Motokros: V boju za prvaka vse bolj tesno

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
18.08.2024 19:40

Vodilni trije v skupnem seštevku so bili tudi najboljši na VN Nizozemske - a v obratnem vrstnem redu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gajser je bil tretji na VN Nizozemske, oba glavna rivala sta končala pred njim.
Hondaracing

Štiri dirke pred koncem sezone, ki skupno lahko prinesejo še 200 točk, je v boju za naslov svetovnega prvaka v motokrosističnem elitnem razredu MXGP vse bolj napeto. Vodilni trije v skupnem seštevku so na VN Nizozemske v Arnhemu zamenjali mesta - zmagal je tretji v SP, domačin Jeffrey Herlings, drugi je bil svetovni prvak in tudi drugouvrščeni v SP Jorge Prado, tretji pa vodilni na lestvici Tim Gajser -, tako da so točkovno še bolj izenačeni. Gajser (801 točka), ki je prišel na Nizozemsko s 17 točkami naskoka, ima zdaj le še devet točk prednosti pred Pradom (792), vedno močnejši pa je iz ozadja Herlings (766).

Slednji je na enak način - iz ozadja - prišel tudi do zmag v obeh vožnjah dirke. Kot po pravilu je obakrat startal slabo - v prvi vožnji se je celo prebijal z desetega mesta, v drugi s četrtega -, a v nadaljevanju dirjal mimo vseh in bil absolutno najboljši dirkač na stezi. S tem je osvojil že 107. zmago v svetovnem prvenstvu, kar je absolutni rekord, ki ga Nizozemec z vsakim novim uspehom definira na novo.

Do preboja Herlingsa na čelo kolone je v obeh vožnjah vodil Prado, ki je na koncu osvojil dve drugi mesti. Ker je bil tudi v kvalifikacijah (kot četrtouvrščeni) pred (petouvrščenim) Gajserjem, je skoraj izničil zaostanek v obrambi naslova svetovnega prvaka. Gajserju rdeča tablica s startno številko, ki si jo lasti vodilni v SP, sicer ostaja, a iz Nizozemske ne bo prišel zadovoljen. Sobotno peto mesto je njegov letos najslabši rezultat s kvalifikacij, na dirki pa je bil očitno počasnejši od dveh največjih rivalov. Še več; v prvi vožnji je bil celo četrti, za zmagovalcem kvalifikacij Glennom Coldenhofom, ki je Slovenca ogrozil tudi ob koncu druge vožnje. Gajser je namreč v 15. krogu padel, a za las ohranil tretje mesto. Ni dvoma; že prihodnji konec tedna v Švici, potem pa v Turčiji, na Kitajskem in v Španiji bo še zelo napeto.

Drugi slovenski predstavnik Jan Pancar je VN Nizozemske končal na 20. mestu (20. v prvi, 17. v drugi vožnji), kar mu je prineslo novih pet točk za SP. Nekaj časa je bil v prvi vožnji tudi za Italijanom Antoniem Cairolijem. Nekdanji devetkratni svetovni prvak se je sicer upokojil pred dvema sezonama, toda premamila ga je ponudba italijanske ekipe Ducati. Tovarna iz Borgo Panigaleja je sicer bolj znana na sceni motociklističnega SP, kjer njeni vozniki krojijo vrh že nekaj sezon, a so pri rdečih, kot kaže, tudi za motokros pripravili dober dirkalnik. Ob premieri je Ducati takoj prišel do točk s sedmim mestom Cairolija v kvalifikacijah, v prvi vožnji je bil izkušeni Italijan 15., druge ni končal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta