Niki rekord, kmalu še globus

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
13.03.2024 20:05

Nika Prevc je zmagovalka tekme v Trondheimu, že v soboto v Vikersundu bi lahko slavila še v skupnem seštevku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ni dvoma, kakšno darilo si želi skorajšnja 19-letnica za petkov rojstni dan.
EPA

Nika Prevc je v Trondheimu dosegla še sedmo zmago v karieri, s katero je spet slovenska rekorderka. Doslej sta si namreč z Niko Križnar delili mejnik pri šestih zmagah. Za 18-letnico so to že enajste letošnje stopničke, s katerimi se je še utrdila v vodstvu skupnega seštevka. Za petkov 19. rojstni dan bi si lahko najlepše čestitala tako, da bi konec tedna v Vikersundu, ko bo sicer prvič doslej stopila na letalnico, osvojila veliki kristalni globus. 

Po prvi seriji je Prevčeva zaostajala le za 0,8 točke za Norvežanko Eirin Mario Kvandal, ki je zavoljo varnosti oziroma lažjega pristanka pri velikih daljavah - v preteklosti je imela številne težave s poškodbami - skakala s treh zaletnih mest nižje. Podobno taktiko je Norvežanka ubrala tudi v finalni seriji, še enkrat z nižjega zaletišča skočila dlje od Prevčeve, a v boljših vetrovnih razmerah, tako da je zmaga romala v slovenski tabor. Ta bi skorajda imel dvojno veselje, a je drugo Niko, Križnarjevo, od odra za zmagovalce ločila le desetinka točke v prid Avstrijki Evi Pinkelnig. Ta zdaj v skupnem seštevku za Prevčevo zaostaja za 194 točk, do konca sezone pa so še tri tekme, torej je na voljo le še 300 točk.

"Zelo sem zadovoljna s svojimi nastopi. Še posebej zato, ker sem bila dopoldne v kvalifikacijah tako slaba (13., op. a.)," so bile prve besede zmagovalke po tekmi: "Zdaj se že zelo veselim poletov. Komaj čakam, da bom skušala poleteti, kolikor daleč bo šlo." V Vikersundu v soboto in nedeljo bo sicer nastopilo najboljših 15 tekmovalk v svetovnem pokalu, od Slovenk torej Nika Prevc, Nika Križnar in Ema Klinec. 

Na moški tekmi je za najboljši slovenski rezultat poskrbel Peter Prevc s petim mestom, ki je kanček razbil popolno avstrijsko prevlado. Za četverno zmago so namreč poskrbeli Stefan Kraft, Daniel Tschofenig, Jan Hörl, Daniel Huber, za Prevcem pa je bil še en Avstrijec Michael Hayböck. Skakalci bodo v Vikersundu nastopili že v petek, ko bodo kvalifikacije. 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta