(FOTO) Mlada reprezentanca korak bliže cilju: Gol Sešlarja dovolj za zmago proti Avstriji

Miha Dajčman Miha Dajčman
17.10.2023 21:02

Slovenska izbrana vrsta do 21 let je v četrtem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo na Fazaneriji z 1:0 premagala avstrijske vrstnike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tio Cipot je domači Fazaneriji podal za gol.
Andrej Petelinšek

Z oglasi, na katerih je bil Sobočan Tio Cipot, je Nogometna zveza Slovenije (NZS) vabila na tekmo mlade reprezentance Slovenije proti Avstriji na Fazaneriji. Prekmurci so lepo zapolnili osrednjo tribuno mestnega stadiona, na tisti, kjer muraše podpirajo najzvestejši navijači, je bilo gledalcev le peščica, so pa izobesili velik transparent z napisom Tio, dobrodošel doma ter s tem pozdravili svojega ljubljenca. Prav 20-letni član Spezie je bil na četrti kvalifikacijski tekmi mladih Slovencev za evropsko prvenstvo 2025 med bolj aktivnimi. "Z zmago smo korak bližje zadanemu cilju. Sem pa na domači Fazaneriji tako že navajen zmagovati, to je nekaj samoumevnega," je bil po obračunu razposajen Tio Cipot, ki je bil zadovoljen, da so njega in soigralce Prekmurci podprli v lepem številu.

Po zmagah nad BiH v prvem krogu in Ciprom pretekli petek v tretjem krogu ter porazu s Francijo v drugem krogu je bil obračun z Avstrijci za Slovence zelo pomemben. Na prvenstvo neposredno vodi prvo mesto in pričakovati gre, da ga bo osvojila močna Francija s selektorjem Thierryjem Henryjem, za drugo pa se bosta bržkone borila današnja tekmeca.

Andrej Petelinšek

Avstrijci imajo v svojih vrstah nekaj talentiranih nogometašev, katerih vrednosti na nogometnem portalu Tranfermarkt dosegajo večmilijonske zneske. Četa Milenka Ačimovića je sestavljena iz nogometašev, ki redno igrajo v domačem prvenstvu, in iz tistih, ki nase opozarjajo v tujini. Na tribuni so si mlade talente ogledovali tudi nogometni skavti, ki so vestno beležili dogajanje na igrišču. V beležki enega od teh smo opazili, da ima pri Slovencih pod drobnogledom Žana Jevšenaka (Benfica), Adrijana Zeljkovića (Spartak Trnava) in Svita Sešlarja (Eyüpspor).

Andrej Petelinšek

Slovenci so se severnim sosedom dobro zoperstavili. Že v 5. minuti je Tjaš Begić streljal s sredine igrišča, ko je bil vratar gostov daleč od gola, član Parme, ki vodi v drugi italijanski ligi, pa na žalost prisotnih na tribuni ni zadel praznega gola, kot je to leta 1999 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo uspelo njegovemu selektorju proti Romuniji za Bežigradom. V 15. minuti je imel veliko priložnost za vodstvo Cipot, a v zaključku akcije ni bil natančen. Tudi Avstrijci so poskušali, zelo razpoložen je bil predvsem kapetan Nikolas Veratsching, njegov strel z glavo so v 44. minuti Slovenci ustavili.

Andrej Petelinšek

Na začetku drugega polčasa pa so se gledalci v Prekmurju le razveselili gola. Bržkone je bil med bolj zadovoljnimi v Murski Soboti Simon Sešlar, novi trener Rudarja iz Velenja, ki je v 47. minuti videl gol svojega sina. "Cipot je motor te ekipe, danes bo spet zadel," mi je med odmorom razlagal prekmurski navijač, a je svojo napoved nato spremenil. "Evo, kaj sem rekel. No, ni dal gola, je pa podal," je dopolnil izjavo. Cipot je bil tudi v nadaljevanju zelo razigran. V 57. minuti je sprožil z razdalje, a njegov strel znova ni končal v mreži. Na drugi strani je poskuse Avstrijcev ustavljal vratar Žan-Luk Leban, pri prostem strelu gostov v 59. minuti pa je članu Evertona pomagala tudi vratnica. V zaključku tekme je bila igre vse bolj odprta, Slovenci pa obračuna niso končali z enajstimi nogometaši, saj je bil Mark Strajnar, član Maribora, ki ga je na Fazaneriji spremljal tudi športni direktor vijoličastih Marko Šuler, izključen. V 96. minuti je Mitja Ilenić po obetavnem protinapadu zadel vratnico. Ostalo je pri izidu 1:0 v prid Slovencev, ki so osvojili pomembne tri točke v boju za vrh lestvice.

Andrej Petelinšek

"Vedeli smo, koliko nam prinaša zmaga na tej tekmi, da smo lahko zelo blizu Evrope. Toda kljub zmagi smo še vedno daleč. Na naslednji zbor moramo priti z enako mentaliteto, da moramo premagati vsakega," je dejal strelec edinega gola Svit Sešlar. "Velik poklon fantom. Najraje sploh ne bi dajal izjav. Fantje so si to zaslužili. Do izraza je prišel njihov karakter, pristop, želja in kvaliteta, ki jo imajo," je bil po dveh zmagah v oktobrski akciji zadovoljen selektor Milenko Ačimović. Naslednje kvalifikacijske tekme Slovence čakajo marca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta