Dirka po Franciji: V blagajni še 168 evrov več

ŠR, STA
11.07.2023 19:30

Pello Bilbao zmago v deseti etapi posvetil pokojnemu Ginu Mäderju, Tadej Pogačar pa upa na nekoliko lažji dan

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jonas Vingegaard je obdržal 17 sekund prednosti pred Tadejem Pogačarjem.
EPA

Pello Bilbao (Bahrain Victorious) je zmagovalec desete etape kolesarske dirke po Franciji. Na trasi od Vulcanie do Issoira (167 km) je bil Španec najboljši iz številne skupine ubežnikov. V ozadju so bili favoriti, med njimi tudi slovenski as Tadej Pogačar, aktivni predvsem v prvem delu, nato pa etapo končali v razredčeni glavnini.

Za 33-letnega Bilbaa ima zmaga veliko čustveno noto, saj Bahrain Victorious na dirki nastopa v spomin umrlemu moštvenemu kolegu, Švicarju Ginu Mäderju. "Vedeli smo, da bo začetek etape zelo zahteven, a čakali smo na pravo skupino. Vsi v naši ekipi smo poskušali, tudi Matej Mohorič, meni je na srečo uspelo. V zadnjih treh kilometrih sem vedel, da sem najmočnejši, prevzel sem odgovornost in pokril vse napade. V zadnjih 200 metrih sem samo še pritiskal na pedale, razmišljal sem le o tem, zakaj dirkamo tu, zaradi Gina Mäderja," je po 16. zmagi v karieri in tretji na tritedenskih dirkah (leta 2019 je dvakrat slavil na Giru) povedal Bilbao, ki je na Touru tudi dobrodelen. Nadaljuje namreč delo pokojnega Mäderja, v vsaki etapi pa odšteje en evro za vsakega kolesarja, ki ga prehiti. Od danes je tako v blagajni za posaditev dreves v Baskiji še 168 evrov več.

Bilbao je bil najhitrejši v sprintu ubežnikov.
EPA

Precej razredčena glavnina je do cilja prišla 2:53 minute za zmagovalcem, do sprememb v skupnem seštevku pa je prišlo nižje v deseterici. Na vrhu je še naprej Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki ima 17 sekund naskoka pred Pogačarjem (UAE Team Emirates). Tretji je Avstralec Jai Hindley (Bora-Hansgrohe), ki pa zaostaja že 2:40 minute. Bilbao je z enajstega mesta napredoval na peto.

Prva etapa po prostem ponedeljku ni bila prav nič mirna in ravninska. Kolesarji so morali premagati nekaj več kot 3200 višinskih metrov. Že od začetka so se vrstili napadi, v enem od teh sta bila udeležena tudi Vingegaard in Pogačar, a ubežniki z njima niso želeli sodelovati. Ko se je po okoli 70 km stanje vendarle umirilo, je bilo v ospredju 14 kolesarjev. Ti so si pred glavnino nabrali dobre tri minute naskoka, vseeno pa jih ta ni spustila predaleč naprej zaradi v skupnem seštevku relativno visoko uvrščenega Bilbaa. "Narava dirke je bila taka, res težek in selektiven začetek. Veliko favoritov za skupni seštevek je poskusilo z begom in vsi smo se znašli tam spredaj. Uro in pol je šlo na polno, nato pa se je umirilo," je etapo za RTV Slovenija pospremil Tadej Pogačar. "Vroče je bilo, res noro vroče. Ekipa je naredila dobro delo in me hladila nonstop. V sredo pričakujem malenkost lažji dan. Upamo, da ne bo tak start kot tokrat in bo etapa rezervirana za sprinterje," se je k jutrišnji, 179,8 km dolgi etapi od Clermont-Ferranda do Moulinsa že ozrl 24-letnik s Klanca pri Komendi.

Rezultati, 10. etapa, Vulcania-Issoire, 167 km: 1. Pello Bilbao (Španija/Bahrain Victorious) 3:52:34, 2. Georg Zimmermann (Nemčija/Intermarche-Circus-Wanty), 3. Ben O'Connor (Avstralija/AG2R Citroen), 4. Krists Neilands (Latvija/Israel-Premier Tech), 5. Esteban Chaves (Kolumbija/EF Education-EasyPost) vsi isti čas ... 27. Tadej Pogačar (UAE Emirates) +2:53, 68. Luka Mezgec (Jayco Alula) 8:05, 120. Matej Mohorič (vsi Slovenija/Bahrain) 20:18; vrstni red: 1. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo-Visma) 42:33:13, 2. Pogačar + 0:17, 3. Jai Hindley (Avstralija/Bora-Hansgrohe) 2:40, 4. Carlos Rodriguez (Španija/Ineos Grenadiers) 4:22, 5. Bilbao 4:34 ... 75. Mohorič 1:23:12, 120. Mezgec 1:58:48.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta