Jakov Fak: Biatlon ni kot tenis, zato pa je tako zanimivo

Štafetna drama na SP na Češkem Švedski, ki so ji favorizirani Norvežani poklonili zlato, Slovenci pa tik za deseterico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Slovenska moška reprezentanca je štafetno preizkušnjo na svetovnem biatlonskem prvenstvu končala tik čez rob deseterice, ki je bila na dosegu roke, saj ji je le za šest sekund ušel Kazahstan, za 14 Poljska. A Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko in Anton Vidmar (v tem vrstnem redu so se tudi podali na progo) se zagotovo niso tako sekirali kot Norvežani, pri katerih je Vetle Sjaastad Christiansen na zadnje streljanje prišel z minuto prednosti pred prvimi zasledovalci, nato pa s kar tremi kazenskimi krogi zlato kolajno podaril sosedom Švedom. Viking je nato rešil srebro pred Francozi, a ta tekma ga zna še dolgo preganjati. No, ali pa tudi ne, jutri je namreč že nova priložnost, oziroma zadnja, tekma s skupinskim startom, na kateri bo od slovenske osmerice na Češkem nastopil zgolj Jakov Fak (ob 16.30). Z našim najuspešnejšim biatloncem smo se slovenski novinarji pogovarjali po štafetni preizkušnji in tako je odgovarjal. 

O lovu na deseterico: 

"​Vsi smo si želeli več kot deseterico. Hoteli smo biti boljši kot v svetovnem pokalu tukaj. Enostavno preveč napak je bilo in je šlo veliko časa na strelišču. Tekaško se mi razlike niso zdele velike. V moji predaji so izstopali Norvežani, ostali pa ne. Glede streljanja mi je žal dveh napak iz prvih petih strelov, potem sem porabil vse poprave. Šlo mi je približno 47 sekund, kar je veliko. Pričakoval sem, da bom manj časa potrošil na strelišču, da se bo lepše izšlo, ampak se ni. Nisem bil toliko umerjen, kot bi si želel, ampak včasih pride tak dan. Saj smo gledali precej rešeno tekmo in kaj se lahko zgodi. Je pa zato tako zanimiv šport."

Sloski

O redko videnem pri zadnjem norveškem tekmovalcu: 

"Tega res ne vidiš pogosto. Pa niso bili tako težki na strelišču, mislim, da so krivi težki pogoji na progi … Tudi letošnje menjave maž s fluorom, ki jih več ni in gre precej počasneje, da človek v precej drugačnem stanju prihaja streljat, kot smo bili vajeni. Verjetno bo drugo leto že precej boljše, ampak v prvem znajo situacije precej presenetiti. Bilo je zanimivo. Mi pač ne smemo preveč obžalovati stvari. Moramo probati, če gre, gre. Seveda si vsi želimo rezultata, ampak vedno je treba biti pogumen."

O vplivu navijaškega kotla v Novem mestu, kar ni praksa na vsaki tekmi, na strelski učinek:

Zagotovo vpliva, streljati z orožjem na male tarče na veliki razdalji v takšnih okoliščinah ni enostavno. Pri tenisu morajo biti vsi popolnoma tiho. Zato je to tako zanimiv šport."

O zadovoljstvu s smučmi, Lovro Planko je dejal, da ni imel najhitrejših: 

"Jaz sem bil, ampak včasih so razlike med proizvajalci. Prej smo imeli drugačne težave, ko smo bili vsi pri enem, ko je bilo težje dobiti večjo količino dobrih smuči. Letos je precej bolj razpršeno. Lahko pa se tudi zgodi, da kakšnemu proizvajalcu ne paše tak dan."

O pričakovanjih pred tekmo s skupinskim startom: 

"Težko karkoli napovem, le to, da bom poskušal biti najbolj zbran. Upam, da bo zadosti moči, da bom lahko pariral čim večim tekmovalcev v prvih 30. Na strelišču, upam, da bo čim boljše počutje, da ko se postaviš, da bo puška bolj na tarči. Pridejo dnevi, ko se postaviš in je puška zalepljena na tarčo, včasih pa je vsepovsod, le tam ne, kjer bi jo hotel. Žal je bil danes tak dan. Včasih imaš občutek, kot da puška ni tvoja, včasih pa je, kot da bi bila podaljšek roke. Pa se vedno enako postaviš."

Nove mesto, Češka, biatlon, svetovno prvenstvo, Jakov Fak in trener Ricco Gross
Uroš Gramc

O neposrednem boju s tekmeci na progi, kar Faku odgovarja: 

"Ja, to je moj teren, seveda pa moraš imeti dober material. Lahko je kdo bolj utrujen kot in ga s slabšimi smučmi dobiš, ampak tukaj pred zadnjim klancem, če na smuku izgubiš mesta, težko prideš nazaj. Da se, ampak spet je odvisno, v kakšnem stanju je kdo, koliko se je potrošil. Do jutri bomo morali počakati, da vidimo."

O energetskih zalogah za zadnjo tekmo: 

"Še je nekaj v rezervoarju. Mislim, da smo vsi kar načeti, ampak spim v redu, zjutraj je dobro počutje, to je osnova za vse ostalo."

O slovenskih navijačih, ki ji praktično ni videti: 

"Danes smo imeli na tribunah en kup navijačev. Bili smo veseli, da pridejo ljudje iz Slovenije in nas podpirajo. Vem, ni tako blizu, je pa res tudi, da bo vedno prišlo več navijačev, če bodo boljši rezultati. To je predpogoj in tega se zavedamo. Verjetno bi rajši šli pogledat kakšno tekmo, ko je nekdo iz Slovenije favorit, ampak najbolj zvesti pridejo in je to to."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta