Kvalifikacije za prvo ligo: Dve uri, ki bosta definirali sezono

ŠR
26.05.2023 13:52

Aluminij je v Kidričevem s 3:1 premagal Gorico, povratna tekma bo v nedeljo ob 17.30 na Primorskem. Bomo dobili še četrtega štajerskega prvoligaša?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šumarji so se v četrtek veselili, a opravljena je šele polovica dela.
Sašo Bizjak

Potem ko je mesto zadnjeuvrščenega prvoligaša, sežanskega Taborja, že zasedla ena štajerska ekipa, drugoligaška prvakinja Rogaška Slatina, se očitno obeta še ena primorsko-štajerska zamenjava. V dodatnih kvalifikacijah za še eno prosto mesto so namreč drugouvrščeni iz druge lige, nogometaši Aluminija iz Kidričevega, s 3:1 premagali Gorico, ob Kopru edini preostali up primorskega nogometa, da ostane v stiku s slovensko elito. Če Aluminiju na povratni tekmi v nedeljo ob 17.30 uspe obdržati prednost - v primeru enakega števila zadetkov še vedno odloča staro pravilo o večjem številu zadetkov, doseženih v gosteh -, bo ob Mariboru, Celju in Rogaški Slatini še četrti štajerski prvoligaš.

Da so bili kaznovani, so po porazu na družbena omrežja zapisali Goričani. In to se je zgodilo že kar hitro, v prvi resnejši akciji rdeče-belih. V sedmi minuti je namreč vratar Tibor Banić poslal dolgo žogo proti kazenskemu prostoru gostov, novogoriška obramba je zaspala, spretni Marko Brest, ki je blestel skozi celotno tekmo, pa se je dokopal do žoge in jo z desetih metrov poslal med noge gostujočemu vratarju Urošu Likarju.

Kot bi se Kidričani s tem zadovoljili, so v nadaljevanju prepustili pobudo tekmecem - in bili zato tudi sami kaznovani z zadetkom, ki bi lahko bil ob morebitnem porazu z 2:0 v Novi Gorici usoden za preboj v prvo ligo. Tokrat se je spet izkazal nepisani nogometni zakon bivšega, ko je nekdanji član Aluminija Alen Krajnc v 18. minuti izenačil, in to s pravcatim evrogolom z desnega roba kazenskega prostora.

Tudi nadaljevanje je ponudilo precej akcij; nekaj več so jih imeli Goričani, a učinkovitejši so bili Kidričani. Ti so si v 56. minuti priigrali enajstmetrovko, ko je bil Brest spet precej bolj spreten od nasprotne obrambe. Vahid Selimović ga je podrl, glavni sodnik Slavko Vinčić pa pokazal na belo točko. Kapetan in drugi strelec druge lige Nik Marinšek pri izvajanju najstrožje kazni ni imel težav; žogo je poslal v desno stran, vratarja Likarja v levo. Selimović je bil krivec tudi za tretji zadetek Aluminija, potem ko ni ustrezno posredoval ob Danielu Skibi, ki je podajo Marinška spremenil v prodor v kazenski prostor in končni rezultat 3:1.

Aluminiju tako dobro kaže, da bo vendarle popravil usodne napake, ki so mu zgodile pred koncem sicer zelo dobre sezone. Spomnimo; že v pokalnem tekmovanju so v četrtfinalu z 1:0 izločili lanske pokalne prvake Koprčane in se nato v polfinalu dobro upirali Olimpiji, a izgubili z 2:1. Svojo moč so demonstrirali tudi v drugi ligi, kjer so še dva kroga pred koncem vodili, a so nato na domači zelenici izgubili proti Primorju in zdrsnili na drugo mesto, na katerem so ostali tudi po zadnjem krogu.

Da bi tudi s pomočjo navijačev popravili to napako, v klubu že pozivajo navijače, naj se do sobotne 14. ure prijavijo za brezplačen avtobusni prevoz na nedeljsko gostovanje v Novi Gorici. Dve uri nogometa na Primorskem bosta namreč odločali o tem, ali je bila sezona uspešna ali neuspešna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta