Dirka po Italiji: Ni patetično, če se piše zgodovina

Uroš Gramc Uroš Gramc
16.05.2023 18:40

Grozljivo vreme se nadaljuje, ne le covid, tudi druge bolezni pošiljajo kolesarje domov, a skoraj vsi najboljši so jo v deseti etapi dobro odnesli

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Magnus Cort Nielsen je vknižil zmago še na edini tritedenski pentlji, kjer mu je manjkala.
EPA

Po prvem prostem dnevu so v deseti etapi dirke po Italiji še četrtič priložnost dobili ubežniki, vsi favoriti za končno zmago, vključno s Primožem Rogličem, pa so ciljno črto prečkali v glavnini. Šestim etapni zmagam na Vuelti in dvema na Touru je prvo na Giru dodal Danec Magnus Cort. Derek Gee je bil še enkrat drugi, Alessandro De Marchi pa je po šesti etapi, ko so jima s Simonom Clarkom praktično na ciljni črti mimo švignili sprinterji, le stopil na oder za zmagovalce. A šteje le zmaga.

"Več kot to ne morem dati od sebe.To že postaja frustrirajoče, ampak zjutraj bom spet pripravljen. Ljudem je patetično, toda tu se piše zgodovina," je odločen 36-Italijan. Enajst let mlajši Kanadčan pred njim se je počutil kot prvi poraženec. "Zdaj je še bolj bolelo, ker sem že videl zmago. Ne morem verjeti, da smo sploh prišli do cilja, ker smo bili na začetku le štirje in smo v zadnjih 35 kilometrih viseli na nitki," je dejal Derek Gee.

V deževnem in hladnem dnevu, na najvišji točki - prelazu Radici (1527 m) - je bilo le tri stopinje, so pred startom potekala pogajanja, v kakšni obliki sploh izpeljati etapo. Kolesarji so se nagibali k temu, da bi jo le zadnjih 70 km, toda na koncu so v spremstvu moštevnih avtobusov, če bi se vreme še poslabšalo, odpeljali vseh 196 km. Ubežniki so bili v prvi bojni vrsti skoraj od starta. "Ne spomnim se, da bi kdaj tako dajal vse od sebe štiri, pet ur. To je bila ena najtežjih etap v mojem življenju," je priznal 30-letni Magnus Cort Nielsen, drugi Danec po Madsu Pedersnu s "trojčkom" zmag z največjih dirk.

Geraint Thomas ostaja v rožnati majici.
EPA

Večina pelotona pa je bila vesela, če je ostala zdrava. Šesterica se zaradi covida in drugih bolezni ni pojavila na startu, Švicar Stefan Küng je odšel na priprave za Tour, sedmouvrščeni Rus Aleksander Vlasov pa se je trudil, da bi ostal, a ga je bolezen preveč zdelala. Morda mu bo po dolgem dnevu v mrazu in dežju sledil še kdo. "Pogoji niso bili idealni za prvo nošenje roza majice, ampak vseeno je bilo lepo. Nič ne jemljem za samoumevno," je povedal Britanec Geraint Thomas.

Enajsta etapa bo - ob dveh zvezdicah - podobne težavnosti kot deseta. Z 219 km (Camaiore-Tortona) je sicer najdaljša na 106. Giru, ob 2100 višinskih metrih vsebuje tri vzpone tretje in četrte kategorije. Prireditelji so sporočili, da bo petkova 13. etapa, ki spada med tri najtežje letos, zaradi velikih količin snega in vse debelejše odeje ne bo šla čez prelaz Veliki Sveti Bernard v Švico, ampak nekoliko nižje skozi predor. Najvišja točka dirke (Cima Coppi) bo tako prihodnji petek na Tri Cime di Lavaredo (2307 m) v Dolomitih.

Rezultati 10. etape, Scandiano-Viareggio, 196 km: 1. Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPost) 4.51:15 (povp. hitrost 40,4 km/h), 2. Derek Gee (Kanada/Israel Premier-Tech) isti čas, 3. Alessandro De Marchi (Italija/Jayco-AlUla) +0:02; vrstni red: 1. Geraint Thomas (Velika Britanija/Ineos Grenadiers), 2. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo-Visma) +0:02, 3. Tao Geoghegan Hart (Velika Britanija/Ineos) 0:05.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta