Badmintonski klub Branik Maribor: "Tukaj so odlične razmere za vadbo in napredovanje"

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
19.06.2022 03:00

Igralci in igralke BK Branik so konkurenčni v mlajših starostnih kategorijah, v članskih pa (še) ne. Prav mladi se vse bolj zanimajo za ta zanimivi, a tudi precej naporni šport, pravi predsednik kluba Uroš Velec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domen Lonzarič, trenutno prvi igralec BK Branik
Igor Napast

Badminton so v Mariboru igrali že leta 1959, prvi klub v Mariboru pa je bil ustanovljen leta 1971 pod okriljem tedanjega MŠD Branik. Za razvoj kluba je imel velike zasluge Martin Dover, eden od soustanoviteljev kluba, pozneje tudi vrsto let sekretar, podpredsednik in predsednik. Zadnjih petnajst let je predsednik kluba Uroš Velec. "Delo v klubu je dobro zastavljeno, trudimo se, da vsem, ki jih veseli badminton, omogočimo ustrezne razmere za treninge in nastope na tekmovanjih. Čeprav nam je nagajala pandemija, je zanimanje mladih za ta zanimivi, a izjemno naporni šport precejšnje. V dvorani, v športnem parku Tabor, imamo odlične razmere za delo in vsi, ki bi radi tekmovalno napredovali, imajo dovolj možnosti za razvoj," pravi Uroš Velec.

"Imamo več kot 40 registriranih tekmovalcev, ki tekmujejo po Sloveniji, najboljši tudi v tujini. Med tistimi, ki obetajo, naj omenim sestri Mio in Nino Gleich in Jurija Vodana Jeclja, največja težava zanje je usklajevanje šolskih in športnih obveznosti. Prvi igralec kluba je Domen Lonzarič, ob njem lahko omenim Aljaža Ferka. Konkurenca v Sloveniji je vsako leto bolj zahtevna in v vseh starostnih kategorijah se je težko prebiti v ospredje. Za napredek naših igralcev in igralk skrbita trenerja Jože Kuprivec in Daniel Klančar, po potrebi pa se v trenerja prelevim tudi sam," doda Velec.

Posvet pred treningom, od leve: Aljaž Ferk, Domen Lonzarič in Uroš Velec
Igor Napast

Težko se je prebiti v ospredje

Čeprav 21-letni Domen Lonzarič badminton igra že vrsto let, mu preboj med najboljše v Sloveniji ne uspe. V mlajših starostnih kategorijah je na državnih prvenstvih posegal po visokih mestih, v članski pa je njegov največji dosežek drugo mesto na državnem prvenstvu v dvojicah s soigralcem Miho Ivančičem iz BK Medvode. "Konkurenca je vsako leto zahtevnejša, če bi se želel enakovredno kosati s tekmeci, bi moral trenirati po dvakrat na dan in imeti ustrezne sparing partnerje. Študiram na Feriju v Mariboru, študij mi vzame veliko časa, kar pa zadeva sparinge, jih v Mariboru ni, če pa bi študiral v Ljubljani, bi jih imel dovolj. Najboljši badmintonisti so stari približno 27 let, pred menoj je torej še nekaj let, da svojo igro dvignem na višjo raven," razloži Domen Lonzarič.

Njegov klubski soigralec, 25-letni Aljaž Ferk, je v mlajših starostnih kategorijah prav tako veliko obetal in se uvrščal med tri najboljše na domačih tekmovanjih. "Če ne bi bilo poškodbe, zaradi katere sem za kar štiri leta prekinil z badmintonom, bi se moja športna pot morda zavrtela drugače. Hitreje bi napredoval in dosegal boljše rezultate. Tisti tekmovalci, ki sem jih kot mladinec premagoval ali se z njimi enakovredno kosal, so medtem napredovali in večina je boljših od mene. Ne glede na to uživam v igranju badmintona in tudi tekmujem rad, ambicij, da bi postal vrhunski igralec, pa nimam več, bolj igram za zadovoljstvo in dušo. Tudi mladim v klubu pomagam, da igralsko zorijo," je povedal Aljaž Ferk.

Še to: treningi za mlajšo, začetno in netekmovalno skupino otrok potekajo v dvorani v športnem parku ŽŠD Maribor na Taboru vsak ponedeljek, sredo in petek od 17. do 20. ure ter v torek in petek v južni telovadnici pod stadionom v Ljudskem vrtu od 15. do 17. ure.

Za las brez olimpijskih iger

Slovenci smo v preteklosti imeli nekaj vrhunskih igralcev in igralk badmintona, ledino na mednarodnem prizorišču pa sta orala sestra in brat Maja in Andrej Pohar, ki sta v treh badmintonskih disciplinah skupno osvojila več kot 30 naslovov državnih prvakov. Maja Pohar je kot prva Slovenka nastopila na olimpijskih igrah - leta 2000 v Sydneyju. Še večji podvig je uspel Maji Tvrdy, ki je nastopila na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 in v Londonu 2012, v Pekingu je osvojila 17. mesto, kar je težko ponovljiv dosežek. V preteklih letih sta bila na pragu uvrstitve na olimpijski turnir Mariborčan Luka Petrič in Lendavčan Iztok Utroša, a sta jo za las zgrešila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta