Dirka po Italiji: Roza majica pred mikrofon, Roglič na avtobus in k počitku

Uroš Gramc Uroš Gramc
19.05.2023 20:08

Geraint Thomas razume taktiko Primoža Rogliča, ki v skrajšani švicarski etapi ni napadal vodilnega kolesarja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zasavec in Valižan sta odigrala še eno šahovsko partijo. 
Epa

Ena od najtežjih etap na dirki po Italiji je prinesla bolj malo akcije v boju za roza majico. Napadov od najboljše trojice v skupnem seštevku nismo videli, ne Joao Almeida, ne Primož Roglič nista šla nad Gerainta Thomasa. Je bilo pa zato toliko bolj pestro med ubežniki, na vzponu proti Crans Montani sta se neusmiljeno torpedirala Francoz Thibaut Pinot in Ekvadorec Jefferson Cepeda, po starem pregovoru pa je dobiček pobral tretji - Ekvadorec Einer Augusto Rubio. Drama se je sicer začela navsezgodaj. Na italijanski strani je v dolini Aoste neusmiljeno deževalo, kolesarji in prireditelji so sestankovali ter dosegli dogovor o umiku prelaza Veliki Sveti Bernard - ki so ga zaradi snega in možnosti plazov itak že "znižali", ko so traso speljali skozi tunel - ter o skrajšanju etape za več kot sto kilometrov, za kar je glasovalo 19 od 22 ekip.

Skrajšanje z mislimi na Rim

"Še vedno je bila etapa zelo težka. Pomenilo je le, da ne bomo na mrazu in dežju tako dolgo. Veliko kolesarjev je zaradi bolezni zapustilo dirko. Če želimo, da nas v Rim pripelje vsaj 50, je to dobra odločitev. Spodoben kompromis smo sprejeli," je dejal Geraint Thomas. Številke Britancu pritrjujejo, do 9. etape je bilo število odstopov v skladu z dolgoletnim povprečjem, nato pa je drastično poskočilo in je trenutno skoraj enkrat višje. Trenutna številka je 41, zadnja žrtev je Mads Pedersen (vnetje dihal), 105. zmagovalec etap na vseh tritedenskih dirkah. Na Giru je letos dobil peto etapo. Še v četrtek je Jonathanu Milanu odnašal točke na letečih ciljih in mu v boju za vijoličasto majico dihal za ovratnik, zdaj pa jih ima Italijan skoraj enkrat več od drugouvrščenega Nemca Pascala Ackermanna.

Epa
Epa

V celoti je švicarska "sprinterska" etapa še vedno vsebovala izjemno zahtevna prelaza prve kategorije. Na Croix de Coeur, najtežji vzpon letošnje dirke, ki je bil prisoten prvič v vsej njeni zgodovini, se je odlepila večja skupina ubežnikov, proti Crans Montani pa so ostali le še trije. V sprintu je slavil najpametnejši. "Končno moj velik dan. Veselil sem se ga, trdo sem delal, da sem se že pripravil na dirko. Imel sem težave zaradi vremena, ampak se nisem želel predati. Vedel sem, da je Pinot močan, da je tudi Cepeda. Pustil sem jima, da sta se igrala. To je bila moja strategija in sanje so se mi uresničile," je dejal 25-letni južnoameriški peresno lahki hribolazec.

Vsa akcija v tretjem tednu

Tudi kandidati za roza majico so se igrali, toda precej manj atraktivno - šahovsko partijo. Kot na Campo Imperatore v sedmi etapi. "Zastavili smo močan tempo, zato ni bilo napadov," je menil Thomasov pomočnik Belgijec Laurens De Plus. "Mislim, da je bilo zaradi vetra v prsi lažje, če si bil v zavetrju, veliko energije si prihranil," je dodal Avstralec Rohan Dennis iz tabora Primoža Rogliča. Z obema se je strinjal četrti dan vodilni na italijanski pentlji. "Vesel sem, da smo zadržali majico. Roglič pa je verjetno tudi, da lahko prej počiva, gre na avtobus in nima obveznosti kot jaz. Njegovo moštvo pa nima toliko dela kot mi. Vem, da si majico želi na koncu, crescendo bo v naslednjem tednu," je napovedal izkušeni 36-letni Valižan.

Epa
epa10639255 British rider Geraint Thomas (C) of Team Ineos Grenadiers, wearing the overall leader's pink jersey and Slovenian rider Primoz Roglic (R) of team Jumbo Visma approach the finish line during the 13th stage of the 2023 Giro d'Italia cycling race over 74,600 km from Le Chable to Crans-Montana, Switzerland, 19 May 2023. EPA/LUCA ZENNARO
Luca Zennaro

V tej maniri ob koncu drugega tedna ni pričakovati prav veliko. Sobotna 14. etapa ponuja peti najtežji prelaz Simplon, a bo ta v prvem delu in bo selekcija manjša, kot bi lahko bila. Sicer bo 20,2 kilometra ceste s povprečnim naklonom 6,5 odstotka, ponekod do 14,5 odstotka, skupno pa kar 1323 višinskih metrov, zagotovo za marsikoga prevelik zalogaj. Šele ko se bodo kolesarji v 194 km dolgi etapi Sierre-Cassano Magnago vrnili v "domovino", se bo cesta poravnala. Bolj malo pa bo ravninskih kilometrov v nedeljo (Seregno-Bergamo, 195 km), štirje kategorizirani vzponi (Valico di Valcava prve, preostali druge kategorije) in 3600 višinskih metrov bo razvlečenih čez cel dan, bo pa cilj v dolini.

Rezultati 13. etape, La Chable-Crans Montana, 74,6 km: 1. Einer Augusto Rubio (Kolumbija/Movistar) 2.16.11, 2. Thibaut Pinot (Francija/FDJ-Groupama) +0:06, 3. Jefferson Alexander Cepeda (Ekvador/EF Education-EasyPost) 0:12 ... 7. Joao Almeida (Portugalska/UAE Emirates) 1:35, 9. Geraint Thomas (Velika Britanija/Ineos Grenadiers), 10. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo-Vsima) oba isti čas; vrstni red: 1. Thomas, 2. Roglič +0:02, 3. Almeida 0:22.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta