Zbrali 13 tisoč podpisov. Dovolj je siromašenja starejših!

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
22.10.2019 15:47

Sindikat upokojencev in civilna iniciativa Za upokojence gre zahtevata izredno uskladitev pokojnin v višini 7,2 odstotka do maja prihodnjega leta in izplačilo letnega dodatka le v dveh različnih zneskih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Upokojenci imajo zaradi varčevalnih ukrepov še vedno za 7,2 odstotka nižje pokojnine.
Robert Balen

Sindikat upokojencev Slovenije in civilna iniciativa Za upokojence gre bosta danes predsedniku vlade Marjanu Šarcu in predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu predala več kot 13 tisoč podpisov podpore peticiji za odpravo vseh varčevalnih ukrepov, ki še veljajo za upokojeno generacijo. Zahtevajo, da se opravi izredna uskladitev pokojnin, s katero bi upokojencem vrnili tisto, kar so jim odvzeli v letih varčevanja in zaradi česar imajo še vedno za 7,2 odstotka nižje pokojnine. Polovico, s 3,6-odstotno uskladitvijo pokojnin, do 30. novembra letos, drugo polovico, prav tako s 3,6-odstotno uskladitvijo, pa do maja prihodnjega leta. Zahtevajo tudi drugačno izplačilo letnega dodatka, in sicer tako, kot je to določeno s pokojninskim zakonom, le v dveh zneskih. Upokojenci s pokojninami, nižjimi od 800 evrov, naj bi prejeli 600 evrov letnega dodatka, tisti z višjimi pokojninami pa 300 evrov.

​Le izgovori uradnikov z ministrstva za delo
"Naj spomnim, da smo te zahteve sprejeli že na junijskem srečanju članov našega sindikata v Brežicah in jih posredovali vladi in poslanskim skupinam. Žal na vsa naša pisma nismo dobili kompetentnih odgovorov, ampak le različne izgovore uradnikov z ministrstva za delo. Po našem srečanju v Brežicah ter odprtem pismu vladi in poslanskim skupinam se je organizirala tudi civilna iniciativa Za upokojence gre in pričela zbirati podpise v podporo zahtevam za izboljšanje položaja upokojencev. V veliki meri je sprejela našo zahtevo, da se glas starejših bolj sliši in upošteva, ne pa, da se nas izkorišča in z nami manipulira zgolj pred volitvami. Nas upokojencev je 620 tisoč, to je skoraj tretjina prebivalcev Slovenije, in glasno in jasno sporočamo politiki, da je diskriminacije dovolj," pojasnjuje predsednica Sindikata upokojencev Francka Ćetković.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta