Boj za hokejske medalje: Ko gre najbolj zares, jih ni nikjer več

Borut Planinšič ml.
26.05.2023 14:46

Finiš svetovnega prvenstva v hokeju na ledu: Severna Amerika proti dvojnemu presenečenju iz Evrope

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največja hokejska zmaga Latvije
Epa

Nemci v polfinalu hokejskega svetovnega prvenstva? Okej, že videno, čeprav še vedno nenavadno. Latvijci v polfinalu? To se je zgodilo prvič. Dodajte bolj logična polfinalista iz Severne Amerike, a vseeno dobite čudne zaključne boje tokratnega turnirja, v katerih gre Kanada danes nad Latvijo, druga tekma pa bo dala moštvo, ki bo prvič v velikem finalu. Kajti časi, ko so se ZDA in Nemčija smukale naokoli po prvih dveh mestih, so tako davna preteklost, da ene same odločilne tekme takrat sploh še niso poznali, prvaka so dale tekme v zaključni skupini.

Lahkih kovčkov, saj bomo kmalu nazaj

Švicarji so eden od hokejskih čudežev tega tisočletja. Sestavili so si močen projekt s takšno domačo ligo, da je bila pred štirimi leti s povprečjem 6949 gledalcev na tekmo top evropska liga, celo pred ligo KHL. Bern pa se s povprečjem čez 16 tisoč navijačev že lahko primerja z ligo NHL. Švica je v Rigi Slovenijo razsula s 7:0, z drugo najvišjo zmago turnirja (ZDA so Francijo odpihnile 9:0), in ostala zvesta tradiciji, v kateri se zdi, da celo Kanado užene vsakič, ko ima, po domače, pet minut časa. A problem Švicarjev je, da jih v odločilnih trenutkih zmanjka. Zato imajo v svoji hokejski ekspanziji "le" srebrni medalji iz let 2013 in 2018.

Po šestih zmagah so se v Rigi zanje začele težave. Z Latvijo so izgubili po podaljšku (domačini so tako ven vrgli Slovake, ki jim naposled ni pomagalo nogometno branjene vodstva z 1:0 proti Sloveniji) in potem so v četrtfinalu prišli Nemci. Spet, kot pred dvema letoma, so jih potolkli s 3:1. Čeprav so v drugi tretjini, ker je na podel način nabil Švicarja na ogrado, ostali brez zvezdniškega branilca Moritza Seiderja, igralca Detroita. "Utrujeni? Ko smo se ubranili v petih minutah igre z enim manj na ledu, nam je to dalo toliko moči, da smo zleteli čez Švicarje," je presenečenje pojasnjeval John Peterka, Nemec čeških korenin, napadalec Buffala, z desetimi točkami tretji najučinkovitejši igralec prvenstva.

Nemci so morali iz Tampereja v Rigo in nazaj. Spakirali so lahno. Kot da bi vedeli, da bodo nazaj na Finskem v polfinalu. V vnovični bitki z Američani, ki so v prvem medsebojnem obračunu na tem SP zmagali s 3:2 in so celo prvo moštvo turnirja, saj so edini dobili vseh osem tekem. V četrtfinalu v Tampereju so s 3:0 odpravili Čehe. A tradicija je krepko proti njim: nazadnje so bili na svetovnem prvenstvu zlati leta 1933. Zlata medalja iz leta 1960 je bila olimpijska, čeprav so takrat v letu olimpijskih iger zmagovalca razglasili še za svetovnega prvaka.

Končno veselje tam, kjer je hokej št. 1

V Rigi je po Nemcih sledilo še večje četrtfinalno presenečenje: zmaga Latvije nad Švedsko s 3:1. Med Latvijci, ki jih je toliko kot Slovencev, dobra dva milijona, je hokej na ledu šport št. 1. S tem pridejo obsedeni, glasni navijači, ki za reprezentanco v ogromnem številu romajo po celem svetu, toda za polfinale je doslej vedno zmanjkalo. "Leta in leta smo verjeli. Končno ni bilo zaman," je kapetan Kaspars Daugavins razlagal po padcu Švedov, ki so imeli "slovenski problem": kako pak spraviti v mrežo. Domačine so v strelih na gol ugnali z 41 proti 15, a ni šlo čez latvijski fanatizem v obrambi. "Pritisnjeni smo bili ob steno," je dejal Daugavins, "in navijačem smo dolžni zahvalo, da smo se izvlekli. Velik denar zapravljajo, da nas pridejo gledat, in končno smo jim povrnili."

Z žalostjo druge gostiteljice se je končalo. Kanada je spakirala za Tampere in Finsko v zmagi s 4:1 prisilila k predaji naslova svetovne prvakinje. Kanada si je sedmi zaporedni polfinale zagotovila na nenavadnem turnirju, ki se hvali tudi z novo tehnologijo. Se vam zdi hokej prehitra igra, preklinjate, ker doma na kavču sploh ne vidite, kje je pak? Niste sami. Že dolgo se hokejski inovatorji ubadajo s tem problemom. Pred leti ni zaživela ideja, da bi plošček na televizijskem ekranu s posebnimi efekti puščal nekakšno ognjeno sled za gledalce doma. Za zdaj se je hokej zadovoljil s sledenjem nogometu. Tako imajo paki na tem SP vstavljen čip (igralcem jih pritrdijo pod njihove "oklepe"), s katerim merijo vse sorte statističnih podatkov, od posesti do hitrosti udarca, ki so navdušencem takoj na voljo na spletu. To sicer pomeni, da sodnik v žepu ne sme imeti rezervnega paka, da bluetooth tehnologija ne podivja, a saj jih ima ob ledu vselej na voljo vsaj petnajst. Hokejski ploščki so namreč ohlajeni na minus deset stopinj Celzija, kar jim dodatno preprečuje visoko skakljanje, zato jih v igri zamenjajo vsaki dve minuti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta