(FOTO) V zakulisju Športnika leta: V Pariz izredno močna Slovenija

Miha Dajčman Miha Dajčman
20.12.2023 18:14
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janja Garnbret je četrtič postala najboljša športnica v državi, Matjaž Kek je bil na odru Cankarjevega doma po 13 letih.
Bobo

Polna glamurja, aplavzov in čestitk je bila torkova prireditev Športnik leta v Cankarjevem domu, ki jo je v slovenski prestolnici tradicionalno organiziralo Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS). Športnikov, športnic ter njihovih trenerk in trenerjev nismo vajeni v svečanih oblekah, v spominu nam ostajajo njihovi trenutki slavja in porazov. Preznojeni, utrujeni in čustveni. Vsaj enkrat na leto najboljši v državi zablestijo tudi na gala prireditvi in nič drugače ni bilo tudi tokrat.

Ko so v Gallusovo dvorano prihajali še zadnji gostje, se je prireditev Športnik leta začela z nastopom plesne skupine iz plesnega centra Bolero. Voditelja slavnostne prireditve, novinar Televizije Slovenija Anže Bašelj in pevka Flora Ema Lotič, sta pozdravila občinstvo v dvorani in tiste za televizijskimi ekrani po Sloveniji ter napovedala, da bo šlo za večer športnih zvezd. Navzoče je s pevskim nastopom navdušila voditeljica Flora Ema Lotič, ki si je v pismu božičku zaželela čim več uspehov slovenskih športnikov v letu 2024, številne poglede in zanimanje pa je pritegnila tudi živa glasba iz velikih orgel v veliki dvorani Cankarjevega doma, ko so na oder prihajali govorci ter nagrajenke in nagrajenci.

Najprej je Franjo Bobinac, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, podelil priznanja združenja slovenskih športnih zvez. "Slovenija je športni fenomen, naše uspehe nam zavidajo tisti največji in najbogatejši na svetu. Zahvala za to gre vam, drage športnice in športniki. Vi ste tisti, ki skrbite za naš ugled in ponos. Hvala, da ste zgled mladim in izjemni ambasadorji ugleda naše države," je med drugim povedal Bobinac, ki je v uvodnem govoru poudaril, da bo slovenska ekipa izredno močna tudi na olimpijskih igrah v Parizu prihodnje leto.

Vodišek napovedal medaljo v Parizu

Med prejemniki nagrade OKS je bil tudi Toni Vodišek, jadralec na deski s padalom, ki je bil letos drugi na svetovnem prvenstvu v razredu Formula Kite, s čimer je Sloveniji priboril olimpijsko vozovnico. "Gre za najhitrejše jadranje z eno osebo, dosežemo tudi do 80 kilometrov na uro z enim padalom in eno desko. Zelo je ekstremno, še bolj pa zabavno," nam je svoj šport po prireditvi opisal razposajen Primorec, ki se bo v žeji po čim boljšem izidu na olimpijskih igrah zdaj odpravil na trening v Avstralijo. Triindvajsetletnik v Parizu napoveduje medaljo.

Sašo Radej
Kristjan Čeh in Anna Maria Orel
Sašo Radej

Vzdušje v dvorani je postalo sproščeno po videoizjavi Benjamina Šeška iz Leipziga. Mladi napadalec slovenske reprezentance je prejel nagrado za obetavnega športnika. Organizatorji so ga presenetili z darilom, prejel je reprezentančni dres Luke Dončića, ki si ga je dolgo želel in napovedal, da bi se s odličnim košarkarjem rad pomeril na parketu. To idejo je podprl tudi njegov agent Elvis Bašanović, ki je v imenu 20-letnika prevzel nagrado. Snidenju dveh talentov iger z žogo ni oporekal Saša Dončić, oče slovenskega košarkarja, ki je v pogovoru z voditeljema razkril, da se zabava ob nedavnem rojstvu vnukinje Gabriele ne more primerjati s kakšno drugo, čemur je sledil smeh v dvorani.

V Cankarjevem domu je bilo najbolj čustveno, ko je Anže Lanišek prejel nagrado za fair play. Ob koncu prejšnje zime je slovenski smučarski skakalec v skupnem seštevku na zadnjih tekmah v Planici prehitel Poljaka Dawida Kubackega, ki je sezono končal predčasno zaradi zdravstvenih težav njegove žene. Lanišek je na slovesnost ob koncu sezone na oder za zmagovalce prinesel kartonasto podobo sotekmovalca ter s solzami v očeh izkazal podporo Poljaku, ki bi po njegovih besedah moral biti na tem mestu. Na prireditvi Športnik leta je Lanišek požel najdaljši aplavz, v videoizjavi pa se mu je za podporo družini osebno zahvalil Kubacki. Ganljiva je bila tudi podelitev nagrade ženski reprezentanci v odbojki sede, ki je slavila v kategoriji najboljših dosežkov med športniki invalidi, podelil pa jo je gluhi košarkar Miha Zupan.

Janja Garnbret pisala božičku

Janja Garnbret je blestela v večerni obleki.
Sašo Radej

Ob pristnih nastopih športnikov in športnic, med katerimi so izstopale gostobesedne izjave atletinje Tine Šutej, so navdušili tudi nastopi staršev tistih športnic in športnikov, ki jih ni bilo na podelitvi. Ob javljanju iz Japonske Andreje Leški, tretje v izboru za šprtnico leta, je nekaj solz na odru potočila njena mama Irena Leški. Za smeh v dvorani sta poskrbela starša Tadeja Pogačarja, Marjeta in Mirko Pogačar, ki sta v imenu sina prevzela nagrado za najboljšega športnika leta. Na odru pa je bila zelo sproščena Janja Garnbret, ki je četrtič postala najboljša športnica Slovenije. "Podpišem," je dejala Korošica, ko ji je voditeljica namignila, da bi lahko presedlala v modo, če ji šport ne bi bil več všeč. Odlična plezalka je pred avditorijem povedala, kakšne so njene želje za leto 2024: "Božičku sem že napisala pismo s specifično barvo medalje. Upam, da mi jo prinese."

Kot vselej je pred mikrofonom blestel tudi selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek, ki je bil drugič na odru Cankarjevega doma kot predstavnik prejemnikov nagrade za najboljšo športno ekipo v državi, pridružil pa se mu je nogometaš Jaka Bijol. "Največ pomenijo zadovoljni obrazi, veselje in mladi na stadionu ter spoznanje, da smo naredili nekaj dobrega. Dolgo se je čakalo nogomet, zdaj smo tukaj in na nas je obveza, da znova ne traja deset in več let, da bomo tukaj v Cankarjevem domu. Priznanje sprejmem kot potrditev in obvezo. Nimate pojma, kako je biti ponosen na odru in prejeti to priznanje ter gledati vse tiste v dvorani, ki so prav tako dobili priznanja. Še mnogo jih je, ki bi si jih zaslužili. Če bi bil kdo tukaj namesto nas, ne bi bilo nič narobe," nam je dejal Kek.

Prav v izboru za najboljšo ekipo leta je bilo glasovanje najbolj tesno, le tri točke manj od nogometne reprezentance je prejela moška odbojkarska izbrana vrsta, ki je osvojila tretje mesto na evropskem prvenstvu. Kar nekaj polemik na temo tega glasovanja je bilo slišati med druženjem v prostorih Cankarjevega doma v torek zvečer. "Nekaj nam lahko pove že podatek, da je Luka Dončić tretji v izboru za športnika leta Slovenije. To priča o tem, kako odmevne športne uspehe imamo v državi," nam je razlagal slovenski nogometni reprezentant Jaka Bijol, ki je na prireditev prišel s pomočjo bergel, saj okreva po poškodbi stopalnice. "Za Euro bom stoodstotno pripravljen," je Korošec sporočil med prireditvijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta