Zakon o zaščiti živali: Sporna novela bo še počakala

Timotej Milanov Timotej Milanov
22.05.2023 21:01

Po mnenju vlade bo med drugim treba dopolniti ali spremeniti predlagane spremembe glede uvedbe pooblaščenih svetovalcev in označevanja mačk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med spornimi predlogi novele zakona je bilo tudi obvezno označevanje mačk. 
Sašo Bizjak

Po mnenju vlade k predlogu novele zakona o zaščiti živali, ki ga je sprejela na dopisni seji, bo treba določene predlagane rešitve dopolniti ali spremeniti, preden bo novela nadaljevala svojo pot v zakonodajni proceduri.

"Vlada podpira osnovne cilje in vsebinske rešitve predlaganega zakona, vendar pa v mnenju izpostavlja posamezne predlagane rešitve, za katere meni, da bi jih bilo smiselno spremeniti ali dopolniti, ker so podnormirane," so po seji vlade zapisali v izjavi za javnost. Kot so dodali brez dodatnih pojasnil, se vladne pripombe se nanašajo na opredelitev kaznivega dejanja mučenja živali, pobudo glede označevanja mačk, opredelitev pojma cirkus, uvedbo pooblaščenih svetovalcev in uvedbo videonadzora v klavnicah. Poleg omenjenih pa še na uvrstitev nastanitve živeli na premajhnem prostoru brez možnosti zadostne rekreacije v nasprotju s predpisi med prepovedana ravnanja. Vlada se je še zavzela za sprejem zakona v rednem zakonodajnem postopku, saj meni, da je ključnega pomena temeljita splošna razprava o predlogu zakona: "Razprava mora poleg vseh zainteresiranih deležnikov vključevati tudi strokovne institucije in združenja, omogočiti soočenje vseh argumentov ter tako spodbuditi strokovno utemeljene, čim bolj skrbno pretehtane, učinkovite in izvršljive rešitve na področju zaščite živali."

Predlog, ki je kmete vrnil na ulico

Predlog novele, ki jo je aprila vložila skupina koalicijskih poslancev s prvopodpisano poslanko SD Meiro Hot, je bil eden od razlogov za propad vladnih pogajanj s kmeti. V kmetijskih organizacijah so takrat zakon označili kot ponižanje za kmete, zaradi česar so prekinili pogajanja z vlado, posledično so konec aprila v Ljubljani izvedli drugi vseslovenski kmečki protest, na katerem so opozorili na nevzdržne razmere v panogi. Med najbolj spornimi rešitvami iz novele je bila uvedba tako imenovanih pooblaščenih svetovalcev za zaščito živali, kar bi lahko po opravljenem 40-urnem tečaju postali kandidati z najmanj srednješolsko izobrazbo, ki so bili pred tem vsaj tri leta aktivni v nevladni organizaciji.

Novela zakona, ki je bila eden od povodov za odhod kmetov s pogajanj z vlado, bo morala biti še dopolnjena, preden bo nadaljevala pot v zakonodajni postopek. 
Robert Balen

Tudi v Veterinarski zbornici Slovenije, kjer niso bili povabljeni k sodelovanju pri pripravi novele, so to označili za degradacijo stroke in izpostavili, da mora veterinar za isto delo opraviti šestletni študij in imeti pet let delovnih izkušenj. Kmete je še posebej zmotilo, da bi lahko omenjeni svetovalci nepravilna ravnanja, ki bi jih zaznali na kmetijah, tudi fotografirali in kmete pozvali k pravilnemu ravnanju.

V primeru suma mučenja živali, ko je ogroženo življenje živali, bi pooblaščeni svetovalec o tem obvestil pristojni organ za veterinarstvo, ki pa bi moral svetovalca nazaj obvestiti o ugotovitvah in nadaljnjih ukrepih. Če se pooblaščeni svetovalec ne bi strinjal z ugotovitvami pristojnega organa za veterinarstvo, bi lahko zahteval ponovno presojo ugotovitev, ki bi jo izvedla tričlanska komisija. Kmete so vznejevoljile tudi predlagane rešitve glede označevanja mačk in privezovanja psov, ki so predvidevale obvezno označevanje mačk in popolno prepoved privezovanja psov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta