Jonas Vingegaard pred finišem Toura: Tadeja vprašajte, ali je možno presenečenje

Uroš Gramc Uroš Gramc
22.07.2022 20:36

Tako razmišlja nosilec rumene majice pred jutrišnjim posamičnim kronometrom, ki bo kronal končnega zmagovalca, čeprav se dirka uradno zaključi v nedeljo, tradicionalno na Elizejskih poljanah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobre tri minute prednosti ima Vingegaard pred Pogačarjem.
Reuters

Za konec dirke po Franciji še nekaj veselja za gostitelje, Cristophe Laporte je poskrbel, da 109. Tour ne bo šel v zgodovino kot tretji brez njihove zmage. Kak dan prehitro je torej šel na obisk predsednik države Emmanuel Macron, v Pirenejih se je pod masko najbrž bolj kislo smejal, kot bi se ob izhodu iz njih. Je pa Laporte po dveh slavjih Jonasa Vingegaarda in še dveh Wouta van Aerta Jumbo-Vismi priboril peto etapno zmago, kar nizozemski kolektiv (ob zeleni, rumeni in pikčasti majici) postavlja daleč nad vse druge. Za slovensko veselje sta poskrbela Tadej Pogačar in Luka Mezgec s petim in devetim mestom v sprintu, zelo dolg, a žal neuspešen pobeg pa si je privoščil Matej Mohorič.

Jok, Pogi, odpade

"Zelo pomembna zmaga. Vesel sem, da sem tudi državi dal nekaj pozitivnega," je dejal Cristophe Laporte. V prvi vrsti je bil seveda najbolj vesel zase, nato za ekipo ... "Kar ne morem verjeti, tako sem srečen. Ekipa mi je res zaupala, so rekli, da je to dan zame. To je lepa nagrada za tri tedne intenzivnega dirkanja. A zelo sem zadovoljen že ves čas, četudi nisem imel kakih osebnih uspehov. Užival sem v delu za ekipo in ob tem, kar smo dosegli," je dejal 29-letni Francoz, ki že osmič nastopa na največji dirki na svetu. In vsaj dvakrat je bil zelo blizu slavja, pred štirimi leti, ko je bil prvi sprinter Cofidisa, mu ga je odnesel rojak Arnaud Demare, lani pa mu je - prav tako v 19. etapi - pobegnil le Matej Mohorič. Gorenjec je ob koncu Toura končno našel formo, ki jo je iskal, toda interesov sprinterskih ekip je bilo preveč in četverica, ki je bila na čelu več kot polovico etape, je bila obsojena na neuspeh. Laporte je glavnino presenetil, kilometer in pol pred ciljem se je najprej preselil do trojice ubežnikov, v zadnjih 600 metrih pa se je v težkem zaključku, ko se je cesta rahlo vzpenjala in sprinterske kvalitete niso prevladale, otresel še njih.

Christophe Laporte kar ne more verjeti, kar letos uspeva njemu in njegovi Jumbo-Vismi.
Reuters

Za nekaj vznemirjena je spet poskrbel tudi Pogačar, ko je poskušal z napadom 34 kilometrov pred ciljem, toda van Aert je peloton z Vingegaardom hitro privlekel do Gorenjca. "Žal mi je, ampak ne morem te spustiti," je belgijski zvezdnik za TV Slovenija ponovil, kar je v tistem trenutku dejal Komendčanu. "Tadej je Tadej, včasih to stori za zabavo. Rad kolesari in rad dirka, v tem uživa," se je nasmehnil njegov šef pri moštvu Emiratov Mauro Gianetti. "Najprej sem celo etapo razmišljal, kdaj bo konec, ko smo ujeli ubežnike, pa sem dobil nekaj adrenalina. Ni bilo lahko, cel dan je bilo stresno, imel sem defekt, vendar smo z ekipo prišli nazaj. Začeli so se napadi, v finalu sem se dobro počutil in sem poskusil," je obrazložil Tadej Pogačar.

Tadej Pogačar
Reuters

Ura resnice za velike fante

Jonas Vingegaard
Reuters

Komendčan se ni predal in še bo poskušal, v predzadnji etapi je na sporedu kar 40,7 kilometra dolg posamični kronometer. Tako dolgega na Touru ni bilo že osem let, bo pa ta precej lažji kot predlanski, na katerem je Pogačar presenetil Primoža Rogliča in šokiral ves kolesarski svet. Zdaj spet ni pričakovati, da bi lahko nadoknadil debele tri minute zaostanka za Vingegaardom. "Trasa je zelo težka, dolga, ni zelo dober asfalt. Na koncu sta dva klančka. Dal bom vse od sebe," je obljubil 23-letni slovenski šampion. Dve leti starejši danski, ki pelje proti drugi rumeni majici za svojo domovino po Bjarnu Riisu leta 1996, pa je dejal, da ni od njega odvisno, ali je možno še večje presenečenje kot leta 2020. "To morate vprašati Tadeja. Jaz bom dal vse od sebe in upam, da bo zadostovalo. Traso sem si ogledal aprila. Prvih deset kilometrov je zelo tehničnih, pa tudi generalno je tako," je povedal Jonas Vingegaard. Lahko se zgodi, da bosta oba zelo visoko. "Vsi smo že zelo utrujeni. To je kronometer za velike fante, toda v tej fazi dirke bo težko premagati Pogačarja, Vingegaarda in van Aerta," je napovedal švicarski specialist za uro resnice in aktualni evropski prvak Stefan Küng.

Dirka se bo v nedeljo zaključila z najkrajšo "navadno" etapo (116 km) po francoski prestolnici in s ciljem tradicionalno na Elizejskih poljanah.

Rezultati 19. etape, Castelnau-Magnoac - Cahors, 188,3 km: 1. Cristophe Laporte (Francija/Jumbo-Visma) 3.52:04 (povp. hitrost 48,7 km/h), 2. Japser Philipsen (Belgija/Alpecin-Deceuninck) +0:01, 3. Alberto Dainese (Italija/DSM), 4. Florian Senechal (Francija/QuickStep-Alpha Vinyl), 5. Tadej Pogačar (UAE Emirates) ... 9. Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) vsi isti čas, 96. Jan Tratnik 3:06, 112. Matej Mohorič (vsi Slovenija/oba Bahrain Victorious) 6:09; vrstni red: 1. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo) 75.45:44, 2. Pogačar +3:21, 3. Geraint Thomas (Velika Britanija/Ineos Grenadiers) 8:00, 75. Tratnik 3.33:59, 88. Mohorič 3.48:09, 103. Mezgec 4.09:22.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta