Vlada ne bo več naročala cepiva Janssen. Zakaj nasprotuje predčasnim volitvam?

21.10.2021 20:35
Na dopisni seji je vlada sprejela projekt za spodbujanje precepljenosti oseb v populaciji proti covidu-19. Za delovno uspešnost bodo nagrajeni timi družinske medicine, ki bodo pocepili starejše od 50 let. V iniciativi Mladi zdravniki pa so ostro proti, povedali so tudi razlog.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade Janez Janša
Vlada Republike Slovenije/Twitter

S povečanjem obsega opravljanja zdravstvenih storitev za promocijo in izvedbo cepljenja in z izplačevanjem delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela se bo zagotovilo ustrezno plačilo zdravstvenim delavcem v timu družinske medicine, ki bodo opravili dodatno delo in s tem zagotovili večjo precepljenost, piše v sklepu vlade.

Cilj projekta je povečanje precepljenosti, predvsem med starejšimi od 50 let. Izvajalci programa so timi družinske medicine v javnih zdravstvenih zavodih in pri drugih izvajalcih javne zdravstvene službe, dodatno pa bodo stimulirani, če bodo izkazali vsaj 45 % opredeljenih pacientov, cepljenih s prvim odmerkom, ali vsaj 55 % opredeljenih pacientov, starejših od 50 let, cepljenih s prvim odmerkom. 

Na to so se že odzvali v iniciativi Mladi zdravniki. Ostro protestirajo proti novi odločitvi ministrstva za zdravje, so objavili na družbenih omrežjih, ker "bo rušila zaupanje pacientov v zdravnike".

"Zdravniki priporočamo cepljenje, ker je varno in učinkovito, ne pa zato, da bi dobili denarne spodbude," pravijo.

Preostalo vektorsko cepivo v Afriko

Preostalo cepivo Janssen pa bo Slovenija prek pobude Covax donirala v glavnem v Afriko. Sklep o nabavi dodatnih 100.000 odmerkov tega cepiva iz konca septembra ne velja več. Vlada ga je takrat sprejela, so sporočili po dopisni seji, predvsem zaradi epidemioloških razmer in izraženega interesa prebivalcev, da se cepijo s tem cepivom. Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa je nato v začetku oktobra predlagala, da se vektorska cepiva, med katere spada tudi cepivo Janssen, uporabljajo omejeno. V vmesnem času do 15. oktora je Slovenija prejela redne dobave cepiva Janssen v višini 79.200 odmerkov, ki so trenutno v skladišču. 

Predčasne volitve bi lahko izkoristili organizatorji protestov

Na zahtevo skupine poslancev Levice, SD, LMŠ, SAB in nepovezanih s prvopodpisanim dr. Matejem T. Vatovcem iz Levice za sklic izredne seje državnega zbora zaradi zaskrbljujočih razmer v državi in nujnosti predčasnih volitev vlada odgovarja - ne.

Predlagatelji iz opozicije so očitali, da se v Sloveniji ustvarjajo izrednih razmere z ravnanjem vlade in njenih ministrov, za prekomerno policijsko nasilje na protestih v Ljubljani in za politizacijo in militarizacijo policije.

Vlada meni, da morebitna uresničitev predloga priporočil z ničemer ne bi pripomogla k izboljšanju razmer v državi, prav tako bi lahko morebitne predčasne volitve izkoristili organizatorji nasilnih protestov za dodatno poslabšanje (notranje) varnosti, piše v sklepih vlade.

"Protesti bi lahko privedli do vsesplošnih neredov, kar bi hkrati narekovalo intenziviranje ukrepov za zagotavljanje javne varnosti, s tem pa tudi številčnejšo in ostrejšo uporabo policijskih pooblastil. Prav tako bi lahko morebitni odstop vlade znatno oslabil možnosti države za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2, s tem pa tudi preobremenitev in kolaps sistema javnega zdravstva."

Vlada je zato na redni seji v sredo sprejela mnenje, da so priporočila skupine poslank in poslancev neutemeljena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta