Billie Jean King: Hvaležne, da jo imajo

Uroš Gramc Uroš Gramc
17.04.2023 06:00

Ne le Slovenke, ki so se uvrstile na zaključni turnir tekmovanja, poimenovanega po Billie Jean King, vse tenisačice se ji zahvaljujejo za to, da lahko od športa živijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z dvema WTA-turnirjema v zadnjih dveh letih z Juvanovo in Zidanškovo je slovenska teniška zveza več prispevala za vrhunski ženski tenis kot za moškega.
Z dvema WTA-turnirjema v zadnjih dveh letih z Juvanovo in Zidanškovo je slovenska teniška zveza več prispevala za vrhunski ženski tenis kot za moškega.
Tomaž Primožič/Fpa

Letos mineva natanko pol stoletja, odkar je Billie Jean King zabarikadirala 63 svojih teniških kolegic v sobo hotela Gloucester v Londonu, odklenila pa jo je, zmagoslavno mahajoč z dokumenti, ki so privedli do ustanovitve ženske teniške zveze WTA. Pet let prej se je začela odprta teniška era, ko se igralci niso več delili na profesionalce in amaterje, a še so obstajale razlike med spoloma. Rod Laver je za trofejo na prvem turnirju v novih časih prejel dvakrat več denarja od Kingove in še polovico zraven, s čimer se dekleta seveda niso strinjala.

Američanka je med drugim leta 1973 v znameniti bitki spolov maščevala poraz Margaret Court in spravila na kolena kontroverznega Bobbyja Riggsa ter vse do danes velja za odvetnico enakosti. Zdaj tudi že upokojena superzvezdnica Serena Williams je za svojo rojakinjo dejala, da ji morajo biti hvaležne, da jo imajo, začetek ženskega tenisa pa je označila kot začetek ženskega športa na splošno. Edina slovenska zmagovalka grand slama Mima Jaušovec se je Kingovi na konferenci o enakosti spolov ob robu pokala, poimenovanega po njej, v Kopru prek videa zahvalila, da ji je finančno pomagala, ko se je podala prek luže po teniški kruh, in se je z zmagami ter nagradami lahko postavila na noge in začela profesionalno pot.

Šest desetletij letos mineva od ustanovitve elitnega teniškega tekmovanja ženskih ekip sprva pod imenom Federations Cup, od leta 1995 Fed Cup, od leta 2000 pa Pokal Billie Jean King (BJK). "Ko smo se odločali za spremembo, v svetu nismo našli tekmovanja, poimenovanega po ženski. Najprej smo ime skrajšali, da lažje steče z jezika, nato smo šli v nasprotno smer. Tega seveda ne bi naredili, če bi razmišljali iz komercialne perspektive, ampak sponzorji so ravno zaradi tega želeli postati del večje platforme, ki jo predstavlja Billie Jean King," je na Obali dejal predsednik mednarodne teniške zveze ITF David Haggerty.

Tenis je eden redkih športov, v katerih je položaj žensk dokaj enakovreden. Devetdeset milijonov ljudi se ukvarja z njim po svetu, po spolu uravnoteženo. Denarne nagrade so na grand slamih izenačene od leta 2007 v Wimbledonu, čeprav so Američani kot prvi to potezo potegnili že 34 let prej. Med zaslužkarji so na prvih petih mestih štirje moški, toda v top deset je razmerje 5:5. Pri ITF si želijo, da bi bilo več žensk na vodilnih mestih, zavezali so se, da delež do leta 2027 dvignejo s 25 na 50 odstotkov. Želijo si več trenerk in drugega ženskega osebja, funkcionark in k temu pozivajo druge organizacije. Med 213 članicami ITF jih ima le 22 predsednico, v Sloveniji pa je na vodilnih položajih v športu le šest odstotkov predstavnic nežnejšega spola, je bilo na konferenci zaslediti podatek.

Teniška zveza Slovenije ima 1367 članov in 620 članic, sodnikov je 53 in sodnic 17, trenerjev 171, trenerk pa 27. V zadnjih letih so več poudarka na najvišji ravni dali ženskam, organizirali so turnirja WTA, na nacionalnem nivoju pa je ta delež izenačen. Tudi profesionalni turnirji serije WTT so letos enakomerno razporejeni, po sedem jih je na vsaki strani (prvi ženski je bil v Mariboru, v torek se začne na Obali), denarni skladi so izenačeni. Haggerty meni, da je za spremembe odgovorna celotna družba, predvsem pa moški, ki "se jih bolj sliši, saj jih je več na odgovornih položajih".

"Vesela sem, da se stvari premikajo na boljše, toda kot ženska v poslovnih in trenerskih vodah opažam, da je še veliko prostora za napredek. V določenih situacijah se moramo več truditi, več časa porabimo, da pridemo do nekega nivoja, da smo prepoznane. Me pa veseli, da se o tem govori, da bo naslednjim generacijam lažje," je dejala Maja Matevžič, nekdanja profesionalna igralka, ki je edina ženska v Sloveniji na čelu teniškega kluba. In kakšen je pogled iz moške strani? "Ko sem se začel ukvarjati s tenisom, nisem čutil razlik, a na turneji sem opazil razlike predvsem na nižjih nivojih. Mlajše igralke nimajo podpore, tudi kvaliteta celotnega športa ni na nivoju," je povedal Aljaž Bedene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta