(FOTO in VIDEO) Čustven film 2017 so si ogledali tudi mariborski dijaki. Luka Dončić v šali rekel, da Dragić laže

Jon Knez Jon Knez
05.06.2022 18:07

Čustvena premiera dokumentarca 2017 v Stožicah je zbrala večino glavnih košarkarskih junakov, tudi Luko Dončića, ki je prišel iz ZDA. Goran Dragić je potrdil, da bo v slovenskem dresu odigral še eno, poslovilno tekmo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na premieri sta bila tudi naša najboljša košarkarja Goran Dragić in Luka Dončić.
Robert Balen

Arena Stožice se je v petek prelevila v največjo kinodvorano v Sloveniji. Premierno je bil predvajan dokumentarni film Tri, dva, ena, nič, Slovenija je evropski prvak, ki prikazuje uspeh slovenske košarkarske reprezentance leta 2017, ko je ta v Istanbulu postala evropski prvak. Film, ki ga je režiral in zanj scenarij napisal Goran Vojnović, prikazuje reprezentanco od prvih pripravljalnih tekem do legendarne zmage in dviga pokala. Vojnović je gledalce popeljal v zakulisje evropskega prvenstva, ki je leta 2017 združilo vso Slovenijo, ter gledalcem predstavil zgodbe vseh dvanajstih igralcev, selektorja, trenerskega štaba in drugih udeležencev pri tem uspehu. Za to je uporabil doslej še nikdar viden material iz arhivov, posnetke Mednarodne košarkarske zveze ter televizijske hiše Pro Plus.

Dragiću vzlikali "MVP!"

Dogajanje pred projekcijo in po njej je povezoval igralec Klemen Slakonja. Pred začetkom je poimensko poklical košarkarske junake, ki so se čez pol dvorane sprehodili do svojih sedežev. Manjkali so le Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Anthony Randolph in Edo Murić ter tudi takratni selektor Igor Kokoškov.

Prihod Luke Dončića je marsikoga presenetil.
Robert Balen
Robert Balen

Največja evforija je Stožice zajela, ko je Slakonja napovedal zvezdnika Luko Dončića, ki ga marsikdo tam ni pričakoval, čeprav je cel teden krožila informacija, da bo prišel. Zlatega kapetana Gorana Dragića so pri sprehodu do sedeža spremljali vzkliki "MVP!" (najkoristnejši igralec, op. p.). Malce grenak priokus in ogorčenje nekaterih gledalcev je pustila organizacija dogodka, saj so v prvih vrstah bili VIP-gosti, med njimi spletni vplivneži, medtem ko so košarkarji - glavni akterji filma, sedeli za njimi.

Čustven film se je publike zelo dotaknil, nekateri so pri obujanju pet let starih spominov potočili tudi solze. Najbolj veseli so bili otroci, ki so v živo videli junake in z njimi podoživeli zgodovinski uspeh. Na večerni premieri je bilo pet tisoč ljudi, na dopoldanski projekciji za šole pa štiri tisoč.

Dončić rekel, da Gogi laže

Po projekciji je Goran Dragić odgovoril na govorice o morebitnem povratku v reprezentanco in dejal, da se sam ne bi vračal, a da so pritiski javnosti, Dončića, generalnega sekretarja KZS Raša Nesterovića in brata Zorana Dragića veliki. Med vrsticami je potrdil, da bo svojo poslovilno tekmo odigral na tekmi proti Hrvaški, ki bo 30. junija v Stožicah. Povedal je tudi, da je bil film všeč njegovemu sinu, ki je bil leta 2017 premajhen, da bi dojel uspeh, medtem ko mu je hči rekla, da ji je dolgočasen. "V filmu sem veliko jokal, kar mi ni ravno po godu, da so to dali noter, ampak film je fenomenalen. Po petih letih že malce pozabiš, kako je bilo," je še dejal Dragić.

Dončić je novinarje nasmejal z izjavo, da Dragić v filmu, ko reče, da je Dončić večer pred finalno tekmo gledal risanke, laže. "Film sem sicer že videl, a pred toliko ljudmi ga je drugače gledati. Odzivi občinstva so nam v čast, to nas še samo bolj povezuje. To bi morale doživeti vse šampionske ekipe," je povedal naš najboljši košarkar. Avtor filma Goran Vojnović je po filmu dejal, da so projekt dolgo pripravljali in sanjali o premieri: "Prisotna je bila velika negotovost. Premiero smo načrtovali že pred dvema letoma. Malo smo morali počakati, a smo še vedno aktualni evropski prvaki in uspelo nam je, sem zadovoljen. Občinstvo je res čustveno podoživljalo spomine, nekateri so zraven celo navijali."

Film si je ogledalo tudi sto mariborskih dijakov

Na povabilo KZS si je dopoldansko projekcijo ogledalo okoli sto dijakov športnega oddelka s III. gimnazije Maribor. Po projekciji sta jih pozdravila košarkarja Gašper Vidmar in kapetan Dragić. Dijak Tinaj Valh nam je povedal, da mu je bil film všeč, saj so podoživeli uspehe. "To so lepi spomini. To ljudem, sploh mladim, da nov zagon pri doseganju življenjskih ciljev. Film nam tudi sporoča, da lahko, če smo pridni in trdo delamo, s kančkom sreče dosežemo vse," je še povedal. Da so skozi zanimiv film obudili spomine na evropsko prvenstvo 2017, nam je zaupala tudi dijakinja Tina Tomšič: "Všeč mi je, da smo imeli možnost videti, kako so košarkarji doživeli evropsko prvenstvo, koliko truda, energije in volje so vložili. Iz filma se lahko naučimo, da moramo, če želimo v življenju priti daleč, vložiti veliko truda."

Robert Balen

Koordinatorica športnega oddelka na III. gimnaziji, nekoč tudi jugoslovanska košarkarska reprezentantka Nada Pocrnjić meni, da film mladim sporoča, da nikoli ne smejo obupati in da ekipni duh nekaj velja. "Ekipa lahko premaga tudi boljše od sebe, potrebuje dobrega liderja, kot je to bil Goran Dragić. Pozitivna energija mora premagati surovo moč," je povedala. Nekoliko je bila razočarana, saj si je Dragić za dijake vzel le minuto časa. "Otrokom ni uspelo priti do njega in se fotografirati z njim. To je bila črna pika dogodka, so pa bili dijaki veseli, da so videli zakulisje košarkarske pravljice," nam je še povedala po ogledu filma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta