Padec Rogliča in Evenepoela na Dofineji: Veliko skrbi, zlomov in krvi

Uroš Gramc Uroš Gramc
06.06.2024 19:35

Prva favorita na generalki za Tour de France udeležena v velikem skupinskem padcu, ki ni prizanesel niti pomočnikom Vingegaarda in Pogačarja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aso

Ko letos dirkata Primož Roglič in Remco Evenepoel, očitno ne gre brez groznega skupinskega padca. Slovenski in belgijski as, ki sta glavna favorita za zmago na Kriteriju po Dofineji, sta že Baskijo zapustila predčasno, a se je v peti etapi dirke v Franciji za njiju vsaj bistveno boljše končalo. Med kakšnimi petdesetimi kolesarji, ki so zgrmeli po asfaltu dvajset kilometrov pred ciljem, ko so že potekali boji za položaje za sprint, sta bila med tistimi, ki so se pobrali in nadaljevali do cilja v počasnem tempu. Dirka je bila nevtralizirana oziroma odpovedana. Na tleh so se znašli tudi njuni pomočniki pa kolesarji, na katere na Touru računata Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard. Kakšen je končal v bolnišnici.

Zasavec je padel na ramo, ki so mu jo pred letom in pol operirali. 
Aso

"To je noro. Še ena velika nesreča. K sreči sem prišel do cilja. Malo sem zaskrbljen, ker sem padel na ramo, s katero sem imel v preteklosti težave. Morali jo bomo preveriti. Glede vsega ostalega sem v redu," je dejal Primož Roglič. Pred letom in pol se je ulegel na operacijsko mizo, da so mu učvrstili ohlapne vezi po večkratnih izpahih ramena. Tokrat je po padcu malce zaokrožil z rokami, in ko si je privoščil prigrizek, se je že zdelo, da bo nadaljeval dirko. Precej dlje je na tleh sedela rumena majica, ki ima pred Zasavcem 33 sekund prednosti, a je Belgijec naposled vstal in pedale odvrtel do cilja. Tudi on je padel na ramo, zaradi katere po Baskiji nekaj časa ni sedel na kolo. "Generalno gledano sem v redu. Padel sem na desno stran in sem jo kar skupil, ampak na srečo sem brez zlomov. V nasprotnem primeru me več ne bi bilo tukaj," je Remco Evenepoel povedal na cilju.

Bolj kot za Dofinejo ga nesreča skrbi v luči Toura. "Samo štiri, pet dni je od mojega povratka na dirke. Nič nočem tvegati, ampak takšno je dirkanje danes." Kaj dejansko se je zgodilo, niti sam ni vedel. Ob visoki hitrosti in na mokrem ter spolzkem, novem asfaltu so kolesarji začeli padati kot zrele hruške. Tako v ospredju kot zadnji v glavnini. "Mogoče se je kdo dotaknil kolesa pred sabo. Ne vem, ampak naenkrat sem tudi jaz začel drseti. Skoraj bi se rešil, vendar je pod mene prišlo kolo. Naredil sem salto in pristal na glavi in ramenu," je razlagal Belgijec, ki upa, da si bodo vsi opomogli.

Aso

Želja se mu ni izpolnila. Sedem kolesarjev je odstopilo, Nizozemca Stevena Kruijswijka so odpeljali z rešilcem. Precej odrgnjen je bil njegov rojak in moštveni kolega pri Vismi-Lease a bike Dylan van Baarle, kar je slaba novica za Vingegaarda. Oba sta bila na startni listi za Tour de France. Prav tako kot Tim Wellens, Nils Politt in Juan Ayuso iz Pogačarjevih Emiratov, a ti so vsaj prečkali ciljno črto. Tudi Rogličeva desna roka Jai Hindley je utrpel odrgnine in okrvavljeno koleno, a takšnih se sploh ni preštevalo. "Zdaj pa na okrevanje. Več bo znanega zjutraj," so sporočili iz ekipe Bora-Hansgrohe. Na hitro bo treba zakrpati rane, saj so pred karavano najtežje in odločilne etape, ki se vse tri zaključijo z vzponom. Prva od teh bo do finiša dokaj nezahtevna. Peloton bo na 129 km prečil Col du Grainer (8,9 km, 5,4 odstotka naklona) druge kategorije in po 174 km dosegel Le Collet d'Allevard (11,2 km, 8,1 odstotka) najvišje težavnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta