Dvojni uspeh orlic: Če ni ene Nike, na stopničke (v)skoči druga

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
10.02.2023 19:24

Ob odsotnosti Nike Križnar je prvič na odru za zmagovalke v avstrijskem Hinzenbachu pristala Nika Prevc, Ema Klinec je bila še šestič letos druga. Razred zase je bila spet vodilna v svetovnem pokalu Eva Pinkelnig

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Prevc je poletela do uspeha kariere.
Sašo Bizjak

Kar 57-krat je na odru za zmagovalce stal Peter Prevc, enajstkrat najmlajši brat Domen in enkrat tudi srednji, Cene. In zdaj je uspehe družinske dinastije nadgradila še 18-letna Nika Prevc. Potem ko je osvojila tri zlate medalje na olimpijskem festivalu evropske mladine, še tri medalje pa na mladinskem svetovnem prvenstvu, je svoj talent vendarle ponesla še do tretje stopničke svetovnega pokala v članski konkurenci. V prvi seriji sicer še ni kazalo tako dobro, saj je bila sedma, v finalu pa je prehitela vse tekmice razen najboljših dveh, Avstrijske Eve Pinkelnig in rojakinje Eme Klinec. "Zelo sem zadovoljna z najboljšim rezultatom v karieri. Po prvem skoku, ki je bil zelo dober, sem vedela, da ga lahko še izboljšam. Poizkusila sem se samo zbrati in napadati. Uspelo mi je osvojiti stopničke, ki jih v začetku dneva sploh nisem pričakovala," je črto pod vrhunec kariere potegnila Prevčeva.

Nikin uspeh je dopolnila še boljša rojakinja Ema Klinec, za katero pa že lahko rečemo, da nima sreče. Še šestič v tej sezoni oziroma celo v koledarskem letu je pristala na drugem mestu in spet za las ostala brez zmage. Trikrat je bila v tem času boljša le Nemka Katharina Althaus, po enkrat Norvežanki Silje Opseth in Anna Odine Stroem, tokrat pa je svojo šampionsko formo znova našla Avstrijka Eva Pinkelnig, sicer vodilna v skupnem seštevku. Skupno so to za Klinčevo že 22 stopničke v karieri, slavila pa je le enkrat, v Nižnjem Tagilu novembra 2021. No, dvakrat, tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu na mali skakalnici v Oberstdorfu istega leta. Če se bo izkazalo, da je pač tekmovalka za velike tekme, se dva tedna pred branitvijo naslova v Planici nima česa bati. "Za nami je zelo dolg dan, ki se je končal fantastično. Drugo mesto zame, prve stopničke za Niko. Res sem vesela, da sem del te zgodbe in te ekipe, ki je od poškodbe Urše Bogataj malce oslabljena. Tokrat smo dokazali, da smo zelo močni, in res sem vesela za uspeh. Zdaj želim ohranjati konstantnost, od tu pridejo najboljši skoki. Prejšnji teden sem bila druga na veliki skakalnici v Willingenu, zdaj na majhni v Hinzenbachu. To mi ogromno pomeni. Uživam v skokih," je bila zadovoljna tudi Ema Klinec, pa čeprav mora na prvo letošnjo zmago še počakati.

Razred zase je bila tokrat Pinkelnigova, ki je edina na tekmi, in to v prvi seriji, preskočila 90 metrov. Natančneje, pristala je pri 91,5 metra. S tem je po suši, ki je trajala štiri tekme, spet, še sedmič v sezoni, stopila na najvišjo stopničko. Tekmovalka, ki je v tej sezoni z nagradami zaslužila okrog 80 tisoč evrov, je le še utrdila vodstvo v skupnem seštevku - Althausovi beži za 139 točk (zmaga jih prinese sto). Klinčeva je na četrtem mestu, navzdol po lestvici pa drsi zdaj sedma Nika Križnar, ki je zaradi mizerne forme prosila za še en prosti vikend in je v Hinzenbachu niti ni bilo.

Naslednja tekma na najmanjši, 90-metrski skakalnici v koledarju - ironično so dekleta nanjo prišla z največje, 147-metrske v Willingenu - bo že v soboto ob 9. uri zjutraj. Bo Emi končno uspelo?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta