Nogometna Slovenija se je zbudila! Vodimo z 1:0, gremo na Euro!

Miha Dajčman Miha Dajčman
20.11.2023 21:40

Pred odločilno tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Nemčiji 2024 smo preverili navijaški utrip v Stožicah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotorobert Balen

Veliko polemik je bilo pred tekmo Slovenije s Kazahstanom, ali je deželo na sončni strani Alp zajela nogometna evforija ali ne. Prizori iz Stožic pred in med včerajšnjo tekmo so ovrgli številne dvome. Na pot proti Ljubljani smo se podali s koroškimi navijači, nekaj jih je slovensko izbrano vrsto v preteklosti redno spremljalo na tekmah v Ljudskem vrtu, v Stožicah ne. Del ekipe, s katero smo potovali na tekmo, je v teh kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Stožicah spremljal več tekem. Sledilo je spoznanje: "Ni isto, kot je bilo pred 14 leti v Mariboru, toda nocoj se to lahko spremeni."

"Boš imel zastavo, to sem imel v Istanbulu, ko je Slovenija postala evropski prvak v košarki," je prijatelja opremil naš voznik. Z družbo smo se razšli v okolici stadiona, ko so si ponosni Korošci, da ima tudi ta izbrana vrsta Slovenije v svojih vrstah znova predstavnike njihove regije, ki igrajo pomembno vlogo, privoščili okrepčilo. "To je recept za uspeh," so se zafrkavali.

Z glasnimi vzkliki "Mi Slovenci" je skupina dvajsetih navijačev v modrih jaknah z napisi Srce bije za Slovenijo popestrila dogajanje že pred vhodom v dvorano Stožice, kjer je pred nogometno tekmo potekal košarkarski obračun Olimpije s Partizanom. Nekateri nogometni navdušenci so neuspešno poskušali vstopiti v dvorano, kar le priča o tem, da je nogometna reprezentanca s kavčev na stadione zvabila tudi tiste, ki Stožice ali tekme nogometašev Slovenije le redko obiskujejo.

Pred stadionom smo srečali prodajalce navijaških artiklov, za deset evrov so ponujali šale z napisom Slovenija v trobojnici. "Že 'mam, bi kupil, pa so vaši kitajski," je bil navihanih eden od nogometnih navdušencev. "Azijcev pa danes ne bomo podpirali," je pristavil drugi. Dve uri pred tekmo smo pred stadionom uzrli nepregledno množico, ki je ogrevala glasilke za obračun čete Matjaža Keka s Kazahstanci. Za največjo stožiško tribuno C je bil že pred tekmo pripravljen oder za morebitno proslavljanje uspeha.

Ko iz zvočnikov niso odmevali vzkliki moderatorjev navijaškega vzdušja, se je izpred vhoda na stadion slišala harmonika Jožeta Krajnca iz Ljudskih godcev Rače - Fram. Pogosto ga srečamo pred Ljudskim vrtom in Fazanerijo, tokrat je prišel ljudi bodriti tudi pred Stožice. "Prišel sem, ker me to veseli in ker verjamem, da se bomo imeli fajn," je navrgel med kratkim pogovorom.

Pred enim od medijskih tovornjakov pred stadionom smo zmotili družino Žibert iz Kranja, odeto v navijaške artikle. "S sinom greva redno na tekmo Slovenije, zdaj smo prepričali še mamo. Očitno se nogometno vzdušje v Sloveniji res prebuja," se je smejalo Urošu Žibertu.

V Stožice je prišel tudi Erazem Kos, vratar slovenske vinske nogometne reprezentance. "Prišli smo navijat, da naslednje leto na evropskem prvenstvu Slovenije ne bo zastopala samo vinska nogometna reprezentanca. Navdušen sem, ko vidim, koliko se nas je zbralo v Stožicah, da je bila tekma že mesec pred tekmo razprodana. Nogomet je v naši krvi," je bil dobro razpoložen vratar nižjeligaša.

Dobro uro pred tekmo, ko so bili zbrani že pozvani na tribune, so do stadiona prišli Združeni navijači Slovenije, ki so se pred obračunom zbrali na parkirišču Žale in v skupini ob prižiganju pirotehnike in prepevanju navijaških napevov prišli do Stožic. Za tekmo Slovenije s Kazahstanom so v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije pripravili veliko koreografijo, ki so jo gledalci na tribunah razvili ob prihodu nogometašev na igrišče. "Nogometna Slovenija se je znova zbudila," je bil prepričan Vito Pevec z Gorenjskega, odet v slovensko zastavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta