"Darmar" Dragića zaključil priprave brez praske

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
21.08.2022 16:55

Čeprav je hrvaška reprezentanca v razprodano celjsko Areno Zlatorog prišla v najboljši postavi, je slovenska izbrana vrsta, enako kot šampionskega leta 2017, pripravljalno obdobje zaključila brez poraza

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvati niso znali ustaviti Gorana Dragića, ki je samo v petih minutah tretje četrtine dosegel 14 točk
Igor Napast

Brez enega samega poraza, s kar šestimi zaporednimi zmagami, je slovenska moška košarkarska reprezentanca zaključila pripravljalno obdobje pred evropskim prvenstvom. Če zgodovina kaj uči, je to recept za zlato medaljo. Brez poraza med pripravami so bili namreč Slovenci tudi pred šampionskim Eurobasketom 2017. A preden se letošnje tekmovanje 1. septembra tudi začne, Slovenijo čakata še dve generalki - začetek drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 (SP): v četrtek ob 20.30 v Celju proti Estoniji in v nedeljo ob 15. uri v Münchnu proti Nemčiji.

A resnici na ljubo; na teh dveh tekmah bi bil morebiten poraz Slovenije šok sodeč po sobotni predstavi proti Hrvaški. Ne le, da je ta imela v svojih vrstah NBA-jevca Bojana Bogdanovića in Ivico Zubca ter novopečenega Realovega košarkarja Maria Hezonjo, ki so si junija v kvalifikacijah za SP sredi razprodanih Stožic privoščili blamažo, Sloveniji že v uvodni četrtini dovolili delni izid 20:0 ter na koncu visoko izgubili s 97:69. Takratna Hrvaška se tokrat na Eurobasket pripravlja z dodatnimi okrepitvami: vrnili so se dolgo časa poškodovani NBA-jevec Dario Šarić, aktualni dvakratni prvak evrolige z Anadolu Efesom Krunoslav Simon in novopečeni član Cedevite Olimpije Karlo Matković. Še več: Hrvati so po slovenskem vzoru zaradi težav na položaju organizatorja igre naturalizirali Američana Jayleena Smitha, lani najboljšega košarkarja nemške lige, ki je letos z berlinsko Albo osvojil državni in pokalni naslov.

Čebašek in Samar obsedela

Na papirju strahovita zasedba, ki bi lahko na Eurobasketu ciljala na medalje, je večji del tekme v razprodani Areni Zlatorog (5191 gledalcev) mešala štrene tudi Sloveniji in bila v prvem polčasu v vodstvu. A vse se je prelomilo, ko je sredi tretje četrtine v igro vstopil Goran Dragić in izvedel, kot se je izrazil hrvaški selektor Damir Mulaomerović, "darmar". V dobrih petih minutah je izvedel simultanko, zabil 14 točk in s kakšno potezo (podaja iz avta v hrbet Smithu, da se je žoga odbila nazaj v roke Dragića, ki je nato dosegel koš) tudi osmešil tekmece. S tem je svojo ekipo popeljal v vodstvo, ki ga Hrvaška, čeprav je do konca igrala v zelo močni postavi, Slovenija pa z rezervisti, ni več ujela.

"Hrvaška se je predstavila z močno, drugačno in boljšo ekipo kot konec junija v Stožicah, kar se je predvsem videlo v prvem polčasu, ko nam je povzročala obilico preglavic. Med odmorom smo se pogovorili v garderobi, prišli na igrišče z več energije, dvignili smo nivo igre v obrambi, posledično nam je stekel napad in vse je bilo precej lažje. Vesel sem tudi, da smo uspeli enakomerno razdeliti minutažo med igralce, kar je bil tudi eden od ciljev pred tekmo," je dvoboj komentiral slovenski selektor Aleksander Sekulić, ki v igro ni poslal le Jakoba Čebaška in Žige Samarja (ta je prejel neugoden udarec, zato je na tekmi počival), po tri minute sta odigrala Gregor Hrovat in Luka Rupnik. Prav med temi štirimi (bolj med tremi, izvzemši Samarja) gre iskati dva, ki se bosta od reprezentance pred Eurobasketom poslovila, saj lahko ekipo v kvalifikacijah za SP še sestavlja 14 košarkarjev, na Eurobasketu pa ne več.

Slovenija favoritinja? Normalno

Tudi zvezdniški tandem Goran Dragić - Luka Dončić je ohranil neporaženost, ne da bi bil veliko uporabljen. Dragić je na parketu skupno preživel 16 minut (in dosegel 19 točk), Dončić pa 21 minut (10 točk in 6 asistenc). "Želel sem videti odziv ekipe, ko v igri ni Dragića in Dončića. Nismo ju želeli preforsirati, hkrati pa smo hoteli preveriti, kako se znajdemo brez njiju. Ni pomembno, da je bilo to na koncu v zadnji četrtini, želeli smo preveriti reakcijo, ko nam je težko na igrišču. Lahko se zgodi, da ju ne bo. Ne želim filozofirati, bistveno je, da smo porazdelili minutažo, in vesel sem, da smo premagali zelo kakovostno Hrvaško, ki bo s to sestavo konkurenčna vsem na prvenstvu. Lahko napade malce iz ozadja."

Delno sta breme obeh zvezdnikov nase prevzela tretji NBA-jevec Vlatko Čančar in novopečeni član Barcelone Mike Tobey. Sploh Čančar se je izkazal z izjemnim metom za tri točke (4-6 oz 67%) in s statističnim indeksom 29, daleć najboljšim med vsemi na tekmi: "Zagotovo vsaka zmaga dviguje našo samozavest in lepo je bilo videti, da so končnico tekme igrali košarkarji, ki sicer nimajo izrazitih vlog v reprezentanci. A zdaj moramo vse to pozabiti in se fokusirati na prvega tekmeca v kvalifikacijah za SP. Zdaj gre zares in prva prava tekma bo Estonija ta teden v Celju."

Na izjemno predstavo Slovenije slaba dva tedna pred Eurobasketom ni bil imun niti Hrvat Ivica Zubac: "Vsaka ekipa na čelu z Dončićem in Dragićem bi bila favorit. Slovenija je zelo dobra na vseh položajih in obkrožena z igralci, s katerimi so skupaj že zelo dolgo in vsak dobro pozna svojo vlogo. Normalno je, da so eni glavnih favoritov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta