(VIDEO in FOTO) Zaradi neurja številne težave v slovenski Istri, Polajnar: "Stanje je takšno, kot smo predvidevali"

M.R., STA, A.L.
28.08.2023 10:18

Obilne padavine, ponekod tudi toča, so na Primorskem že povzročale težave. Pozno popoldne je močno deževje zajelo tudi prestolnico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Primožič/fpa

Medtem ko je agencija za okolje (Arso) zaradi napovedi obilnih padavin izdala rdeči alarm za severni, zahodni in osrednji del Slovenije, je ponekod narava že pokazala svoje zobe. "Stanje je takšno, kot smo predvidevali," je za portal N1 okoli pol šestih popoldan povedal hidrolog Janez Polajnar"Na Obali je padlo že več kot 150 litrov dežja na kvadratni meter, vendar tam ne dežuje več. Bilo je veliko težav z vetrolomi, poplavljenimi površinami zaradi površinske padavinske vode. V običajnem obsegu poplavljata Dragonja in Drnica."

Nevihtni pasovi so sprva zajeli zahodno Slovenijo in z intenzivnimi padavinami segali vse do severa države. Pozno popoldne so dosegli tudi osrednjo Slovenijo, na Arso napovedujejo, da bodo zajeli tudi vzhod države. Na Obali padavinska in zaledna voda že poplavlja na več območjih, težave je povzročil tudi veter. Zvečer bodo narasli hudourniki v zahodnem in osrednjem delu države.

V slovenski Istri se je okrog poldneva razbesnelo neurje. Po podatkih agencije za okolje (Arso) je na merilnem mestu Koper danes do 15.30 padlo 173 milimetrov dežja. Padavine so napovedane tudi v naslednjih urah in jutri, zato regijski štab civilne zaščite opozarja občane, naj se ne zadržujejo blizu rek in hudournikov, ker lahko močno narastejo.

Poplave, Izola, neurje 
Gregor Mezgec

Veter je odnesel del strehe Osnovne šole Šmarje pri Kopru in poškodoval nadstrešek tribune stadiona Bonifika, voda pa je zalila še številne druge javne površine in objekte. Pri Vrtcu Slavnik voda teče po cesti, starše otrok v Vrtcu Semedela pa s koprske občine obveščajo, da so otroci na varnem.

Dež je poplavil tudi parkirišče za tržnico, zato na koprski občini vse, ki so tam parkirali avtomobile, prosijo, naj jih čim prej premaknejo. Mestna občina Koper in Marjetica Koper odpirata parkirni hiši Belveder in Sonce, kjer lahko brezplačno parkirajo vozila do torka zvečer.

Voda je sicer že okoli poldneva poplavila nižje ležeča območja. Morje je med drugim prelilo izolski Veliki trg, kasneje je voda zalila Manziolijev trg, pod vodo je tudi Ljubljanska ulica. Nekaj časa sta bili pod vodo Pristaniška ulica in Severna obvoznica, poplavljen je bil tudi Prešernov trg, kjer je voda zalila nekaj tamkajšnjih lokalov. 

Poplave, Koper, neurje, srednja tehnična gimnazija.
Rok Špacapan

Strela udarila v moškega

Na Policijski upravi Koper so za 24ur potrdili, da je na območju koprskega pristanišča v moškega udarila strela. Oživljanje na kraju dogodka je bilo uspešno, poškodovanega so nemudoma prepeljali v Splošno bolnišnico Izola, podrobnosti o njegovem zdravstvenem stanju pa še niso znane. Radio Slovenija medtem poroča, da je strela zadela gasilca, ki je pomagal pri odpravljanju posledic.

Tomaž Primožič/fpa
Tomaž Primožič/fpa

Na terenu so poklicni gasilci Gasilske brigade Koper in člani prostovoljnih gasilskih društev, ki opravljajo posledice današnjih poplav. Zvečer je napovedano tudi visoko plimovanje morja. V obalnem štabu civilne zaščite zato občane prosijo, da ravnajo samozaščitno in da se primerno zavarujejo pred poplavami in močnimi nalivi.

Zaradi neviht je danes prišlo do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na več mestih. Kot so sporočili iz družbe Elektro Primorska, beležijo okvare na Goriškem, Sežanskem, Cerkljanskem, Koprskem ter med Komnom in Štanjelom. "Trenutno je 1107 odjemalcev brez električne energije, se pa stanje sproti spreminja," so navedli.

Na širšem območju Ajdovščine je sicer kratkotrajna, a kar velika toča povzročila nekaj škode, predvsem na osebnih vozilih, pa tudi nekaterih strehah. Poškodovanih je tudi več dreves, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko.

Toča, Ajdovščina. 
Vida Jejčič
Toča v Štanjelu. 
Nina Gulič

V Desklah v občini Kanal ob Soči je hudourniška voda ogrožala stanovanjska objekta, a po hitrem posredovanju gasilcev in očiščenju odtočnih poti se je to rešilo. Gasilci so prav tako odstranili podrto drevo pri Bodrežu in hudourniške nanose, ki so ogrožali stanovanjsko hišo v naselju Gabrje v občini Tolmin. Je pa meteorna voda zalila poslovni objekt, nekaj kleti in tudi stanovanjskih prostorov v samem Tolminu, so popoldne povedali v regijskem štabu.

Tomaž Primožič/fpa
Morje je med drugim prelilo izolski Veliki trg. Zaradi dežja je na koprskem Prešernovem trgu 30 centimetrov vode. V Šmarjah je veter odnesel del strehe šolske stavbe. 
Facebook/ingrid Celestina/primorske Novice

"Popoldne in zvečer bodo hitro in ponekod silovito narasle posamezne manjše reke in hudourniki v zahodnem in osrednjem delu države, zlasti na Notranjskem, v predalpskem hribovju ter na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp," je Agencija RS za okolje (Arso) zapisala na spletni platformi X.

Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje so bila okoli poldneva zabeležena posredovanja zaradi poplavnih dogodkov tudi v Velenju, Vojniku in Celju, a se je kasneje izkazalo, da je šlo za napako. Kot je za STA povedal poveljnik civilne zaščite za Zahodno Štajersko Janez Melanšek, zaenkrat ne beležijo večjih težav zaradi deževja. "Sicer dežuje, a je zaenkrat vse pod kontrolo," je dejal.

Na Poklicni gasilski enoti Celje je celjska občina vzpostavila klicni center, kamor lahko pokličejo občanke in občani, ki bi morebiti potrebovali nujno pomoč. V nujnih primerih lahko pokličejo tudi na številko 112.

Na severnem Primorskem odstranjujejo posledice popoldanskega neurja

Med popoldanskim neurjem, ki je zajelo tudi severno Primorsko, je voda v Tolminu zalila pet stanovanjskih objektov in dislociran prostor Zdravstvenega doma Tolmin, ki je namenjen psihološki pomoči. Gasilci PGD Tolmin so vse objekte že sanirali. Občino Ajdovščina pa je zajela kratkotrajna toča v velikosti jajc, ki je poškodovala nekaj streh.

Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tolmin Jure Beguš je za STA dejal, da je neurje zalilo tudi dva gospodarska objekta in eno cesto, ob tem pa so gasilci nudili pomoč vozilu, ki je v času neurja zdrsnilo s ceste. V intervencijah je sodelovalo 25 gasilcev PGD Tolmin in 14 gasilcev PGD Most na Soči.

H gospodarskim objektom in enoti za psihološko pomoč ZD Tolmin so gasilci namestili protipoplavne vreče, saj meteorologi zvečer napovedujejo nove nevihte. Protipoplavne vreče so razdelili tudi nekaterim prebivalcem, je še dodal Beguš.

V Ajdovščini je neurje zalilo nekaj kleti in poškodovalo več dreves. Toča pa je poškodovala nekaj strešnikov in strešnih oken, zato je prišlo do zamakanja objektov, je za STA dejal koordinator za Civilno zaščito na občini Ajdovščina Matevž Brataševec. Po njegovih besedah je sicer toča padala manj kot minuto. V Ajdovščini so imeli sicer zaradi neurja danes okoli 25 intervencij.

Velik pretok imajo sicer številne reke, med drugim tudi Idrijca, Bača, Tolminka, Vipava in Soča. Tiskovni predstavnik regijskega štaba Civilne zaščite severna Primorska Ervin Čurlič je sicer za STA dejal, da zaradi naraslih rek ne beležijo posebnih dogodkov.

Voda je nekaj časa ovirala promet tudi na vipavski hitri cesti.

Reke Reka, Sora in pritoki Ljubljanice že dosegle veliko vodnatost

Ob nalivih hitro naraščajo Reka, Sora in pritoki Ljubljanice, ki so že dosegle veliko vodnatost, navaja Arso. Narašča tudi Sava v zgornjem toku in njeni pritoki z alpskim zaledjem. Ponoči in v torek bodo naraščale reke v osrednji in severni Sloveniji. Možna so zlasti razlivanja rek na izpostavljenih območjih, še napoveduje Arso.

Danes popoldan so hitro narasle reke v zahodni Sloveniji. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) se vodnatost Drnice, ki je poplavljala, in Dragonje, ki se je razlila ob strugi, zmanjšuje. Umirja se tudi pretok Soče in njenih pritokov.

Arso napoveduje, da bodo ponoči in v torek reke v osrednji in severni Sloveniji lahko narasle do velikih pretokov. Možna so predvsem razlivanja rek na izpostavljenih območjih.

Danes zvečer in v torek dopoldan pa se lahko na najbolj izpostavljenih delih obale razlije tudi morje.

Gregorčič: Ponekod se bodo prožili močnejši nalivi

Meteorolog Brane Gregorčič je dopoldne povedal, da so se ob zahodni obale Istre sprožile nevihte že v jutranjih urah, nato pa so se selile prek slovenske Istre proti Goriški in Posočju. Po njegovih besedah naj bi se nevihte v zgodnjem popoldnevu in zvečer preselile nad osrednjo Slovenijo. 

"Najbolj nas skrbi območje med Snežnikom in Kamniškimi Alpami, kjer se bodo predvidoma popoldne in zvečer prožili najmočnejši nalivi," je opozoril Gregorčič. Na teh območjih je mogoče pričakovati hiter porast hudourniških vodotokov. Zaradi ranljivosti predelov, ki so bili ta mesec že prizadeti s poplavami, so izdali opozorilo najvišje stopnje. Za ostale dele Slovenije pa so ohranili oranžno opozorilo.

Zaradi ciklona, ki bo nad Genovskim zalivom vztrajal še v torek, pričakujejo tudi jutri predvsem v drugi polovici dneva obilne padavine. A nalivi verjetno ne bodo tako ekstremni, kot jih lahko pričakujemo danes, nadaljuje Gregorčič. Na vzhodu Slovenije je mogoče danes pričakovati tudi neurja z vetrom in točo. Jutri pa bo zmerno do močno deževje z možnostjo posameznih nalivov zajelo večji del države. 

V sredo naj bi se začelo vremensko dogajanje umirjati, v drugi polovici tedna pa naj bi imeli deloma jasno in "neproblematično vreme"

Na novinarsko vprašanje, ali je mogoče prihajajoče padavine primerjati s tistimi 4. avgusta, je Gregorčič odgovoril: "Iz previdnosti smo šli v izdajo opozoril primerljive resnosti kot 4. avgusta, upamo pa, da bo tokrat minilo z manj posledicami, ne moremo pa biti v to vnaprej prepričani." 

Danes rdeči alarm za severozahodni del Slovenije velja že do 12. ure, od 12. ure dalje pa do polnoči pa so ga razglasili tudi za severovzhod in osrednji del. Zaradi obilnih padavin so možne poplave večjih razsežnosti, piše Arso. "Reke lahko poplavljajo tudi na območjih, kjer poplave niso pogoste. Verjetni so zemeljski plazovi. Verjetne so motnje pri oskrbi z energijo in pitno vodo. Vozne razmere so zaradi poplavljenih cest nevarne," so opozorili. 

Ljudem priporočajo, da iz nižjih prostorov in kleti umaknejo hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti. "Če je potrebno, se umaknite nad območje, ki ga lahko doseže voda. Izklopite elektriko, plin in vodovod. Ne skušajte prečkati vodnega toka. Bodite previdni pri uživanju hrane in vode. Spremljajte informacije in dosledno upoštevajte navodila, ki jih posredujejo pristojne službe in organi," piše na strani Arsa. 

Ponoči bodo padavine prehodno oslabele. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bo še deževalo, vmes bodo tudi nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 18 do 25 stopinj Celzija. V sredo bo oblačno z občasnim dežjem in še nekoliko hladneje. V četrtek čez dan se bo delno razjasnilo.

Polajnar: Težišče dogajanja bo na pritokih večjih rek

Hidrolog Janez Polajnar je dejal, da lahko pričakujemo naraščanje hudourniških vodotokov in poplavljanje zalednih voda, predvsem v porečjih med omenjenimi Snežnikom in Kamniško-Savinjskimi Alpami in tudi Karavankami. "Težišče hudourniškega dogajanja bo tako lahko v porečjih Reke, Ljubljanice, preko Polhograjskih Dolomitov v Škofjeloško hribovje in na Gorenjskem na pritokih reke Save, od Jesenic prek Tržiške Bistrice, Kamniške Bistrice proti Savinji," je poudaril Polajnar. 

Rdeče opozorilo hidrologov
Arso

Opozoril je, da je na vseh teh območjih mogoče pričakovati hudourniške izbruhe. Ni mogoče natančno predvideti, kako se bo voda raztekala, zato je na vseh omenjenih območjih potrebna velika previdnost. Težišče dogajanja bo na pritokih večjih rek, jutri pa bo dež padel na že namočeno podlago, kar pomeni, da so lahko ogrožena tudi ranljive območje, kot sta Savinjska dolina in Mežiška dolina. 

Jutri naj bi narasle tudi večje reke, pri čemer je Polajnar omenil tudi Dravo in Muro, ki naj bi se razlili na običajnih poplavnih območjih. Sava in Savinja pa naj bi v spodnjem toku ostali v svojih strugah. 

Polajnar je tudi povedal, da so poplave v začetku meseca precej spremenile pokrajino, rečne struge in njihova zaledja. "Ne vemo natančno, kako bo voda odtekala na teh delih porečij. Prav to je tisto, kar nas najbolj skrbi. Da ta trenutek ne znamo oceniti, na kakšen način bo voda odtekala. Predstavljamo pa si, da če struge niso več vzpostavljene, kot so bile pred tem, če so prisotna plazišča in veliki nanosi plavin ter plavja, lahko pride do sestavljenih dogodkov. To pomeni, da padavine povzročijo drsenje zemljine, odnašanje plavin v rečne struge in temu primerno so lahko ob tem tudi poplave ob takšnih vodotokih nepredvidljive."

Direkcija za vode bo po besedah njenega vodje Roka Peneca v največji možni meri izvajala vse aktivnosti za zagotavljanje pretočnosti. Vzpostavili bodo tudi dežurstvo ob hudourniških vodotokih, ki bi lahko povzročali največje težave. 

Šestan: Spremljajte razmere

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je pozval vse prebivalce območij, ki so bila prizadeta že v začetku meseca, naj spremljajo dogajanje, radarsko sliko padavin in se pravočasno umaknejo. "Ker to je skoraj edini ukrep, ki ga v tem trenutku lahko naredimo pri tem tipu hudourniških poplav. Jaz vem, da so to storili že 4. avgusta in sem jim za to hvaležen," je poudaril. 

Po besedah Šestana ne gre izključevati tudi drugih predelov Slovenije, kjer bo prav tako lahko prišlo do "izbruhov". Zato pozornost tudi na drugih predelih ne bo odveč. "Želim, da vsi skupaj današnji in jutrišnji dan preživimo čim bolj normalno," je zaključil Šestan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta