Peripetije pri Olimpiji: Najboljši v Evropi, a kar naprej v težavah

Miha Dajčman Miha Dajčman
03.11.2022 15:45

Za vodilno Olimpiji po petnajstih krogih prve lige najbližji zasledovalci zaostajajo za enajst točk, v minulih dneh pa je bilo veliko govora o morebitnem odstopu trenerja zeleno-belih Alberta Riere. Kaj se dogaja?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Albert Riera (še) ne odhaja, a si želi, da klub reši težave ter ne razproda ekipe.
Bojan Velikonja

Po nedeljski zmagi Olimpije nad Koprom je po pisanju Sportkluba Albert Riera razmišljal o odstopu z mesta trenerja Ljubljančanov. O kazni Nogometne zveze Slovenije, ki Olimpiji v primeru neplačila več kot četrt milijona evrov zapadlih obveznosti do devetih nekdanjih zmajev prepoveduje registracijo nogometašev v naslednjih dveh prestopnih rokih, je Riera dejal, da to ni vprašanje zanj, a da ne beži od težav, vendar v tem primeru ne more narediti veliko. V četrtek se je na zapise o zakulisnem dogajanju odzvala Olimpija in objavila zapis športnega direktorja Gorana Boromise, ki demantira kakšrnekoli težave, na novinarski konferenci pred tekmo z Radomljami pa je o aktualnih zadevah znova spregovoril Albert Riera.

"Dejstvo je, da ima Olimpija najboljšega trenerja in najboljše moštvo," je še eno v seriji sporočil za javnost začel Boromisa in pri tem mu ne gre oporekati, saj je trenutnih enajst točk prednosti Olimpije pred Muro, Korpom in Celjem najvišja prednost vodilnega v katerikoli evropski nogometni ligi. V nadaljevanju pa je Hrvat navedel kar nekaj nesmislov. Med drugim tudi, da ima Olimpija najboljše pogoje za delo v državi ter da so verjetno edini klub, ki ima do igralcev in strokovnega štaba v tekoči sezoni poravnane obveznosti.

Dolg mora rešiti vodstvo

Riera je pred predstavniki medijev pojasnil, v kakšnem primeru bi zapustil Olimpijo. "Če imamo dolg in verjamem, da ga res imamo, je naloga vodstva kluba, da to reši. Nezadovoljen bom takrat, ko bo to vplivalo na mojo službo. Ne bom govoril, kako in kdaj morajo plačati, to je njihova stvar. Če pa to bo to vplivalo na moje delo, ne bom zadovoljen. In če bom nesrečen, potem se bomo morali pogovoriti," je po pisanju Sportkluba dejal trener Olimpije. "Edina zahteva, ki jo imam, je, da se ne dotikajo moje ekipe. Da igralcev ne prodajajo prehitro," so besede Alberta Riere povzeli pri Ekipi.

Španec je ob prihodu v Ljubljano vodstvu kluba dejal, da želi kvaliteto pred kvantiteto, seznam registriranih članov prve ekipe zeleno-belih se je drastično zmanjšal, kar je razveselilo tudi vodstva kluba. "Zdaj imam na voljo 20 nogometašev. Več si jih ne želim, niti jih ne potrebujem. Po drugi strani pa si ne morem privoščiti, da bi jih imel še manj. Imamo en skupen cilj - osvojiti naslov državnega prvaka. Zakaj se torej že zdaj pogovarjamo o tem, koga bomo prodali med prestopnim rokom? Tega ne bom dovolil, to me moti," je na tiskovni konferenci dejal Riera ter navrgel, da so bile v preteklih dneh nekatere njegove besede vzete iz konteksta. "Res pa je, da sem nezadovoljen z določenimi stvari. Ne skrivam se pred problemi kluba, ki jih imajo tudi v ostalih sredinah in jih ravno tako skušajo rešiti. A ne želim biti vključen v to, sam sem odgovoren za to, kar se dogaja na igrišču," je jasen 40-letnik, ki zavrača tudi, da je prejel kakšne ponudbe za nov izziv na sicer kratki trenerski poti.

Riera stavil na Muro

Nekdanji član evropskih velikanov, pa tudi Zavrča in Kopra, je zavrnil namigovanja, da se njegovi nadrejeni vpletajo v sestavo ekipe. "Ne drži, da se vodstvo kakorkoli drugače vmešava v mojo ekipo. Takoj, ko mi bo kdo sugeriral, koga naj postavim na igrišče ali klop, bom obrnil hrbet in odkorakal stran," je Riera odgovoril novinarjem.

Na včerajšnji novinarski konferenci je Riera razkril, da so s sodelavci iz strokovnega štaba stavili, kdo bo na koncu prvenstva drugi - torej za prvo Olimpijo. "Ko sem na začetku sezone analiziral ekipe, sem imel občutek, da je najmočnejše moštvo Mura. In zato sem po zmagi v prvem krogu dejal: to bi lahko bilo naše leto. Sicer pa sem stavil, da bo druga Mura. Bomo videli, če bom imel prav," je največ možnosti za drugo mesto v ligi Španec pripisal vrsti Damirja Čontale.

Mura se je s sredino zmago nad Bravom, črno-belim je prvič od povratka v prvo ligo leta 2018 v prvenstvu uspelo nanizati štiri zaporedne zmage, prvič v sezoni zavihtela na drugo mesto. "Imamo dobro popotnico za tekmo z Mariborom. Že pred sezono smo vedeli, da imamo kvaliteto, a nam je nekajkrat malo zmanjkalo. Zdaj nam hvala bogu gre, upam, da bo šlo tako tudi naprej," je v sredo dejal murin nogometaš Žiga Kous, ki si želi glasne podpore navijačev iz Prekmurja tudi v nedeljo v Ljudskem vrtu.

Pari 16. kroga I. SNL - jutri ob 20.15: Koper - Domžale; v soboto ob 15. uri: Gorica - Celje, ob 17.30: Radomlje - Olimpija; v nedeljo ob 13.uri: Bravo - Tabor, ob 15. uri: Maribor - Mura.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta