Gore, pozdravljene: Boj za rumeno majico bo postal neizprosen

Uroš Gramc Uroš Gramc
13.07.2023 19:25

Dirka po Franciji je prišla do točke neizprosne borbe za rumeno majico. Prva od treh izjemno težkih etap se zaključi na prelazu, ki je slovenskemu kolesarstvu prinesel izjemen uspeh

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ion Izagirre je na Touru slavil po sedmih letih.
Reuters

Dirka po Franciji je na točki nič, od tod naprej se bo odločalo o končnem zmagovalcu. Zaključek drugega tedna je po prerezu še težji kot tretji. Po treh gorskih etapah eni za drugo si bodo kolesarji krvavo zaslužili zadnji prosti dan, preden se bodo podali še v vedno peklenski zadnji teden. A najznamenitejša pentlja na svetu že do zdaj ni razočarala. Če se že nista napadala Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard, so se vsi drugi. Dvanajsta etapa je prinesla toliko akcije kot redkokatera, ne le letos, v vsej zgodovini. Kar polovico proge od 168 kilometrov je trajalo za formiranje dober ducat velike ubežne skupine, ki pa tudi ni bila složna. Mathieu van der Poel je neuspešno poskusil od daleč, Ion Izagirre pa uspešno na zadnjem vzponu, od koder je bilo 28 km do cilja.

Takšnega ni v Alpah, ne Pirenejih

Jonas Vingegaard se je cel dan držal Tadeja pogačarja.
Reuters

"Celo dirko sem se trudil priti v pobeg. Tokrat mi je uspelo in sem to poskušal izkoristiti. Na zadnjem vzponu sem se počutil močnega in sem napadel. Nisem vedel, če mi bo uspelo, dal sem glavo dol in šel. Veliko stvari mi je šlo po glavi, bilo je čustveno," je povedal 34-letni Španec. Največ je v dnevu, ki ne bi smel povzročiti pretresa v boju za rumeno majico, pridobil Thibaut Pinot. Kot član ubežne skupine se je povzpel za pet mest na rob deseterice. A to Francoz v naslednjih dneh lahko drago plača. "Tako težka etapa bo pustila posledica," je dejal Tadej Pogačar, ki se je ves dan držal Jonasa Vingegaarda. Oziroma Danec njega. Od nedelje razlika med njima znaša 17 sekund, v 13. etapi pa se utegne spremeniti, saj peloton v zaključku čaka vzpon na Grand Colombier. "Nanj ne gremo prav pogosto, ampak to je najtežji vzpon na dirki po Franciji. Ni ga takšnega v Alpah ali v Pirenejih," je pred časom dejal Yvon Madiot, ob bratu Marcu eden od dveh očetov ekipe Groupama-FDJ, ki največ stavi na ta čas najboljšega Francoza Davida Gauduja.

Prelaz v jurskih gorah, ki spadajo v predalpski svet, je iz Culoza dolg 17,4 km, ima povprečni naklon 7,1 odstotka in se konča na 1501 metrih. Tour ga je odkril šele pred enajstimi leti, a je dobro zasidran v spominu ljubiteljev kolesarstva. Ob drugem obisku pred tremi leti je bil na njem cilj 15. etape in je poskrbel za veliko veselje slovenskih navijačev. Pa čeprav ti zaradi covida niso smeli stati ob cesti. Na vrhu je bilo kot na državnem prvenstvu tistega leta na Krvavcu, le da je bil vrstni red zamenjan. Pogačar je bil za drugo etapno zmago na Touru v karieri v sprintu hitrejši od rumene majice, Primoža Rogliča, ki je bil malce nejevoljen, saj je bila razlika med njima pred vstopom v Alpe le dobre pol minute. Sta se pa oba takrat znebila velike nevarnosti iz ozadja - branilca naslova, Kolumbijca Egana Bernala. S tem je bilo že bilo jasno, da je konec petletne vladavine Ineosa, prej Skyja, in da prihaja slovenska era.

Vingegaard zablestel v Morzinu

A v petek bo le generalka za spopade v soboto in nedeljo z zelo podobnima alpskima etapama s po petimi prelazi. To sta ob sredini kraljevski etapi s kar 5399 višinskimi metri edini preizkušnji z več kot štiri tisoč "višinci". Največja razlika med njima je, da se bo sobotna zaključila v dolini v Morzinu ob spustu s prelaza Joux Plane (11,6 km, 8,5 odstotka naklona), nedeljska pa na vrhu v Saint Gervaisu pod Mont Blancom (7 km, 7,7 odstotka). Čeprav v Alpah ni v programu slovitih prelazov, kot so Galibier, Alpe d'Huez in drugi, se je v preteklosti na prisotnih zgodilo marsikaj zanimivega in pomembnega.

Vingegaard je denimo predlani na kriteriju po Dofineji v zadnji etapi, ki se je zaključila kot sobotna, zablestel z drugim mestom (skupno je bil šele na 51.), nato pa po padcu in odstopu Rogliča na Touru eksplodiral in končal le za Pogačarjem. Dirka je enajstkrat obiskala Joux Plane. V 17. etapi leta 2006 si je Floyd Landis s solo pobegom do Morzina nabral več kot pet minut prednosti pred vsemi, se z osmega mesta povzpel na tretje, do Pariza pa se celo prebil v rumeno majico. A veselje Američana ni trajalo dolgo, saj so ugotovili, da si je pomagal s prepovedanimi sredstvi. Nedeljski zaključek pod Mont Blancom pa je šel z 19. etapo leta 2016 v anale s sanjsko predstavo Romaina Bardeta, ki se je ob etapni zmagi zavihtel na drugo mesto ter na njem za Chrisom Froomom slavil v Parizu. Sta pa dva dni pred Elizejskimi poljanami s stopničk zdrsnila kar dva, Adama Yatesa je izpodrinil Nairo Quintana, Bauke Mollema pa je zgrmel na rob deseterice.

Rezultati 12. etape, Roanne-Belleville-en-Beaujolais, 168,8 km: 1. Ion Izagirre (Španija/Cofidis) 3.51:42 (povp. hitrost 43,7 km/h), 2. Mathieu Burgadeau (Francija/TotalEnergies) +0:58, 3. Matteo Jorgenson (ZDA/Movistar) isti čas ... 12. Tadej Pogačar (UAE Emirates) 4:14, 140. Luka Mezgec (Jayco-Alula), 151. Matej Mohorič (vsi Slovenija/Bahrain Victorious) oba 27:57; vrstni red: 1. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo-Visma) 50.30:23, 2. Pogačar +0:17, 3. Jai Hindley (Avstralija/Bora-Hansgrohe) 2:40 ... 84. Mohorič 1.47:57, 126. Mezgec 2.22:31.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta