(VEČER V DALLASU) S hodnikov in tribun: Heath obogatel z investicijo v košarkarsko karto Luke Dončića

Miha Dajčman Miha Dajčman
07.04.2024 15:30

Ko je v American Airline Centru tekma Dallasa, je vse v znamenju Luke Dončića, četudi ta ne igra. Omemba, da prihajate iz Slovenije, domačinom nariše nasmeh na obrazu. "Nadarjen, neverjeten in prikrito atletski," opisujejo Slovenca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Heath, navijač Dallasa iz Oklahome.
Miha Dajčman

Dobri dve uri pred tekmo Dallasa z Golden Statom v noči na soboto smo v okolici American Airline Centra opazili številne navijače z dresi Luke Dončića, tudi kakšna s slovenskim grbom na prsni ali hrbtni strani. Če bi sešteli drese Stepha Currya, Dirka Nowitzkiga in Kyrieja Irvinga, jih skupaj čez palec ne bi bilo toliko, kot je bilo Dončićevih s številko 77. Na promenadi ob dvorani so na stebrih javne razsvetljave upodobljene podobe aktualnih košarkarjev teksaškega kluba, prvi v vrsti je bil, uganili ste, Slovenec.

Miha Dajčman

Ob vstopu v dvorano nas je čakal temeljit varnostni postopek. Pridobivanje akreditacij za tekme lige NBA je dolgotrajno in zaostreno, prav tako dogovarjanje za kakršnekoli intervjuje z vidnimi osebami klubov. Tekme lige NBA si sledijo ena za drugo, vsak dan imajo košarkarji in zaposleni v klubih številne obveznosti, časa za dodane dolžnosti ni veliko, so nam sporočali. "Poskusite na tekmi, dodatnih terminov ne moremo zagotoviti," so nam jasno sporočili. Toda, ko v sporočilu ali pogovoru omeniš, da si iz Dončićeve domovine, so odgovori prijaznejši in po pravilu so sogovorniki vljudnostno pripravljeni ponuditi dodatno pomoč. Četudi na koncu ne dobiš želenega srečanja in intervjuja, takšen odnos prija.

"Prvič si tukaj. A iz Slovenije si? Pridi z mano," so me vodili po hodnikih glamuroznega objekta. "Tukaj je soba za predstavnike medijev, vpišite se kot gost Mavsov, vzamite kupon in si postrezite hrano in pijačo," mi je pod tribuno razlagala prijazna starejša hostesa. Ko sem vprašal, kje je pot do garderobe, me je peljala do "križišča", od koder se v nekaj korakih pride do igrišča, garderob moštev in parkirišča za igralce, kjer so parkirani avtomobili za nekaj sto tisočakov. Že pred tekmo so se tam zbirali navijači, ki za vstopnice odštejejo nekaj več denarja in imajo tako vpogled tudi v zakulisje dogajanja.

Miha Dajčman

Ko smo čakali, da bi srečali Dončića, se je s smeri garderobe proti igrišču sprehodi Marko Milić, pomočnik v strokovnem štabu Mavsov, ki skrbi za pripravo Dončića na tekmo. S prvim Slovencem, ki je zaigral v ligi NBA, smo se dogovarjali za pogovor, a je ta padel v vodo. "Luka danes ne igra. V nedeljo boste na tekmi? Se dogovorimo takrat," nam je dejal in odhitel proti klopi ob igrišču. Luki Dončiću so v klubu proti bojevnikom namenili počitek, uradno zaradi bolečin v kolenu, zato je obračun spremljal spremljal s klopi, na poti do garderobe pa ga nismo mogli prestreči. Po obračunu se je Dončić pozdravil s Stephom Curryjem in ostalimi košarkarji ter hitro zapustil prizorišče. Na njegovem obrazu je bil širok nasmeh, saj je Dallas v napeti končnici s košem P.J.-ja Washingtona (32 točk) dobre štiri minute pred koncem obračuna zmagal s 108:106. Trojko za zmago je v izdihljajih tekme zgrešil Klay Thompson. Dallas je tako vse bližje neposredni uvrstitvi v končnico lige.

Mark in Aleš iz Ljubljane, ki smo ju spoznali, ko sta nekaj trenutkov pred tekmo odhajala proti vhodu do igrišča, sta obračun videla iz prvih vrst. "Tekma je bila top. Škoda, ker Luka ni igral. Sedeži so bili odlični, veliko ljudi sva spoznala. Najina prednost je bila, ker ljudje poznajo Slovenijo in so bili navdušeni, da smo tukaj," je povedal Aleš. Dvojec je nato potovanje po ZDA nadaljeval v Las Vegas.

Še dva Ljubljančana smo videli na tekmi Dallasa z bojevniki, Dejana in Gašperja, znanca nekdanjega slovenskega košarkarja Marka Milića. V American Airlines Centru sta videla zmagi Mavsov nad Atlanto in Golden Statom, do njiju pa nas je usmeril varnostnik, ki je vedel, da sta Slovenca. "Poznamo se z Markom Milićem in že nekaj časa smo se menili, da bova prišla na kakšno tekmo. Prišla sva za par dni, na eni tekmi sva tako videla na delu Dončića," sta dejala. Zadovoljna sta s sezono Dallasa, v preteklosti sta že bila na tekmah liga NBA, tokrat pa sta doživela Lukamanijo. Na sedežih po celotni dvorani so bili kartoni s podobo Luke Dončića, na ekranih pa napisi "Luka for MVP". "Morda se v Sloveniji res ne zavedamo, kakšna globalna zvezda je Luka," sta še navrgla.

"Radi imamo Luko. Žal nama je, ker tokrat ni igral, prišla sva prav zaradi njega," je dejal ameriški par, ki je navdušen, da se pri Mavericks ob upokojitvi Nowitzkiga zgodil Dončić, žezlo prvega igralca ekipe pa da je od evropskega košarkarja prevzel še en Evropejec. "Nadarjen, nevarjeten in prikrito atletski," je Dončića opisal naš sogovornik.

Poln pohval na račun Ljubljančana pa je bil tudi Heath, rojen v Dallasu, ki zdaj živi v dve uri in pol oddaljeni Oklahomi, a si vseeno v živo ogleda vsako tekmo Dallasa. "Najbolj prijazna oseba, ki sem jo kadarkoli srečal," je Dončića opisal Heath, ki ga s Slovencem veže prav posebna zgodba. Na tekmo z Golden Statom je prišel v dresu slovenske košarkarske reprezentance, na katerem je podpis kapetana Slovenije. "Z Luko sem od prvega dne, še preden je prišel v Dallas. V košarkarsko karto Luke Dončića sem vložil okoli 100 tisoč dolarjev. Spremenil sem jo v tono denarja. To je zdaj vse, kar počnem za preživetje, ukvarjam se s kartami košarkarjev. Včasih sem moral garati, ves dan sem bil na soncu in delal v jarkih, da sem preživel ter si lahko zagotovil vstopnice, od sezone 2018/19 jih dobim brez težav," nam je pripovedoval Heath, ki ima sezonsko vstopnico Dallasa od leta 2005. Zakaj je že pred naborom verjel v Dončića? "Zgledal je kot NBA profesionalec, ko je bil star 17 let. Ne le kot profesionalec, ampak NBA veteran," je odvrnil. "Moral bi biti MVP sezone. Upam, da bo MVP," je poudaril Heat. Kdo bo zmagal in za koga bo navijač, če se Slovenija pomerili z ZDA na olimpijskih igrah v Parizu? "Če bo igral Luka, bo zmagala Slovenija!" trdi Američan.

Danes ob 21.30 po slovenskem času bomo v American Airlines Centru spremljali tekmo Dallasa z Houstonom. Na tekmi bo vsaj 40 Slovenk in Slovencev, ki so na Večerovem izletu po južnem delu ZDA. Dvoboj in dogajanje ob njem bomo spremljali na vecer.com ter na družbenih omrežjih Večera.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta