Liga ABA: Slovenski klubi v zadnjem hipu rešujejo, kar se še rešiti da

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
03.04.2024 06:08

Konec tedna se bo v zadnjem krogu Cedevita Olimpija skušala dokopati do prednosti domačega terena v končnici, Krka se želi izogniti izpadu, v ABA2 pa Helios računa na presenečenje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za Olimpijo v petek proti Ciboni šteje le zmaga, a v boju za četrto mesto ni odvisna le od svojega rezultata. 
Aleš Fevžer

Čim se temperatura povzpne do 20 stopinj Celzija, se tudi na košarkarskem parketu približujemo vrelišču. V nekaterih tekmovanjih se zaključuje redni del, v drugih se je že začela končnica. Je pa že zdaj jasno, da se dolga zima slovenskim klubom v mednarodnem merilu ni izšla najbolje. Zastavonoša klubske košarke na sončni strani Alp Cedevita Olimpija sicer ima še vedno vse možnosti za regionalni presežek, a ne kaže najbolje.

Potem ko so se zmaji osmešili v evropskem pokalu, in z izkupičkom ene zmage in 17 porazov zasedli zadnje mesto v tekmovanju ter s tem ogrozili svoj obstoj v drugem razredu evropske klubske košarke (za evroligo), so si minuli konec tedna pokvarili izhodišče še v regionalni ligi ABA. Če so že morali izgubiti, je vsaj dobro, da so proti slovenskemu klubu, bi morda porekli domoljubi po zmagi Krke z 92:78. A Krka je še vedno zadnja v ligi in ji grozi izpad, Olimpija pa je padla s četrtega mesta na peto.

Glede na to, da se bosta po zadnjem krogu v četrtfinalu, ki se igra na dve zmagi, med seboj tako ali tako pomerila četrto- in petouvrščeni, se na prvi pogled zdi, da je vseeno. Pa ni; četrto mesto prinaša morebitno tekmo več na domačem igrišču. V minulih dveh sezonah je Olimpija obakrat po rednem delu sezone osvojila četrto mesto, se prebila do načrtovanega polfinala in nato drago prodala kožo - beri: izgubila z 1:2 v zmagah - proti kasnejšemu prvaku. Enkrat je to bila Crvena zvezda, drugič Partizan. Cilj je vsaj ponovitev scenarija. Zgodnejši izpad bi bil za Olimpijo nov letošnji neuspeh na mednarodnem prizorišču.

Zadnji krog lige ABA, ki bo na sporedu ob koncu tedna, stvari še lahko premeša. Četrto, peto in šesto mesto si bodo dokončno razdelili Mega (40 točk, v soboto ob 17. uri igra proti Igokei), Olimpija (40 točk, v petek ob 18. uri igra pri Ciboni) in Zadar (39 točk, v ponedeljek ob 19. uri igra pri Partizanu). Imajo pa Ljubljančani še eno nesrečo: ker sta bila tako Mega kot Zadar v medsebojnih tekmah z Olimpijo boljši nasprotnik, bosta ob morebitni enaki končni vsoti točk na lestvici pred njo.

Še posebej nujna pa bo zmaga za drugo slovensko predstavnico Krko, ki se praktično že celo desetletje v ligi ABA bori za obstanek, vmes pa je dvakrat tudi izpadla. V soboto ob 19. uri mora v Čačku nujno premagati Borac, takoj zatem pa mora Mornar izgubiti pri FMP-ju. Zaradi boljše medsebojne razlike v koših bi Krka v tem primeru prehitela Mornar, skočila na predzadnje 13. mesto, ki po aktualnih pravilih omogoča dodatne kvalifikacije za obstanek (proti drugouvrščenemu iz druge ABA lige), Črnogorci pa bi avtomatično izpadli.

Vnovični izpad Krke bi pomenil pravcato malo katastrofo za slovensko košarko, ki bi tako zelo verjetno ostala le z enim predstavnikom v ligi ABA. Za preboj vanjo se iz druge lige ABA ​sicer bori domžalski Helios, a ima zaradi osmega mesta po rednem delu najtežjo možno pot v končnici. Od torka se bo za dve četrtfinalni zmagi in preboj v polfinale meril z najboljšo ekipo rednega dela, Spartakom iz Subotice.

Ima pa Krka (ali kar slovenska košarka) še eno rešilno bilko. Ligi ABA se namreč v naslednji sezoni obeta priključitev kluba iz Dubaja, s tem pa širitev tekmovanja s 14 na 16 klubov. To pomeni, da bi letos predzadnji avtomatično obstal, šele zadnji pa igral dodatne kvalifikacije proti drugouvrščenemu iz druge lige ABA​, iz katere bi najboljši napredoval. Te spremembe pravil klubi za zdaj niso potrdili, a naj bi jo v prihodnjih tednih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta