Tanja Fajon na konferenci SD: Ljudje nočejo represije in teptanja svoboščin, želijo več svobode, sodelovanja in demokracije

18.10.2021 05:55
SD je v javno razpravo sindikatom, gospodarstvu, nevladnim organizacijam in družbenim skupinam poslala osnutek volilnega programa z imenom Nov začetek, kjer med drugim predlagajo dvig minimalne plače.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"To je naša vizija, če pa kdo razmišlja podobno z nami, bo toliko lažje sestavljati novo vlado," je poudarila predsednica Tanja Fajon. Foto: Luka Mlakar
Luka Mlakar

Slovenija pod vodstvom vlade Janeza Janše drvi v popolnoma napačno smer, program SD pa ljudem brez dvoma ponuja boljšo prihodnost, je na konferenci stranke v Ljubljani v soboto dejala predsednica SD Tanja Fajon. "Program je naš odgovor na velike izzive, ki zahtevajo velike rešitve. Upošteva ideje, pričakovanja in bojazni ljudi, ki smo jih slišali med večmesečnimi obiski po državi," je dodala Fajonova. Ključni prioriteti programa sta javno zdravstvo in dvig dodane vrednosti v gospodarstvu. Pri prvi predlagajo 30-dnevni rok za specialistične preglede, omejili bi delo zdravnikov, ki hkrati delajo v javnem in zasebnem sektorju, pri drugi pa bi med drugim namenili 700 milijonov evrov za dodatne spodbude za dvig produktivnosti in inovativnosti.

Za 32-urni delovni teden

V SD se zavzemajo za dvig minimalne plače na vsaj 800 evrov neto in postopno skrajšanje delovnega časa na 32 ur tedensko. Predlagajo tudi 700 evrov minimalne pokojnine in varstveni dodatek vsem s pokojninami pod pragom revščine, brezplačen vrtec za vse otroke, brezplačno šolsko prehrano za vse šolarje, deset tisoč novih javnih najemnih stanovanj ter sistem dolgotrajne oskrbe, ki bo dostopna za vse. Fajonova je izpostavila tudi varen in pravičen prehod v podnebno nevtralno družbo.

Po njenih besedah se mora Slovenija nujno vrniti v demokratično in pravno državo: "Ljudje nočejo represije, teptanja svoboščin. Želijo več svobode, več sodelovanja, več demokracije. Zavračajo brutalne posege v neodvisne institucije, pravosodje, medije, teptanje dostojanstva, agresivna kadrovanja." Ko gre za sporne Janševe tvite o evroposlancih, pa je dejala, da je premier Slovenijo že večkrat temeljito osramotil: "To ni naš obraz. To ni obraz Slovenije." Program velikih sprememb za razvojno desetletje do leta 2030 z naslovom Nov začetek je označila kot načrt za drugačno prihodnost Slovenije.

Predsednik strokovnega sveta SD za finance, razvoj in kohezijo Milan M. Cvikl je povedal, da je prva prioriteta programa zdravstvo: "Tu gre za več elementov, od organizacije in financiranja do povečevanja učinkovitosti." Po njegovem je treba povečevati dodano vrednost za boljše plače v gospodarstvu, temu sledijo potrebna izgradnja družbe blaginje, zagotavljanje varne starosti, deset tisoč najemnih stanovanj za mlade in potem vsa druga vprašanja, ki ohranjajo Slovenijo kot napredno družbo v jedru EU. Osnutek programa so v SD pripravili na več kot 200 straneh. Znani podjetnik in dolgoletni član stranke Sandi Češko je sicer priznal, da sam program ne more ponuditi odgovorov na vse izzive prihodnosti: "Bistveno je, kako smo usposobljeni, ko se bomo srečali z novimi izzivi in novimi krizami, ki bodo sledile kot po tekočem traku. Ali bomo razklani še naprej ali bomo poskušali najti konsenz."

Konkurenca ali sobivanje z Levico?

Medtem ko nekateri v SD pred naslednjimi volitvami že razmišljajo o ponovitvi scenarija iz leta 2008, ko je po njihovi zmagi na volitvah vlado sestavil Borut Pahor, se postavlja vprašanje, ali se je SD s svojim programom napovedala konkurenco Levici. Ko gre za minimalno plačo, ki v letošnjem letu znaša 736 evrov neto, je dvig na 700 evrov neto pred prejšnjimi volitvami obljubila Levica, ki je svojo predvolilno zavezo izpolnila v času prejšnje vlade pod vodstvom Marjana Šarca. "Nekatere zadeve, ki jih oni zdaj promovirajo, smo zagovarjali ves čas. Mogoče nismo bili tako slišani in tako revolucionarni," pravi vodja poslancev SD Matjaž Han, ki pravi, da ima SD tudi daljšo tradicijo, medtem ko Fajonova poudarja, da ne čutijo konkurence nobene stranke: "To je naša vizija, če pa kdo razmišlja podobno z nami, bo toliko lažje sestavljati novo vlado." Na vprašanje, ali je osnutek njihovega programa lahko tudi podlaga za delovanje neke širše koalicije, na primer z NSi, pa je odgovorila, da je to stvar koalicijskih pogajanj, a da danes ne vidi nobene možnosti za sodelovanje z NSi in SMC. SD je po njeni oceni pripravljena na volitve, v začetku naslednjega meseca bi lahko zaključili tudi evidentiranje kandidatov za naslednje parlamentarne volitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta