Za podjetje Pharsol je bila kriza odskočna deska

02.10.2021 05:30
V hoškem podjetju so krizo izkoristili za novo poslovno priložnost, za nekajkrat povečali prihodke in s svojo rešitvijo prepričali največjega distributerja laboratorijske opreme
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z orodjem Cryoholder za prenos zamrznjenih bioloških vzorcev so prepričali svetovno največjega distributerja laboratorijske opreme.
Foto: PHARSOL
Pharsol

Edino zagonsko podjetje (startup) med letošnjimi nominiranci za nagrado Podravsko podjetje leta 2020 je po prihodkovni strani morda res palček v primerjavi z velikani v poslu, a z velikimi idejami, kako spremeniti svet. Nenazadnje so vsi začetki podobni, skromni, a v primeru hoškega Pharsola ambiciozni. Prihodki podjetja so z dobrih 64 tisoč evrov v letu 2019 narasli na dobrih 357 tisoč v letu 2020, čisti poslovni izid je še negativen, je pa ekipa zrasla za enega člana.

Čelade, zaščitna oblačila, rokavice ...

V Pharsolu so se odločili, da krizo zagrabijo za roge in jo izkoristijo sebi v prid. Tako so hitro pivotirali, kot se spremembi ali razširitvi dejavnosti na nov segment reče v podjetniškem žargonu, in v času pandemije uspešno postavili na noge novo blagovno znamko Pharsol Protect, ki se ukvarja s prodajo zaščitne opreme. "Glede na dobavitelje, ki smo jih imeli že pred izbruhom koronavirusa, smo sprva uspeli zagotoviti predvsem osebno varovalno opremo, ki je je v Sloveniji kritično primanjkovalo, kasneje pa smo portfelj produktov uspešno razširili tudi na preostalo zaščitno opremo, ki se jo uporablja praktično v vsaki panogi," pojasni direktor in soustanovitelj podjetja Miha Rajh in še našteje, da med opremo, ki jo prodajajo, sodijo čelade, zaščitna oblačila, rokavice ...

Miha Rajh: "Veseli me predvsem to, da se ni pozabilo vlagati v razvoj inovativnih produktov."
Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Temu tudi pripisuje razloge za rast tako na prihodkovni strani kot na strani zaposlenih. "Ni pa bil to edini projekt, ki smo ga zagnali v tem obdobju. Uspešno smo lansirali tudi blagovno znamko The Lab Label, ki predstavlja kakovostne in unikatne laboratorijske halje iz izboljšanih in ekoloških materialov. Vse to je pripomoglo k uspešni rasti podjetja tako lani, še posebno pa letos," je zadovoljen sogovornik. Največji izziv zanje je še zmeraj obvladovanje in uspešno vodenje štirih projektov, ki so jih v startupu zastavili, to pa pomeni predvsem, kako organizirati podjetje, da bodo vsi ti projekti uspešno rasli še naprej.

Priznanje za najboljšo inovacijo na področju zdravja

Za največji dosežek preteklega leta Miha Rajh, sicer po izobrazbi magister biotehnologije, ocenjuje prejeto priznanje za najboljšo inovacijo na področju zdravja, ki jim ga je podelila Gospodarska zbornica Slovenije. Gre za izvorni produkt Cryoholder, s katerim odpravljajo problem prenosa zamrznjenih bioloških vzorcev v farmaciji. Sogovornik gospodarsko okolje pri nas navkljub pandemiji ocenjuje kot pozitivno: "Veseli me predvsem to, da se ni pozabilo vlagati v razvoj inovativnih produktov."

V hoškem podjetju, ki deluje tudi v Ljubljani, so lani uspeli povečati prihodke za skoraj petkrat.
Foto: PHARSOL
Pharsol

Zato je ambiciozen tudi glede prihodnosti svojega podjetja: "Usmeritev za naprej je jasna. Z orodjem Cryoholder smo uspeli prepričati svetovno največjega distributerja laboratorijske opreme. Blagovna znamka zaščitne opreme Pharsol Protect uspešno raste na slovenskem trgu. Laboratorijske halje pod blagovno znamko The Lab Label pa se tudi že uporabljajo v več laboratorijih po Evropi. Navsezadnje pa ne stagnira niti prodaja opreme za farmacijo, kar je dejavnost, s katero smo v podjetju Pharsol začeli podjetniško pot."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta