(VIDEO) Ko je dobil vprašanje o ruskih oligarhih in medijih, je zapustil dvorano. Zakaj se je Janši tako mudilo iz DZ?

M.R.
03.03.2022 12:15

Zaslišanje predsednika SDS Janeza Janše pred preiskovalno komisijo, ki med drugim preiskuje domnevno sporno financiranje stranke SDS, se je končalo predčasno. Poglejte, kako je premier na hitro zapustil dvorano in kaj so pred tem govorili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša na današnjem zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ o domnevno spornem financiranju stranke SDS.
Kabinet Predsednika Vlade

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM, domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v DZ 2018 je danes zjutraj pričal predsednik SDS in premier Janez Janša

Najprej je odgovarjal na vprašanja, ki mu jih je zastavljal podpredsednik komisije Jani Möderndorfer (LMŠ), nato pa je besedo dobil še poslanec SD Marko Koprivc. Ta ga je najprej vprašal, če mu je znano ime Gabor Liszkay. "To ime mi ni znano. Možno, da sem kdaj osebo s takim imenom srečal, ne izključujem. Srečujem veliko ljudi, da bi si pa to ime zapomnil, mi ni znano," je odgovoril Janša. Opozoril je, da lahko glede na čas, ura je bilo približno 9.35, odgovori še na eno vprašanje in dodal, da bo sporočil možne termine za nadaljevanje zaslišanja: "Morate pa vedeti, da v teh situacijah niso 100-odstotni." 

Nato je Koprivc začel postavljati novo vprašanje. Dejal je, da je Liszkay vodil družbo Kesma, za katero je že pred tem Möderndorfer pojasnil, da gre za organizacijo 476 madžarskih medijev, katerim naj bi bila skupna provladna uredniška politika. Sicer gre za madžarsko fundacijo, ki obvladuje številne madžarske medije - od televizijskih in radijskih postaj do spletnih novičarskih portalov in revij. Janša je že v odgovorih na Möderndorferjeva vprašanja povedal, da mu ta družba ni poznana. 

"Gre pa za to medijsko hobotnico, ki je neposredno vezana na predsednika madžarske vlade gospoda Orbana in obstajajo utemeljeni sumi, da se je preko te hobotnice financiral tudi medijski imperij stranke SDS," je med zastavljanjem vprašanja poudaril Koprivc. 

"Verjetno vam je poznano ime Viktor Medvedčuk, vodje proruske opozicije v Ukrajini, ki je tudi lastnik številnih medijev in med drugim je ukrajinska preiskovalna komisija na podoben način preiskovala financiranje teh medijev, kot počnemo to danes mi za medije, ki so blizu vam. Ta gospod je namreč tudi predsednik proruske opozicijske stranke v Ukrajini - Ukrajinska izbira in na nek način je bilo dokazano, da se je ta stranka financirala s strani oligarhije ruskega predsednika Putina," je še nadaljeval Koprivc. 

Dejal je, da je Medvedčuk sam izpostavil, da so mu dobro znane Orbanove medijske povezave, prav tako tudi vodja družbe Kesma. "Tukaj se zastavlja utemeljeno vprašanje, ali te medijske lovke, s tem tudi financiranje Nove24TV in Novih obzorij, vodijo do same Putinove oligarhije. Ali lahko to potrdite? Prav bi bilo zaradi slovenske javnosti, da se te stvari razčistijo. Pa prosim, ne z odgovorom, da vi niste neposredno povezani s to družbo, ker smo vam že v preteklosti dokazali, da neke povezave med stranko SDS in temi mediji obstajajo," je končal svoje vprašanje Koprivc.

"Prvič, vi niste ničesar dokazali, je pa bilo veliko insinuacij," je začel svoj odgovor Janša. Potrdil je, da je za ime "gospoda iz Ukrajine" že slišal, nato pa je še dodal: "O teh povezavah, ki ste jih omenjali, res nimam pojma. Zvenijo pa podobno kot nekatere povezave v Sloveniji." 

Janša je takoj zatem izklopil mikrofon in vstal. Koprivc je medtem že govoril naprej, predsednik SDS pa se je samo poslovil in se odpravil iz dvorane. Kot smo v njegovem kabinetu izvedeli pozneje, je odšel na sejo vlade, ki se je pričela ob 11. uri, pred tem pa je imel še usklajevalne sestanke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta