodatnimi tehničnimi sredstvi. Kakšna bodo, iz sporočila ne izhaja. 

EU in Slovenija potrebujeta drugačno migracijsko politiko

Strinjala sta se, da se morajo države v regiji aktivneje vključiti v upravljanje migracij. Na komisarko Ylva Johansson sta naslovila skupno pobudo, da se Evropska komisija v Sloveniji čim hitreje in aktivneje zavzame za sklenitev statusnega sporazuma med agencijo Frontex, the European Border and Coast Guard Agency in Bosno in Hercegovino. Spomnimo: Boštjan Poklukar je pred enim tednom z ministrom za varnost Bosne in Hercegovine Nenadom Nešićem po telefonu govoril o migracijah in upravljanju meja.

Robert Balen

Prav tako sta se slovenski in hrvaški kolega danes dogovorila, so sporočili z MNZ, da bosta ministrstvi v prihodnje enotno in usklajeno delovala v odnosu do Evropske komisije in tretjih držav. "Skupaj si namreč prizadevamo, da se vsi akterji aktivno vključijo v izboljšanje razmer v izvornih in tretjih državah na migracijski poti," pravijo na MNZ.

 

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, so države članice EU zelo blizu dogovoru o t. i. krizni uredbi, ki je del pakta o migracijah in azilu. To je pred današnjim zasedanjem notranjih ministrov EU v Bruslju povedal tudi španski minister Fernando Grande-Marlaska. Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas je ob tem pozdravil pozitivne signale iz Berlina, ki je zagotovil, da ne bo več blokiral sprejetja uredbe.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je izrazila prepričanje, da bo na koncu dober rezultat. Za Nemčijo je pomembno, da članica, ki se bo znašla v kriznih razmerah, ne bo mogla kar preprosto znižati standardov. Namen krizne uredbe je vzpostaviti evropski odziv v primeru masovnega pritiska migrantov na eno od držav članic. Ker se države niso mogle uskladiti, je Evropski parlament nedavno prekinil pogajanja o dveh drugih predlogih iz pakta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta