Namesto ognja voda v grlu? Olimpija padla v evropskem pokalu

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
11.01.2023 21:04

Lanski krvnik Olimpije Bursaspor je spet prekinil zmagoviti niz zmajev (111:93), ki ostajajo zacementirani na zadnjem mestu svoje skupine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alen Omić in druščina so naredili preveč napak, da bi lahko presenetili sredi polne dvorane v turški Bursi.
KK Cedevita Olimpija/Igor Jagić

V zadnjem času se je Cedevita Olimpija prebudila iz (pozno)jesenske krize, nanizala kar šest zaporednih zmag in zdelo se je, da se je krivulja, podobno kot minulo pomlad, ko je tovrstni niz trajal kar 15 tekem, končno obrnila navzgor. A vse sanje o uspehu je, spet enako kot lani, razblinil turški Bursaspor. Na enem od najtežjih gostovanj v sezoni (ob beograjskih v ligi ABA in denimo Badaloni v evropskem pokalu) pri ekipi, ki ima za maskoto skoraj identičnega zmajčka kot Olimpija, je bilo že od uvodnih minut jasno, da z zmago ne bo nič.

S samo desetimi košarkarji - manjkal je poškodovani Karlo Matković, še bolj pa je bila pogrešana energija dlje časa odsotnega Zorana Dragića - so Ljubljančani prikazali katastrofalno obrambo, ki si je dovolila prejeti kar 111 točk. Z medlo igro brez agresivnosti so že takoj po prvem sodnikovem žvižgu začeli izgubljati stik s tekmeci. 10:2, 30:12 ... se je nadaljevala prva četrtina, ki se je izkazala za usodno, saj v nadaljevanju tekme gostje do nižjega zaostanka, kot je bilo sedem točk (38:31) razlike v 13. minuti, niso prišli, večji del dvoboja pa je razlika znašala med 12 in 22 točk. "Pretepli so nas," je med polčasom ugotavljal trener Olimpije Jurica Golemac, a žara borbe pri svojih varovancih ni znal prebuditi.

Povsem drugače je bilo pri gostiteljih. Ob luknjasti obrambi Olimpije so se razigrali, sprostili, z zadetimi meti pridobivali na samozavesti in rešetali koš napad za napadom. Saj ne, da tudi zmaji ne bi zadevali, oboji so imeli učinkovitost vrženih trojk več kot polovično (Olimpija 56,5%, Bursaspor 51,4%), kar je izjemen uspeh, a med ekipama je bila ena velika razlika. Medtem ko so Turki na celi tekmi izgubili štiri žoge, jih je Olimpija kar 16. To je kulminiralo v protinapade in lahke koše domačinov proti obrambi, ki na trenutke ni obstajala. Še enkrat se je potrdila teza, da na takšnem nivoju kljub malodane popolnemu metu za tri točke brez obrambe ne gre.

V zasedbo občutno slabše ekipe se je malo pred koncem dvoboja prikradla nervoza; trener Jurica Golemac je bil zato že drugič v tej sezoni evropskega pokala izključen (prvič se mu je to zgodilo oktobra v Cluju), prišlo je še do nekaj kratkih stikov, v katere sta bila vključena enkrat Alen Omić, drugič Yogi Ferrell. Slednji je bil s 23 točkami tudi prvi strelec tekme, a o učinkoviti igri Bursasporja zgovorno priča podatek, da je kar šest košarkarjev doseglo dvomestno število točk.

Olimpija se je z novim porazom znašla v hudih škripcih. V svoji desetčlanski skupini A evropskega pokala je z dvema zmagama in osmimi porazi prepričljivo zadnja. Če želi napredovati v osmino finala, se mora prebiti vsaj na osmo mesto skupine, kjer zdaj tiči Lietkabelis z dvema zmagama več. Časa je še dovolj, na sporedu je še osem krogov. Še več; naslednja evropska tekma pomeni najlepšo priložnost za vrnitev na zmagovalne tirnice. V sredo ob 20.30 v Stožice prihaja Cluj, druga najslabša ekipa v skupini. A pozor - kot že omenjeno, so Romuni doma Golemca že spravili ob živce in za nameček slavili. Pravi čas za maščevanje zmajev, preden jim začne voda res teči v grlo in pogasi zadnje zametke ognja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta