Cilj slovenskih odbojkarjev je jasen: Na Filipine po sklepni turnir lige narodov

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
04.07.2023 05:31

Slovenske odbojkarje na tretjem, zadnjem turnirju lige narodov na Filipinih čakajo ugledni tekmeci

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Visok skok Žige Šterna v eni od napadalnih akcij naših odbojkarjev
Fivb

Pred zadnjo tretjino moške odbojkarske lige narodov je na vrhu lestvice brez izgubljene tekme Japonska, ki je v osmih tekmah zbrala 22 točk, za njo so uvrščene ZDA z 21 točkami, Brazilija z 19, Slovenija z 18, do devetega mesta pa so uvrščene še Poljska, Argentina, Italija in Nizozemska in Srbija. Omenjene reprezentance imajo največ možnosti, da si zagotovijo nastop na sklepnem turnirju, pri čemer pa je treba upoštevati, da si je Poljska kot prirediteljica mesto na turnirju sredi julija v Gdansku zagotovila neposredno.

Slovenski odbojkarji (8. mesto na svetovni lestvici FIVB) so z izkupičkom po dveh turnirjih zelo zadovoljni. Dosegli so šest zmag in doživeli le dva poraza, premagali so Srbe, Francoze, Irance, Argentince, Kanadčane in Kubance, izgubili z Bolgari in Brazilci. Po vrnitvi z drugega turnirja v francoskem Orleansu so v Ljubljani nadaljevali priprave in ob koncu minulega tedna odpotovali na tretji turnir, ki se bo v filipinskem Pasay Cityju za njih začel jutri, še en turnir z osmimi reprezentancami pa bo v ameriškem Anaheimu. Čeprav naše odbojkarje na Filipinih čakajo ugledni tekmeci - Poljaki, Kitajci, Italijani in Nizozemci -, bi bilo veliko razočaranje, če si ne bi priigrali vozovnice za Gdansk. Najtežji tekmec bodo zagotovo Poljaki, ki so na vrhu svetovne lestvice, najlažji pa bi morali biti Kitajci, ki so na lestvici na 22. mestu in nimajo več možnosti, da bi se prebili na sklepni turnir. Bosta pa toliko boj zahtevni tekmi proti Italiji (4. na lestvici) in Nizozemski (10.), saj se obe potegujeta za igranje na sklepnem turnirju.

Če bodo naši odbojkarji na Filipinih prikazovali podobno igro kot na prejšnjih dveh turnirjih, se nimajo česa bati. Z že eno zmago bi bili na pragu želenega cilja, z dvema bi ga izpolnili. A kot je povedal Rok Možič v pogovoru za Večer, reprezentanco na Filipinih zanimajo le zmage. Podobnega mnenja je bil pred dolgim potovanjem na otoško državo ob Tihem oceanu tudi selektor selektor Gheorghe Cretu: "Strokovno vodstvo reprezentance se je poglobljeno lotilo analize slehernega tekmeca na turnirju, obstaja pa možnost, da bo pri katerem od njih prišlo do spremembe v igralskem kadru. To bo znano dan pred začetkom turnirja, ko morajo reprezentance razkriti igralsko zasedbo. Ne glede na to so naši cilji jasni in naredili bomo vse, da jih dosežemo."

Optimističen je tudi sprejemalec Klemen Čebulj, ki verjame, da si bo reprezentanca priigrala dovolj točk za nastop na turnirju, na katerem bo po Rusiji (2018 in 2019), Braziliji (2021) in Franciji (2022) odločen zmagovalec letošnjega tekmovanja: "Smo odlično pripravljeni, na tekmah bo najbolj pomembno, da jih bomo odigrali s kar se da najvišjo mero osredotočenosti." Sprejemalec Žiga Štern pa je pred potjo na Filipine povedal: "Čakajo nas tekme z velesilami. A kako se bodo končale, je odvisno predvsem od nas. Če bomo na igrišču pokazali, kar znamo in česar smo sposobni, se nimamo česa bati."

Spored tekem Slovenije na Filipinih - jutri ob 13. uri: Slovenija - Poljska, v četrtek ob 13. uri: Slovenija - Kitajska, v petek ob 9. uri: Slovenija - Italija, v soboto ob 9. uri: Slovenija - Nizozemska.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta