Na zadnji tekmi sezone Slovenke brez stopničk, Ema Klinec sezono končala na tretjem mestu. Koliko je zaslužila?

STA, M.R.
24.03.2023 18:37

Japonka Yuki Ito (238,8 točke) je zmagovalka zadnje, 26. posamične tekme sezone svetovnega pokala smučarskih skakalk v finskem Lahtiju. Slovenke so na finalu ostale brez stopničk. Ema Klinec je sezono končala na tretjem mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Japonka Yuki Ito
EPA

Najboljša Slovenka to zimo Ema Klinec (225,4), je bila po prvi seriji četrta, v finalu pa je nazadovala na deseto mesto. Kljub temu pa je Klinec sezono končala na skupno tretjem mestu.

Na finalni tekmi najboljših 30 skakalk sezone je Nika Prevc (220,3 točke) v drugi seriji napredovala na 14. mesto, Nika Križnar (216,63) na 19., Maja Vtič (180) pa je zadnjo tekmo poolimpijske sezone končala na 28. mestu.

Na zmagovalnem odru sta poleg Ito danes končali še Norvežanka Anna Odine Stroem (237,6) in vodilna po prvi seriji, Nemka Katharina Althaus (236,9).

Skupna zmagovalka sezone, Avstrijka Eva Pinkelnig (235,4), ki je prejšnji teden dokončno osvojila veliki kristalni globus, je bila danes četrta. V sezoni je slavila šest zmag.

Po Danieli Iraschko-Stolz (2014/15) in Mariti Kramer lani je Pinkelnig postala tretja Avstrijka s kristalno kroglo. "Res sem vesela. Poleti sem bila tako daleč od vrha, uvrstitve na stopničke so bile zame misija nemogoče. Zdaj jih je 18, zmagala sem šestkrat, to je popolnoma noro," je v ciljni areni dejala izkušena avstrijska skakalka.

Od Slovenk je med najboljšo deseterico v sezoni končala le še nekdanja skupna zmagovalka Križnar, ki je bila to zimo skupno deveta.

Avstrijke so bile najboljše tudi v pokalu narodov, zbrale so 4154 točk. Druge so bile Nemke (3904), tretje pa Norvežanke (3720). Slovenke, katerih cilj pred sezono je bil ubraniti lansko skupno zmago, so po hudi poškodbi dvakratne olimpijske prvakinje Urše Bogataj in zdravstvenih težavah Križnar pristale šele na četrtem mestu. Za zmagovalkami so zaostale za 970 točk.

Sezono je za skakalke poleg obeh turnej, silvestrske in norveške, ter svetovnega prvenstva v Planici zaznamovala tudi prva tekma skakalk na letalnici. V Vikersundu je zmagala Klinec, ki je z 226 metri dosegla tudi svetovni rekord za ženske.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta