Dončićevi neporavnani računi: Bo z Irvingom v tretje šlo čez Clipperse?

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
19.04.2024 06:00

Še tretjič v Dončićevem četrtem preboju v NBA-končnico se bo Dallas udaril z LA Clippersi, katerih zasedba je polna superzvezdnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Los Angelesu so za lov na prstan zbrali nekaj najvidnejših imen, a za kralja strelcev Luko Dončića ni obrambe.
EPA

Če bi sodili le po posameznikih, so morda Clippersi najbolj zvezdniška ekipa NBA-lige. Kawhi Leonard, Paul George, James Harden in Russell Westbrook imajo skupno za seboj kar 34 nastopov na tekmah All-Star​, izjemno branilsko/krilno linijo pa dopolnjuje hrvaški center Ivica Zubac. Velik zalogaj za vsakega nasprotnika, tudi za Luko Dončića, Kyrieja Irvinga in druščino, ki je proti ekipi iz Los Angelesa na treh medsebojnih tekmah te sezone dvakrat izgubila. A moštvi sta se nazadnje srečali pred božičnimi prazniki, v tem koledarskem letu pa še ne. In ker je Dallas po februarskih menjavah (pridobil je Daniela Gafforda in P.-J.-a Washingtona) tako suvereno zaključil redni sel sezone - ob zakoličenju petega mesta je na 18 tekmah zmagal 16-krat -, si pred morebiti (pa ne le v Sloveniji) najtežje pričakovanim dvobojem prvega kroga NBA-končnice niti stavnice niso enotne, kdo je favorit. 

Clippersi imajo štiri superzvezdnike in (v lovu na štiri zmage) prednost morebitne tekme več na domačem igrišču, a Dallas ima kralja strelcev Luko Dončića, ki s Kyriejem Irvingom tvori najbolj udaren duo v ligi. Skupno dosegata slabih 60 točk na tekmo. Tako kot Dončić ima tudi Irving v tem dvoboju ob očitnem, šampionskem prstanu, dodatne motive. Slovenski košarkar ima s Clippersi neporavnane račune, potem ko je proti njim v prvem krogu izpadel že v letih 2020 (4:2 v zmagah), ko so se v spomin vtisnili rokoborski vložki z Marcusom Morrisom, in 2021 (4:3). Ob 12 zmagah je Dončič proti Clippersom v karieri nabral skupno kar 19 porazov, največ med vsemi ekipami - tudi zaradi omenjenih končnic. 

A tokrat bo v končnici prvič nastopil z MVP-jem svetovnega prvenstva 2014 Kyriejem Irvingom, ki je pod vodstvom trenerja Clippersov Tyrona Louja leta 2016 osvojil šampionski prstan s Clevelandom. Tudi zato so si ga lani zaželeli v Los Angelesu, a je Dallas v Brooklyn poslal bolj privlačno ponudbo. "Prav to, da imamo zdaj Kyrieja, je drugače od prejšnjih serij proti Clippersom. Celotna ekipa je drugačna, imamo odlično kemijo in radi igramo skupaj. Čas je, da dokažemo kakovost," je pred končnico odločen Luka Dončić, medtem ko se Clippersi ubadajo predvsem z domnevno poškodbo kolena Kawhija Leonarda. Dvakratni MVP finala (2014, 2019) je izpustil zadnjih osem tekem oziroma aprila še ni zaigral. Gre za resnejše težave ali le varčevanje z močmi? 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta