(VEČER V DALLASU) Vzkliki "MVP, MVP" ob metih Luke Dončića, na tribunah številni Slovenci, zmaga Dallasa po podaljšku

V American Airlines Centru so košarkarji Dallas Mavericks po podaljšku s 147:136 premagali Houston. Po tekmi premora je igral tudi Luka Dončić in dosegel 37 točk. Irving zablestel s 48 točkami, Exum ob sireni zagotovil podaljšek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Usa Today

Lukamanija v Dallasu se stopnjuje. Teksačani so v seriji odločnih rezultatov, do obračuna s Houstonom so zmagali na zadnjih 13 od 15 tekem, Luka Dončić pa je med resnimi kandidati za naziv najkoristnejšega igralca rednega dela sezone. V petek so bili v American Airlines Centru na sedežih po celotni dvorani kartoni s podobami Slovenca, na ekranih pa so bili izpostavljeni napisi "Luka for MVP". Dončić proti Golden Statu nato ni igral zaradi bolečin v kolenu, je pa ekipo bodril s klopi. Nekaj ur pred tekmo ni bilo znano, ali bo Dončić na nedeljski tekmi zaigral, a pozneje je pomočnik v strokovnem štabu Dallasa Marko Milić za Večer potrdil, da bo proti Houstonu nastopil.

Dallas je 14. zmagi na zadnjih 16 tekmah še vedno na petem mestu Zahoda, v uvodnem krogu končnice se bodo Mavsi pomerili z LA Clippersi. V letih 2020 in 2021 so Clippersi v uvodnem delu končnice izločili Dallas.

Popoldansko tekmo American Airlines Areni, kjer je bilo tudi na desetine Slovencev, je Dallas začel slabo. Green je v prvi četrtini dosegel 15 točk, sredi prve četrtine je bilo že 19 točk prednosti za Houston. V 8. minuti je bil Houstonov Amen Thompson zaradi udarca s komolcem v obraz Maxija Kleberja izključen. Dončić, ki je zaradi protestov prisodnikih v uvodu tekme dobil tehnično napako, je prvo četrtino zaključil z devetimi tokčami, Mavericksi pa so zaostajali s 27:42.

Po zaostanku z 22 točkami pa so gostitelji zaigrali bolj bolje v obrambi in stopili prednost Houstona, po številnih osebnih napakah so zadeli 25 od 27 prostih metov. Dončić in Kyrie Irving sta do odmora dosegla po 18 točk. Prednost Houstona je bila ob polčasu (le) še 66:71. 

V nadaljevanju je zablestel Irving in se ustavil pri 48 točkah. Luka Dončić pa je znova približal trojnemu dvojčku s 37 točkami, 12 podajami in 9 skoki. Slovenec je pet minut pred koncem rednega dela storil peto osebno napako, nato pa kazni do konca podaljška ni več dobil. Eden od junakov zmage Dallasa je bil Dante Exum, ki je ob zvoku sirene zadel za tri točke in redni del tekme se je končal s 129:129.

"V zadnji akciji rednega dela sem mislil, da bom zaključil s trojko, a sem na desni strani opazil prostega Exuma. Seveda zaupam soigralcem. Kemija v ekipi je prava. Odlično se razumemo," je o izjemnem košu Avstralca dejal Luka Dončić. "Ko smo se znašli v velikem zaostanku, smo stopili skupaj. Nista bila le Irving in Dončić odlična, Exum je zadel ključno trojko, nato pa Washington dve v podaljšku. Veliko smo že zgradili v tej sezoni. Lahko ste videli veselje po koncu podaljška. Houston je igral agresivno, imel je še minimalno možnost za končnico in vedeli smo, da ne bo lahko. Brooks je že večkrat pokrival Dončića, to je že pravo rivalstvo," pa je povedal trener Dallasa Jason Kidd.

Pri Houstonu je bil najbolj razpoložen Dillon Brooks z 29 točkami. "Ko je Smith zgrešil dva prosta meta, bi morali nujno narediti osebno napako. Že vso sezono imamo tak dogovor. To se ne bi smelo zgoditi tik pred koncem rednega dela. Dallasu se je uspelo vrniti, a smo se zbrali in imeli smo prednost v zadnji minuti. Imel sem občutek, da smo jih nadigrali večji del tekme. Brooks je igral sijajno. Žal smo vse pokvarili v zadnjih osmih sekundah," je bil razočaran trener Houstona Ime Odoka.

Dončić je bil tudi tokrat v središču pozornosti. Nekajkrat je ob njegovih metih s črte za proste mete polna dvorana vzklikala "MVP, MVP".

Miha Dajčman

Tako se je pred tekmo ogreval tudi Dončić, ki je med drugim zadel met s sredine igrišča. V dvorani pa je bila glasba, ki jo je verjetno izbral kar on. 

Nekateri so v vrsti pred dvorano čakali tudi uro.
Miha Dajčman

Tekmo v Dallasu je v živo videlo več deset Slovenk in Slovencev, štirideset od teh je udeležencev Večerovega izleta po jugu ZDA v organizaciji Turistične agencije Sonček. Že štiri ure pred tekmo pa se je pred platojem do dvorane, na ulici Nowitzki vila dolga vrsta, v kateri so ljudje čakali tudi po uro. Izvedeli smo, da Dallas vsako leto ob zaključku rednega dela sezone organizira sejem, na katerem so pristašem Mavsov po znižanih cenah na voljo navijaški artikli.

Luka Dončić med ogrevanjem pred tekmo s Houston Rockets
Miha Dajčman
Dallas je na ploščadi pred dvorano organiziral sejem z navijaškimi artikli po znižani ceni.
Miha Dajčman

Več o dagajanju v Dallasu lahko v teh dneh preberete v Večeru ter na vecer.com/sport

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta