V slovenjgraški družbi Dani AFC na udaru delavci za določen čas: "Ne vem, kako bomo preživeli"

Jasmina Detela
28.04.2021 02:00
V slovenjgraški družbi Dani AFC okoli 50 delavcem pogodb za določen čas niso podaljšali, odpustili naj bi tudi okoli 15 redno zaposlenih. Vodstvo kot razlog navaja koronakrizo in zmanjšanje naročil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podjetje, v katerem krojijo usnje in tekstil za avtomobilske sedeže, je v italijanski lasti. Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Kot kaže, se na Koroškem trend nepodaljševanja pogodb o zaposlitvi za določen čas in posameznih odpuščanj nadaljuje tudi v drugih podjetjih s področja avtomobilske industrije, ki jim je koronakriza zadala precejšen udarec. Med njimi je tudi slovenjgraško podjetje Dani AFC s trenutno še okoli 370 zaposlenimi. V podjetju v italijanski lasti, kjer krojijo usnje in tekstil za avtomobilske sedeže, okoli 50 delavcem pogodb za določen čas niso podaljšali in bodo konec aprila brez dela. Povsem varni naj ne bi bili niti redno zaposleni delavci. Po naših podatkih naj bi jih do konca aprila brez dela ostalo okoli 15. Po neuradnih podatkih pa to naj ne bi bila dokončna številka, govori se, da bo sčasoma odpuščenih še več, do 30 delavcev.

Med bolniško SMS glede sestanka

Na dogajanje v družbi Dani AFC so nas opozorili tudi v Konfederaciji slovenskih sindikatov (KSS). Podpredsednik KSS David Ažnoh je povedal, da so imeli v tem podjetju v preteklosti okoli 90 članov, zdaj jih je manj kot 20. "Pred približno tremi leti smo z vodstvom poskušali vzpostaviti pogajanja o plačah, ki so zelo nizke. Predlagali smo socialni dialog pri uveljavitvi nove kolektivne pogodbe, vendar vodstvo nanjo ni pristalo. Da bi vodstvo podjetja sprejelo zahteve sindikata oziroma delavcev, smo predlagali stavko, vendar se zaposleni zanjo niso odločili. Verjetno so se bali izgube zaposlitve, tudi odnosi med njimi so precej skrhani," pove Ažnoh, ki ob zdajšnjem nepodaljšanju pogodb za določen čas in odpuščanjih izpostavlja njihove stiske.

Dani AFC
Petra Lesjak Tušek

​Kot navaja, naj bi odpustili nekatere delavke, ki so v dolgotrajnem bolniškem staležu, tudi mame samohranilke in druge delavce. Govorili smo z nekaterimi delavkami, ki se ne želijo javno izpostaviti. Med drugim so potrdile, da so iz različnih razlogov že dlje časa v bolniški. "V tem podjetju sem zaposlena več kot štiri leta. V preteklosti skorajda nisem bila v bolniški, le, če je bilo to res nujno zaradi otrok. Letos imam hude zdravstvene težave, morala sem v bolniško in na operacijo, zdaj pa sem prejela obvestilo o odpovedi. Imam otroke, kredite, položnice ... Ne vem, kako bomo preživeli," je zgrožena ena od delavk. Tudi drugi dve sta nam povedali, da sta pred približno dvema tednoma prejeli SMS, naj se zglasita v kadrovski službi. Sprva se jima niti sanjalo ni, da zanju ni več dela. Uprava je zanje organizirala krajše sestanke ob različnih urah, kjer so jim vročili odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. Nekaterim so tudi povedali, da se bodo lahko spet vrnili na delo, če bodo ponovno potrebovali kader.

Zmanjšanje naročil

V Sindikatu kovinske in elektro industrije Slovenije (SKEI) opozarjajo na slabo vzdušje med zaposlenimi in tudi, da se bojijo za službo. V obeh sindikatih izražajo še zaskrbljenost glede morebitnih nadaljnjih odpuščanj, ki jih izpostavljajo nekateri zaposleni. Neuradno naj bi se omenjala številka 30.

Dani AFC
Petra Lesjak Tušek

Pojasnila o dogajanju v podjetju smo pridobili tudi pri vodstvu, kjer pa so z odgovori precej skopi. Kot pojasnjujejo, zaradi svetovne situacije v avtomobilski industriji posledično zaradi epidemije covida-19 in s tem povezanih dobav kitajskih elektronskih čipov v Evropo pričakujejo stagniranje naročil. Zaradi tega v letošnjem letu niso dodatno zaposlovali. "Kljub temu da so naročila začela upadati, smo delavcem, zaposlenim za določen čas, podaljšali pogodbe do konca aprila, v upanju, da se ne bodo dodatno zmanjševala. Na žalost se to ni zgodilo, zato jih ne moremo več podaljšati," je zapisal direktor slovenjgraškega podjetja Jože Horvat, ki podrobnejših informacij glede prihodnjih naročil ne more podati zaradi nepredvidenega nadaljnjega dogajanja na svetovnem trgu. "Naše podjetje kroji odkrojke za sestavne dele usnjenih sedežnih prevlek za cenovno dražje avtomobile. V Bratislavi sta dve tovarni, ki montirata sedeže v avtomobile. Po neuradnih informacijah bosta obe zaprti vsaj dva tedna, ker ni elektronskih delov iz Kitajske," še pojasnjuje direktor. Vsakoletna nihanja pri zaposlovanju v podjetjih s področja avtomobilske industrije so sicer stalnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta