Vlada pristala na dvig plač pomočnicam vzgojiteljic za 12 odstotkov

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
09.01.2023 21:10

Če se bo glavni odbor SVIZ strinjal s predlogom, bo sobotni protest pomočnic vzgojiteljic preklican.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pomočnicam vzgojiteljic za 12 odstotkov višje plače.
Sašo Bizjak

Vladna pogajalska skupina in Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) sta pozno zvečer parafirala del dogovora o stavkovnih zahtevah, ki se nanaša na plače pomočnic vzgojiteljic. Dogovorili so se, da se bodo plače pomočnic vzgojiteljic dvignile za tri plačne razrede oziroma dvanajst odstotkov, kot večina javnih uslužbencev pa bodo z aprilom dobile še štiri odstotke. Slednje pomeni, da bo z aprilom pomočnica vzgojiteljice n začetku poklicne kariere namesto v 22. plačnem razredu začela v 26., kar bo glede na predvideni dvig minimalne plače ravno na tej ravni in do nje zaposlenim ne bo potrebno še doplačevati.

Vladna predstavnika, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in minister za izobraževanje v odstopu Igor Papič, sta zadovoljna z dogovorom. "Gre za realizacijo v preteklosti sklenjenih stavkovnih dogovorov," je povedala Ajanović Hovnik, pri čemer je tako kot Papič izrazila pričakovanje, da bodo uspeli doseči dogovor tudi o drugih sindikalnih zahtevah.

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj pa je po koncu tokratne etape pogajanj dejal, da so s prebojem zadovoljni, zato bodo v primeru, da bosta parafirani sporazum potrdila tako glavni odbor sindikata kakor tudi vlada, odločali o preklicu protestnega shoda pomočnic vzgojiteljic. Ta je napovedan za soboto pet pred 12. uro na Prešernovem trgu v Ljubljani. Dodal je, da so se v pogajanjih predolgo vrteli v prazno, zato upa, da bo nadaljevanje teklo bolj gladko, sicer bodo prisiljeni organizirati protestni shod vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pred vlado.

Parafirani dogovor uvršča pomočnice vzgojiteljic v plačne razrede tudi po nazivih in za tri plus en plačni razred dviga plače tudi mladim raziskovalcem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta