Matjaž Kek pred finišem lige narodov: Butasto bi bilo, če ne bi izkoristili šanse

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
02.11.2020 21:38

Nogometni selektor je predstavil seznam reprezentantov za pripravljalno tekmo proti Azerbajdžanu ter proti Kosovu in Grčiji v ligi narodov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Za ogrevanje se bo udarila z Azerbajdžanom (11. novembra), nato pa jo čakata tekmi s Kosovom v Ljubljani (15. novembra) in Grčijo v Atenah (18. novembra). Slovenska nogometna reprezentanca bo potrjevala prvo mesto v skupini C3 lige narodov. "V teh norih časih je moja prva želja, da ostanemo negativni, a imamo pozitivno razmišljanje, odnos, pristop, željo, motiv …" je ob predstavitvi seznama vpoklicanih nogometašev našteval selektor Matjaž Kek.

Po vrh tudi z Iličićem

V izbrano vrsto se vrača Josip Iličić.
Andrej Petelinšek

Čeprav na drugi strani niso bili nasprotniki najvišjega ranga, sta september in oktober nakazala lepše čase za nogometno Slovenijo - pet tekem brez poraza in celo brez prejetega gola. "Butasto bi bilo, če ne bi izkoristili šanse, v katero smo se spravili. Če pa kdo z mano na čelu misli, da smo karkoli že naredili, totalno narobe razmišlja o športu," je opozoril Kek. Trije povratniki mu bodo pomagali v lovu na vrh lestvice in uvrstitev v višjo divizijo novega Uefinega tekmovanja: Miha Zajc, ki je oktobrsko akcijo izpustil zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus, Tim Matavž, ki ga letos še ni bilo zraven zaradi prezahtevnega potovanja iz Združenih arabskih emiratov, in igralec, ki na tem spisku vendarle izstopa - Josip Iličić. "Z Jojom sva se slišala, njegov odziv pa je potrditev tistega, kar sem vedel že dolgo časa. Reprezentanca mu je pomembna, ima odnos do nje. Upam, da bo na svoj način, na igrišču, kjer je najboljši, pomagal h kvalitetnejši igri slovenske reprezentance," pravi Kek.

Iličić je zaključek prejšnje sezone in uvod v novo izpustil zaradi osebnih težav, kapetan Atalante Alejandro Gomez je prejšnji teden razkril, da se je 32-letnik spomladi, ko se je Bergamo spremenil v evropski epicenter pandemije, okužil s covidom-19 in zbolel za depresijo. Zdaj je nekdanji član Maribora, Palerma in Fiorentine že v polnem pogonu. "Da ima dobro minutažo, veliko pove, koliko mu zaupajo v klubu. Po potrebi bomo tesno sodelovali z Atalanto. V Bergamu so med njegovim problemom in zdaj pokazali veličino in spoštovanje do Josipa Iličića," je povedal selektor.

Provociranje je zaželeno

"V vsaki sekundi našega druženja moramo stremeti k temu, da postanemo boljši," je njegovo vodilo. Ne le zaradi Iličića, tudi zaradi drugih reprezentantov bi v napadalnem delu moštva moral imeti sladke skrbi. Haris Vučkić se je oktobra izkazal s petimi goli, strelsko formo je v Sportingu spet našel Andraž Šporar, v Osijeku se je izkazal Damjan Bohar … "Zadeve se same ne bodo uredile. Če bom pa imel težave, koga dati v igro, ker vsi v pozitivnem smislu provocirajo na treningih, bom najbolj zadovoljen. Oktobra smo pokazali, da, ko funkcionira ekipa, funkcionirajo posamezniki," je dejal 59-letni Mariborčan.

Epa
Jaka Bijol bo zaradi rumenih kartonov izpustil dvoboj s Kosovom
Epa

Jaka Bijol bo zaradi rumenih kartonov izpustil dvoboj s Kosovom, ena od rešitev v zvezni vrsti bi lahko bil Nino Kouter. Član Mure je septembra opozoril nase, oktobrsko akcijo pa je moral izpustiti zaradi karantene. "Pričakujem, da bo šel na glavo – kot vsi ostali. Nino je lahko kažipot tudi za koga drugega. Odnos, prepričanje, tudi kakšna napaka, a vseeno strašna energija, čista pozitiva v nogometnem smislu, kar je v septembru in oktobru dalo velik pečat vsem ostalim. Letvico smo postavili. Najprej moramo biti skromni, ponižni, verjeti vase, v vsakem trenutku hoteti biti boljši, nato pa gledati vse ostalo. Takšno Slovenijo si želim," je dejal Kek.

Primož Roglič za energijo

Tokrat je na vprašanja novinarjev odgovarjal v virtualnem okolju, epidemiološka slika v državi je onemogočila srečanja v živo. "Govorimo o obolelih, o mrtvih, o situacijah, v katerih se nihče ne želi znajti. Vsak od nas mora narediti največ, kar lahko, ne sme pa nehati razmišljati o življenju. Šport je nekaj, kar ljudem lahko da energijo. Meni je včeraj dalo strašno, ko sem v zadnjih kilometrih stiskal pesti za Primoža Rogliča. Ko vidiš tisto trpljenje, odrekanje, predanost, viteški športni boj, se je lažje spoprijeti s težavami. Upam, da nam bo šport pomagal iz te situacije," je zaključil selektor slovenske nogometne reprezentance.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta