Dirka po Italiji: Rožnata bitka se začne

Uroš Gramc Uroš Gramc
18.05.2023 19:16

Pred kolesarji je prva od treh gorskih etap z vsemi petimi zvezdicami

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo 13. etapa srečna ali nesrečna za Primoža Rogliča?
Epa

Pred petimi leti mu je Matej Mohorič preprečil etapno zmago, v šestem nastopu na dirki po Italiji pa je Nemcu Nicu Denzu uspelo. V 12. etapi so se veselili ubežniki, a od velike skupine s 30 kolesarji so do cilja v osredju zmogli le trije. Roza majica in njegovi najbližji zasledovalci so imeli miren dan, toda povsem drugače bo v novem s prvo od treh najtežjih etap z vsemi petimi zvezdicami.

"Ni bil načrt, da grem jaz v pobeg, ampak Bob Jungels. Toda, ker se ni počutil najboljše, sem izkoristil darilo. Najtežje mi je bilo na zadnjem vzponu, na vrhu sem bil povsem izčrpan, toda na spustu proti cilju sem si opomogel in začel verjeti, da mi lahko uspe," je razplet in uspeh kariere komentiral Nico Denz. Nemška ekipa Bora-Hansgrohe je imela v načrtu tudi, da s Patrickom Konradom, ki je bil med ubežniki najvišje v skupnem seštevku (za Geraintom Thomasom je zaostajal 8:43) prevzame roza majico, a je Avstrijec le prepolovil razliko in se s 16. povzpel na 13. mesto.

Bila je to prva etapa po šesti, ki ni prinesla sprememb višje. Se je pa karavana spet zmanjšala. Zaradi želodčnih težav se je poslovil zmagovalec pete etape Avstralec Kaden Groves. Na startu zaradi možnega zloma križnice ni bilo Italijana Alessandra Covija, ki je dan prej na tla s seboj potegnil Thomasa, Primoža Rogliča in Taa Geoghegan Harta. Slednji je zaradi zloma kolka moral na operacijo in ga bo vodilni v nadaljevanju močno pogrešal. Že v naslednji etapi v prvi pravi bitki za roza majico, ko gre karavana edinkrat izven Italije. Pa čeprav je proga zaradi snega na Velikem Svetem Bernardu na meji s Švico znižana za več kot 500 višinskih metrov. Še vedno jih ima s tremi prelazi prve kategorije zavidljivih 5100.

Prireditelji so se že pred startom zavedali, da jim jo vreme lahko zagode. Giro je ta znameniti prelaz obiskal osemkrat, a je zaradi slabega vremena večkrat šel skozi predor nekaj sto metrov nižje. Bo pa vzpon s 25,7 km še vedno najdaljši, s pet odstotnim naklonom vsaj ni med najstrmejšimi. A tudi tega kolesarji v 13. etapi Borgofranco d'Ivrea-Crans Montana s 199 km ne bodo prikrajšani. Najvišje bodo šli na Croix de Coeur (2174 m) s 15,4 km in 8,8 odstotka ter mimo švicarske meke za turno smuko - Verbier. Zaključek bo v znanem smučarsko-turističnem središču, do koder jih čaka 13,1 km vzpona s 7,2 odstotka naklona. Prireditelji opozarjajo še na zahteven in nevaren spust z drugega prelaza.

Rezultati 12. etape, Bra-Rivoli, 185 km: 1. Nico Denz (Nemčija/Bora-Hansgrohe) 4.18:11 (povp. hitrost 43 km/h), 2. Tom Skrujnš (Latvija/Trek-Segafredo) isti čas, 3. Sebastian Berwick (Avstralija/Israel Premier Tech) +0:03; vrstni red: 1. Geraint Thomas (Velika Britanija/Ineos Grenadiers) 49.02:05, 2. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo-Visma) +0:02, 3. Joao Almeida (Potrugalska/UAE Emirates) 0:22.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta