Čez lužo po slovenskih notah: O, Kanada, pazi, Kopitar gre

Borut Planinšič Borut Planinšič
18.04.2023 17:30

Če bo tako nadaljeval, risi na svetovnem prvenstvu ne bodo dočakali Anžeta Kopitarja: z golom in tremi podajami, svojim rekordom v končnici lige NHL, je zlomil Edmonton

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gol za veliko zmago. Tudi pri tem je imel prste vmes Anže Kopitar (desno).
Reuters

Ob vsej silni tradiciji in zmagovitih mejnikih je eden, ki zaboli kanadsko hokejsko dušo. Himno O, Kanada tam zgoraj resda s še večjim zanosom prepevajo na amaterskem in mladinskem hokeju, a vendarle jih je groza, da nobeno moštvo iz Kanade ni osvojilo Stanleyjevega pokala že od leta 1993. Takrat so zmagali Montreal Canadiens, s 35 naslovi prvaka z naskokom najuspešnejše moštvo lige NHL. Dežela 513.674 registriranih igralcev hokeja na ledu (po lanskem štetju, za nesmiselno primerjavo: Slovenija jih ima 1072, od tega 197 članskih) je vstopila v okroglo trideseto obletnico porazov. Je lahko letos konec črne tradicije? Težko. Toronto je šel v končnico kot četrti najboljši klub, Edmonton kot šesti, Winnipeg kot štirinajsti, štirje kanadski klubi se v top 16 niso prebili. Mnogi vendarle menijo, da bi lahko kaj velikega naredili Edmonton Oilers s strašnima napadalcema, domačinom Connorjem McDavidom in Nemcem Leonom Draisaitlom, najučinkovitejšima igralcema rednega dela sezone.

In potem se jim na pot postavi Los Angeles. S Slovencem v sijajni formi. "Dobiti tekmo št. 1. To je vse, kar šteje," je cilj postavil Anže Kopitar in v noči na torek 17 sekund pred koncem tekme v Edmontonu izsilil podaljšek. To ni bilo vse. Že prej je bil podajalec pri obeh golih gostov, v deseti minuti podaljška je podal še za zmago s 4:3. Gol in tri asistence, pri 35 letih je odigral tekmo končnice, kakršne v 17 sezonah na oni strani Atlantika še ni. "Ko si dva gola zadaj, lahko z enim samim strelom sprožiš zasuk," je dejal kapetan Kraljev. Uspelo jim je dvakrat, saj so se vrnili od 0:2 in 1:3.

Kopitarjeva moč ni le v napadu. S 191 centimetri in 102 kilogramoma je tudi obrambna sila. Okej, njegova naloga, ustaviti Draisaitla, ni povsem uspela, divji Nemec je zadel dvakrat. Zato pa Connor McDavid ni nabral niti točke, čeprav je bil vodilni strelec in podajalec prvega dela sezone. In Kopitar je vse nadoknadil v napadu. Ne le severnoameriški novinarji, ki mu znova pišejo hvalospeve, tudi strelec dveh zadetkov Adrian Kempe je izbrano govoril o soigralcu v napadu: "Kopitar je eden največjih liderjev hokeja. Vsakič, ko je na ledu, prevzame pobudo. Po prvi tretjini smo se pogovarjali, da naš napad ni naredil, kar bi moral. Kopi je šel to spremenit."

Moštva, ki v NHL seriji na štiri zmage dobijo prvo tekmo, v 68,4 odstotka končajo kot skupni zmagovalci. A predaleč so sanje, da bi Kopitar po letih 2012 in 2014 spet prinesel Stanleyjev pokal na Hrušico, ko pa so bili Kralji deseta najboljša ekipa rednega dela, daleč za liderji iz Bostona. In Edmonton je lansko osmino finala z LA-jem dobil v drami na sedem tekem. "Letos smo bolj stalni v igri, manj je nihanj. Gre tudi za izkušnje. Lani smo imeli kup fantov, ki končnice še nikoli niso igrali. Zdaj je drugače," pravi Kopitar in svojo ekipo ocenjuje za "previdno optimistično". Pa saj njena obveza ni iti do konca. Že naslednja tekma, ki bo v četrtek zgodaj zjutraj po našem času znova v Kanadi, bo pekel. Vsaka nadaljnja prav tako. Dokler bo Kralje pač neslo čez končnico. Naj traja. Risi bodo v majskih nalogah na svetovnem prvenstvu bržčas morali zdržati brez najboljšega Slovenca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta