Konec uigravanj in prijateljskih tekem slovenskih košarkarjev, odslej gre zares

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
24.08.2022 09:00

Slovenska reprezentanca začne uradni del avgustovskega sporeda. Za začetek bo jutri ob 20.30 v Celju
v kvalifikacijah za SP gostila Estonijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jaka Blažič meni, da je prvi na vrsti manj zahteven tekmec. 
Igor Napast

Ni ga estonskega košarkarja, ne aktualnega ne kakšnega iz preteklosti, ki bi ga povprečen slovenski ljubitelj košarke poznal. Ker če mu imena, kot so Kristian Kullamäe, Janari Joesaar, Siim-Sander Vene, Kaspar Treier itd., kaj pomenijo, je verjetno član strokovnega štaba slovenske reprezentance in je pravkar končal analizo tekmeca za prvo uradno tekmo avgusta - kvalifikacije za SP. Ja, konec je heca, preigravanj, uigravanj, preverjanja znanja in taktike, odslej šteje vsaka zmaga. Še bolj pomembno bo sicer evropsko prvenstvo od 1. septembra naprej, a tudi četrtkov (ob 20.30 v Celju proti Estoniji) in nedeljski dvoboj (ob 15. uri v Münchnu proti Nemčiji) ne bosta le generalki pred letošnjim vrhuncem, pač pa pomembni priložnosti, da si Slovenija po fiasku iz 2019 končno zagotovi udeležbo na svetovnem prvenstvu 2023.

"Opravili smo pripravljalno delo, ki je minilo izjemno hitro. Za nami je šest pripravljalnih tekem in mislim, da smo že v neki solidni formi. Vsekakor še nismo tam, kjer si želimo biti na evropskem prvenstvu, kar je nekaj povsem normalnega. Sedaj se srečujemo s specifično situacijo, saj sta pred nami izjemno pomembni kvalifikacijski tekmi. Običajno trenerji tik pred prvenstvom skušamo igralce malo odpočiti, sedaj pa sta pred nami obračuna, na katerih bomo morali dati svoj maksimum, če želimo biti uspešni. Že v četrtek nas čaka dvoboj z Estonijo, ki se je že izkazala za zelo žilavega in zahtevnega nasprotnika ter je pripravila že nekaj presenečenj," je dvoboj napovedal slovenski selektor Aleksander Sekulić.

Estonija je seveda daleč od sile, ki je po udeležbi na Hitlerjevih olimpijskih igrah 1936 s kar 91:1 neusmiljeno razbila sosedo Finsko. A vključenost v Sovjetsko zvezo ji je, vsaj v košarkarskem smislu, koristila. Na Eurobasketu 1993 so Estonci osvojili šesto mesto, pred, denimo, Francijo in Slovenijo, čeprav jih je ta v skupinskem delu premagala s 80:63. Sledila sta stagnacija estonske košarke in slovenski vzpon.

"Do zdaj je bil poudarek namenjen nam samim, zdaj pa se bomo posvetili Estoniji in potem seveda še Nemčiji, s katero bo verjetno tudi zahtevnejša tekma," je Jaka Blažič že dal vedeti, da prvi tekmec ni neki bavbav. Pa čeprav je v aktualnih kvalifikacijah že premagal drugega, Nemčijo, z 69:66 v gosteh, pa tudi Poljsko, bilo je 75:71. Pa pripravljalni avgust? Latvijci so klonili proti Litvi (dvakrat) in Latviji ter ugnali Belgijo in Bosno in Hercegovino. A saj vemo; Slovenija z Goranom Dragićem in Luko Dončićem v kadru še ni poražena. In velika senzacija bi bila, če bi se to zgodilo prav jutri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta