Začasno vodstvo Gen-I: Ker se niso mogli dogovoriti, kdo ga bo vodil po Golobu, je poseglo sodišče

Timotej Milanov Timotej Milanov
07.01.2022 15:17

Podani so bili trije predlogi za začasno vodstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na okrožnem sodišču v Krškem je bila obravnava v zvezi z imenovanjem začasnega vodstva družbe Gen-I. Vodila jo je okrožna sodnica Pavlina Čepin, a odločitev še ni bila sprejeta. 

Potem ko se družbenika v Gen-I, to sta družbi Gen energija in Gen-EL, ki imata obe po 50-odstotni lastniški delež, nista uspela pravočasno dogoriti o imenovanju nove uprave Gen-I, je moralo v to poseči sodišče. Podani so bili trije predlogi za začasno vodstvo, vložile so jih družbe Gen-I, Gen energija in Gen-EL.

Zadnji upravi Gen-I pod vodstvom Roberta Goloba je novembra lani potekel mandat, družbenika pa pred tem na dveh skupščinah nista uspela doseči soglasja, ki ga po družbeni pogodbi potrebujeta za imenovanje nove uprave. Zadnja skupščina je bila sklicana prav na zadnji dan mandata prejšnje uprave. Takrat so odločali, da bi vodenje Gen-I prevzel generalni direktor Gen energije Martin Novšak, tak predlog so dan pred tem podprli tudi člani nadzornega sveta Gen energije, a sta ga na skupščini družbenika zavrnila. Teden dni prej je bil na skupščini zavrnjen tudi predlog, da bi za predsednika uprave Gen-I imenovali Jureta Sokliča, sicer člana nadzornega sveta Gen energije. 

V vodstvu Gen energije zaenkrat zadeve ne želijo komentirati. V Gen-I pa so pred obravnavo pojasnili, da danes odločitve sodišča niso pričakovali, naj bi pa do tega, kot pravijo, prišlo zelo kmalu. Novšak je na četrtkovi tiskovni konferenci povedal, da med družbenikoma potekajo pogovori glede skupščine, na kateri bi odločali o novem vodstvu s polnim mandatom. Medtem je, kot smo že poročali, prišlo tudi do spremembe v lastništvu družbe Gen-EL, saj je prav tako okrožno sodišče v Krškem pred novim letom kot solastnika družbe izbrisalo Elektro Ljubljana, njegov 25-odstotni lastniški delež pa so pripisali Gen energiji. Ta ima zdaj polovični lastniški delež v Gen-EL, enako kot Gen-I.

Zaradi tega je bila ta teden preklicana skupščina Gen-EL; sklicali so jo v Elektru Ljubljana, ki ga vodi Marjan Ravnikar. Na skupščini naj bi odločali tudi o menjavi predsednika nadzornega sveta Gen-EL Andreja Ribiča, ki so ga novembra lani razrešili kot predsednika uprave Elektra Ljubljana. Po menjavi Ribiča naj bi po pričakovanju poznavalcev vladajoča politika prek vpliva v nadzornem svetu razrešila še direktorico Martino Pohar, s čimer bo padla še zadnja ovira, da bi družbenika Gen-I na skupščini imenovala upravo, ki bi uživala zaupanje aktualne oblasti. 

Zadeva se bo na sodišču nadaljevala 26. januarja, a bi lahko družba že pred tem dobila novo upravo, saj je 25. januarja predvidena tudi nova skupščina Gen-I. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.