Kriminalisti s hišno preiskavo (tudi) v NK Maribor, preiskujejo domnevno poslovno škodo klubu

V četrtek so kriminalisti iskali dokaze o storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Jutro po derbiju so bili tudi v Ljudskem vrtu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Mariborska policijska uprava je potrdila, da so kriminalisti v četrtek na območju Policijskih uprav Maribor, Celje, Kranj in Koper izvajali operativne aktivnosti s področja preiskovanja gospodarske kriminalitete in na podlagi sodnih odredb opravili hišne preiskave poslovnih prostorov.

Štiri hišne preiskave, šest osumljenih

Iskali so dokaze o storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, je razložila tiskovna predstavnica mariborske policijske uprave Anita Kovačič Čelofiga in dodala, da so preiskovalci opravili štiri hišne preiskave poslovnih prostorov. "Predkazenski postopek poteka zoper šest osumljenih, pridržanih oseb ni, predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo Maribor,” je razkrila Kovačič Čelofiga, o imenih pa ni mogla govoriti. 

Del preiskave domnevne finančne malverzacije je tudi Nogometni klub Maribor. Izvedeli smo, da sta v poslovne prostore v Ljudskem vrtu v četrtek zjutraj, le nekaj ur po zmagi vijoličastih na derbiju v Ljubljani, prišla kriminalista, ki sta zahtevala določene pogodbe o transakcijah kluba v letih 2019 in 2020. V tem obdobju pri vijoličastih po finančni donosnosti izstopa prestop Jana Mlakarja, zato smo za odziv in pojasnila poklicali nogometaševega agenta Amirja Ružnića. Ta je v petek zjutraj po nekaj sekundah naš klic prekinil, saj da o preiskavah ne ve nič. Naše neuradne informacije so drugačne, in sicer da naj bi bil med preiskovanimi tudi Ružnič.

Vijoličasti želijo izvedeti, kdo je prijavitelj

"Potrdimo lahko, da so nas obiskali predstavniki PU Maribor in med pogovorom, ki je potekal v korektnem vzdušju, seznanili z izdano hišno odredbo za preiskavo poslovnih prostorov NK Maribor. Hkrati so nas obvestili, da poteka predkazenski postopek zoper več pravnih oseb, med drugimi tudi NK Maribor. Na podlagi njihove zahteve smo jim predali zahtevano dokumentacijo, iz katere je razvidno, da smo v celoti nakazovali določene zneske v skladu s predhodno sklenjenimi pogodbami in izdanimi računi,” so na naše poizvedovanje odgovorili v NK Maribor.

Neuradno smo izvedeli, da v primeru zbiranja informacij ne gre le za preverjanje finančnih tokov zaradi prestopov. Kateri prestop je pod drobnogledom kriminalistov, smo preverili pri vijoličastih. “V navedenem postopku o posamičnih primerih nismo seznanjeni in o njih posledično ne moremo govoriti," so pojasnili na Mladinski 29.

Na vprašanje, kdo so osumljeni v postopku, so nam odgovorili tako: "Odgovorne osebe pravnih oseb, ki so v predkazenskem postopku.” Po tej izjavi gre sklepati, da je v primeru NK Maribor to poslovni direktor Bojan Ban, ki se je odzval na naš klic.

Bojan Ban, poslovni direktor NK Maribor.
Andrej Petelinsek

Kdo je prijavitelj in komu je bila povzročena škoda? "Prijavitelj nam v tem primeru ni znan. Bi pa tudi mi želeli vedeti, kdo je. Za celotno pojasnilo zadeve: odredba se nanaša na sum o povzročitvi poslovne škode klubu. Z naše strani pa smo predstavnikom PU Maribor posredovali celotno zahtevano dokumentacijo in po našem mnenju smo prepričani, da bodo izročeni dokumenti ovrgli kakršenkoli sum, da je bil v omenjenem primeru oškodovan NK Maribor," nam je pojasnil direktor NK Maribor Bojan Ban.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta