Brata in sestra isti dan pokorila konkurenco v tenisu

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
17.07.2022 03:00

Filipu Jeffu Planinšku in njegovi sestri Anniki je na članskem državnem prvenstvu uspel svojevrsten podvig.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Annika Planinšek
Dušanka Mlakar

Ne pomnimo, da se je v slovenskem tenisu že zgodilo, da bi posamična naslova članskega prvaka in prvakinje osvojila brat in sestra. In to celo v istem dnevu, skoraj ob isti uri. Filip Jeff Planinšek je na prvenstvu na igriščih TK Branik v Ljudskem vrtu v finalu s 5:7, 7:6, 6:0 premagal Miho Vetriha (Sgrad) in drugič zapored osvojil naslov poletnega članskega prvaka, Annika Planinšek pa je prvi naslov prvakinje osvojila po zmagi s 6:3, 4:6, 6:0 v finalnem dvoboju proti Brini Šulin (Radom). "Sva presenečena, po drugi strani pa zelo vesela. Nisem pričakoval, da bi se to lahko zgodilo. Na koncu se je res izšlo, da sva oba na isti dan in v domala istem trenutku dvignila zmagovalni pokal. To je bil popoln družinski uspeh," se je Filipu Jeffu utrnilo po zmagoslavju v Ljudskem vrtu.

Planinškovi so športna družina

Planinškovi, ki živijo v Hočah, so znana športna družina. Oče Urban je bil odličen alpski smučar, zdaj je uveljavljeni trener v tem športu, mama Tjaša je bila uspešna mariborska teniška igralka, v istem športu pa se dokazujeta Filip Jeff in Annika.

Filip Jeff se je kot otrok zgledoval po očetu in najprej smučal, ko pa je pri enajstih letih doživel nezgodo, se je odločil za tenis. "Začel sem pri ŽTK Maribor, šlo mi je dobro, toda pri 15 letih sem se odločil za spremembo, zaigral sem za TK Terme Ptuj. V ŽTK Maribor sem osvojil temelje teniške igre, za kar sem klubu hvaležen, v TK Terme pa sem nadgradil znanje in z napredkom sem zadovoljen. Dva zaporedna naslova slovenskega članskega prvaka sta moja največja uspeha," je razložil 21-letni Filip Jeff Planinšek, za katerim je leto dni študija v ZDA. "Tam imam odlične razmere za trening in to se pozna pri moji igri, saj sem napredoval v vseh prvinah. Potrditev je bil WTT-turnir z nagradnim skladom 15 tisoč evrov prejšnji teden v Velenju, kjer sem se uvrstil v polfinale, a sem žal s 6:7, 5:7 izgubil proti Litovcu Viliusu Gaubasu. Z nekaj sreče bi lahko zaigral v finalu, a sem bil z uvrstitvijo v polfinale zelo zadovoljen, saj sem prvič zaigral v glavnem delu profesionalnega turnirja," je pojasnil Filip Jeff, ki se bo v ZDA vrnil sredi avgusta, do tedaj pa ga čakata še dve podobni teniški preizkušnji. V teh dneh igra v Litiji, nato pa bo igral še v Radomljah. "Želim ponoviti dosežek iz Velenja ali ga nadgraditi," je optimističen.

Filip Jeff Planinšek
Blaž Weindorfer/Sportida

Po bratu prek luže tudi sestra

Annika Planinšek je prve teniške korake naredila v TK Hoče, ko ji je bilo šest let. "Stanujemo blizu igrišč TK Hoče, zato sem začela v tamkajšnjem klubu, pozneje pa sem prestopila v ŽTK Maribor, kjer je takrat že igral brat," začetke opiše 18-letna Annika, ki je na nadarjenost opozorila že v mlajših starostnih kategorijah z uspešnimi igrami na turnirjih doma in v tujini. Po naslovu dvoranske mladinske prvakinje je naslov članske njen največji dosežek doslej. "Res sem ga vesela. Finale v Ljudskem vrtu je bil zanimiv, na sosednjem igrišču je v moškem finalu igral moj brat. Pogled mi je večkrat švignil na sosednje igrišče, upala sem, da bo zmagal.

Ženski finale se je končal hitreje, zato sem nekaj časa lahko spremljala tudi moškega, ko je Filip Jeff zmagal, sem bila zelo vesela," se spomni Annika. "Brat je moj vzornik, zgledujem se po njegovi igri, zelo rada bi igrala tako, kot igra on," je dodala Annika, ki je končala Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo v Mariboru, jeseni pa bo odrinila prek luže, saj namerava izobraževanje nadaljevati v ZDA. "Brat mi je razkril slabe in dobre strani študija, slednjih je več, zato sem se odločila za študij prek luže. Pričakujem, da bom tudi teniško napredovala," ne skriva optimizma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta