Hrvaška z ognjem nad geometrijsko poezijo Japonske. Ni veliko ekip, ki bi bile tako disciplinirane, vedo Hrvati

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
05.12.2022 06:01

Na Hrvaškem že pogledujejo proti četrtfinalu, a prej jih čaka še (visoka) japonska ovira.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borna Sosa je zaradi viroze izpadel iz kombinacij za hrvaško enajsterico.
Reuters

Samozavestni so bili na Hrvaškem, ko se je njihova reprezentanca z remijem brez golov proti Belgiji na zadnji tekmi v skupinskem delu prebila v osmino finala. Da bo ekipa selektorja Zlatka Dalića šla kar do konca, se je dalo razbrati z naslovnic časnikov z druge strani Sotle. Evforija ni popustila, ko se jim je v osmini finala pridružila Japonska. Aktualni svetovni podprvaki se ozirajo že proti stopnički višje. Luka Modrić in Dejan Lovren si danes ne smeta privoščiti rumenega kartona, da bi lahko igrala v četrtfinalu, kjer se bo zmagovalec udaril z boljšim iz brazilsko-južnokorejskega dvoboja, opozarjajo hrvaški mediji.

A počasi, najprej bo treba premagati hitre Japonce. Da je to lažje reči kot storiti, sta v Katarju že spoznali dve evropski velesili. Tako Nemčija kot Španija sta proti štirikratnim azijskim prvakom v skupini E že vodili z 1:0, a na koncu ostali brez točk. Pa tudi na svojih izkušnjah bodo Hrvati težko gradili prepričanje o totalni superiornosti. Dvakrat sta se reprezentanci križali na svetovnih prvenstvih, leta 1998 je v skupinskem delu z 1:0 slavila kasneje bronasta Hrvaška, leta 2006, ko sta obe obtičali v skupini, pa je bilo 0:0. Tokrat se prvič dobita v bojih na izločanje.

"Japonska je sijajno organizirana in dobra ekipa. Lepo je gledati njeno šablono v igri, to je geometrijska poezija, disciplinirano se držijo svojih linij premikanja, striktni so v pokrivanju igralcev in prostora. Ni veliko ekip, ki bi bile tako disciplinirane," je Hrvate v pogovoru za Sportske novosti opozoril še Vahid Halilhodžić, ki je kamikaze vodil med letoma 2015 in 2018, tik pred SP pa ostal brez selektorske službe v Maroku.

Zaradi viroze je iz kombinacij za prvo hrvaško enajsterico izpadel Borna Sosa. Na položaju desnega bočnega branilca ga bo najbrž zamenjal Borna Barišić. Na bok bi se lahko preselil tudi Joško Gvardiol. "Selektor odloča o postavi, jaz sem pripravljen za vse pozicije," se v taktično preigravanje ni želel spustiti 20-letnik, ki je v skupinskem delu odlično opravil svoje naloge na položaju osrednjega branilca.

Se pa nekdanji član zagrebškega Dinama, ki si od lanskega julija deli klubsko slačilnico s Kevinom Kamplom v Leipzigu, zaveda, da tekma proti 24. reprezentanci s Fifine lestvice še ni dobljena. "Japonce poznam zelo dobro, večina jih igra v nemški bundesligi. Imajo ekipo, ki se bori vseh 90 minut, ne bodo popuščali do konca," opozarja Gvardiol.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta